Politiikka

Sipilä vene- ja moottoripyöräverosta: ”Ei ole mitä perua”

Lehtikuva / Vesa Moilanen
Lehtikuva / Vesa Moilanen
Lehtikuva / Vesa Moilanen

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mediatuokio tänään eduskunnassa meni vahvasti semantiikan puolelle. Tiedotusvälineet olivat kiinnostuneita vene- ja moottoripyöräveron kohtalosta. Hallitus on tänään päättänyt perua verot.

Pääministeri Sipilän mukaan perumisesta ei kuitenkaan ole kyse.

– Me emme peru, kun tästä ei ole hallituksen esitystä olemassa. Ei ole mitä perua. Mutta hallitusohjelmassa mainittu toimi jätetään tekemättä.

Sipilälle huomautettiin, että perumista liene sekin, jos hallitusohjelmassa olevat asiat jätetään toteuttamatta.

– Ei ole perumista, hallituksen esitykset, jotka tehdään, ne ovat perumisia.

Sipilän mukaan verojen tuotto olisi jäänyt vieläkin pienemmäksi kuin oli arvioitu. Se oli hänen mukaansa suurin syy siihen, miksi toimi vedetään pois.

Lisäksi Sipilä sanoi, että strategisessa hallitusohjelmassa isosta kuvasta ja tavoitteista pidetään kiinni ja keinoja säädetään matkan varrella.

”Sitten puoliväliriihessä…”

Halituspuolueista on jo pitkään tullut irtiottoja vene- ja moottoripyöräveroa vastaan. Viikonloppuna eduskuntaryhmän puheenjohtajat alkoivat ilmoittaa kantojaan verojen perumisesta, joku puhui moottoripyöräverosta, joku veneverosta, joku molemmista.

Oppositiosta on vastustettu vene- ja moottoripyöräveroa.

Kysymyksen siitä, miten hankitaan korvaavia verotuloja, Sipilä siirsi puoliväliriiheen.

– Verojen kokonaisuus käydään sitten läpi tuolla puoliväliriihessä.

Kauppalehti on kertonut, että verojen valmistelu on vienyt rekistereistä pois noin 100 000 moottoripyörää ja yli 4 600 venettä, minkä seurauksena valtiolta on sulanut verotuloja.

Kuinka paljon tuli tappiota, kun ajoneuvoja ja veneitä lähti rekisteristä?

– Sitä en tiedä, kuinka paljon on lähtenyt veneitä ja ajoneuvoja rekisteristä, mutta varmaan kaikki tarpeelliset ajoneuvot sinne palautuvat, jos sieltä veron takia on joku lähtenyt pois. Tämä asia on ollut valmistelussa ja siinä on kuunneltu asiantuntijoita ja nyt tulos on se, että siitä ei kerry sellaista, mitä on arvioitu. Silloin on järkevää jättää toimi, jonka hyötysuhde jää varsin huonoksi, tekemättä, Sipilä vastaa.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat