Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Sipilä valitsi porvarillisen Suomen

Keskustan puheenjohtajan hallituskumppanivalinta oli lopulta selkeä. Juha Sipilä valitsi kokoomuksen ja porvarillisen Suomen. Sipilällä oli aito valintatilanne sen jälkeen, kun SDP:n puoluejohto vaalitappiosta huolimatta ilmoitti puolueen olevan valmis hallitusvastuuseen

Heikki Sihto

Puheenjohtaja Antti Rinne ja muu puoluejohto ansaitsevat tunnustuksen hallitusneuvottelujen taitavasta kuljettamisesta. Kaikille tuli selväksi, että sosialidemokraatit olivat tosissaan valmiita yhteistyöhön.

Sipilä ei itse ole antanut hallitusvalinnalleen kummoistakaan perustelua. Sipilä totesi vain, että kolmen puolueen kesken syntyi yhteisymmärrys.

Ulko- ja turvallisuuspolitiikka eivät keskustaa ja kokoomusta yhdistäneet. Sipilän valinnan syyn täytyykin olla, että hän koki sisäpolitiikassa kokoomuksen itselleen läheisemmäksi.

Vaalitaistelussa kokoomus liputti ankarimmin leikkauksien puolesta. Etukäteen näytti siltä, että keskusta oli varovaisemman säästämisen ja aikataulutuksen kannalla – kuten sosialidemokraatit. Nyt Sipilä linjasi sopeutustarpeen olevan peräti kymmenen miljardia. Ilmeisesti tästä on jo hallituksen kolmen puolueen kesken sovittu, koska kokoomuksen puheenjohtaja Alexander Stubb sanoi yhteisen tilannekuvan syntyneen nopeasti vain reilun tunnin keskustelun jälkeen perjantaina.
Vihreiden Ville Niinistön arvio on osuva. Keskusta voitti vaalit pehmeällä ohjelmalla ja valitsi vaalien jälkeen kokoomuksen kovan ohjelman.

Jos sateenkaariyhteistyön takana 1995 oli vahvasti palkansaajaliike, on nyt syntymässä olevan hallituksen takuumies Elinkeinoelämän keskusliitto. Kulisseissa porvarihallituksen puolesta lobattiin pitkään.
Sipilän valinnan jälkeinen EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämiehen kannanotto kertoi kaiken: ”Hallituspohjassa näkyy elinkeinoelämän prioriteetit ja yrityselämän ymmärrys”.

Sipilän valinta kertoi siis keskustan preferenssit. Seuraavaksi totuuspenkkiin istuu perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini. Mitkä tulevat olemaan uuden hallituksen verolinjaukset, säästöjen kohdennukset ja työelämän kehityslinjaukset? Ne ratkaisevat, mikä nimi nyt alkavalle hallitusyhteistyölle pitää antaa. Soini voi joutua huomaamaan, että hän on porvarillisen blokin kolmas lenkki. Kun ohjelma ja säästöleikkaukset on kerrottu, on uuden lapsen ristiäisille oikea aika.

Sosialidemokratialle todennäköisen porvarihallituksen syntyminen avaa tien oman roolin uudelleenhahmottamiseen. Uudistua voi niin hallitusvastuussa kuin oppositiossakin, mutta oppositiossa uudistuminen on välttämättömyys.
Katseen pitää nyt yltää lähiviikkoja kauemmaksi. Millaista politiikkaa ja millaisia ratkaisuja puolue tarjoaa 2020-luvun Suomelle.

Oikein toimien sosialidemokraatit palaavat jyrinällä hallitukseen vuoden 2019 vaaleissa. Ja silloin kumppaneiden valinta on uudella pääministerillä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE