Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Sipilä Ylellä Halla-ahosta: “Mies on minulle tuntematon” – huomenna selviää, pysyykö hallitus kasassa

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) on putsannut kalenterinsa kolmeksi päiväksi ratkoakseen hallitusyhteistyön tulevaisuutta, kun perussuomalaisten johto vaihtui lähes täysin.

– Perussuomalaisten puoluekokouksessa tapahtui historiallinen muutos, kun puheenjohtajan lisäksi vaihtui koko johto. Se tarkoittaa sitä, että puolueen linjassa tulee muutoksia, Sipilä arvioi Ylen pääministerin haastattelutunnilla.

Hän kertoi käyvänsä huomenna perussuomalaisten uuden puheenjohtajan Jussi Halla-ahon kanssa huolellisesti läpi niin hallitusohjelmakysymykset kuin arvokeskustelunkin.

– Se selviää huomenna, pysyykö hallitus kasassa. Olemme miettineet eri vaihtoehtoja, jos tältä pohjalta ei eteenpäin päästä. Selvät askelmerkit on oltava, jos ei jatkamisen edellytyksiä ole perussuomalaisten kanssa.

Ennenaikaisista eduskuntavaaleista puhuminen on Sipilän mielestä aivan turhaa.

– Tästäkin selvitään ja ratkaisu löytyy.

Sipilä ei vielä tänään osannut sanoa, mitä hän Halla-aholta odottaa.

Lisää aiheesta

– Minulle mies on tuntematon, en tiedä hänen ajatuksiaan. Hallituksessa ei voi olla EU-asioista montaa linjaa. Maahanmuuttokysymyksissä hallituspuolueiden välillä näyttää olevan selvästi arvoeroja. Mutta mitä se tarkoittaa käytännössä, siitä keskustellaan, pääministeri muotoili.

Hän korosti, että 80-kohtainen maahanmuutto-ohjelma on tehty hallituspuolueiden kesken. Halla-aho on vaatinut, että “globaali sosiaalitoimisto” -ajatteluun pitää tulla muutos.

– Täyskäännös ei tule kysymykseen. Puheet EU:sta tai euroalueesta eroamisesta eivät myöskään tule kysymykseen, Sipilä vannotti.

Jos arvopohjat eroavat liiaksi, kriisi voi olla jo kolmen viikon päästä.

Pääministeri luonnehti eilen, että perussuomalaisten uuden puheenjohtajiston arvot ovat etääntyneet keskustan arvoista. Hän kertoi keskustelleensa jo kokoomuksen puheenjohtajan Petteri Orpon kanssa asiasta ja tämä oli samaa mieltä kokoomuksen näkökulmasta.

– Kaikki päätöksenteko perustuu arvoihin, ja siksi tarpeen käydä keskustelu.

Sipilän mukaan asioista voidaan aina päästä sopuun, mutta jos arvopohjat eroavat liiaksi toisistaan “kriisi voi olla jo kolmen viikon päästä”. Hän muistutti keskustan arvoista, että sotaa pakenevia on autettava ihmisyyden lähtökohdista.

– Tunnistan siinä olevan riskin ja eron, hän totesi viitaten Halla-ahon aikaisempiin puheisiin.

Sipilä otti pääministerin haastattelutunnilla kantaa myös perussuomalaisten tuleviin ministerivalintoihin. Väistyvä puheenjohtaja Timo Soini joutuu luopumaan ulkoministerin salkusta, mikäli Halla-ahon sana painaa.

– Ulkoministerin valinta ei ole pelkästään perussuomalaisten sisäinen asia. Ministerien pitää nauttia muiden hallitusryhmien luottamusta. Ja presidentti nimittää hänet viime kädessä, jos siihen asti päästään. Ministerinä ei voi olla kuka tahansa.

Soini sai Sipilältä kiitosta ja arvostuksen sanat.

– Hän on ollut keskeinen lukko ja luottopeluri. Mitä sovittu yhdessä, hän on sanansa takana seisonut.

Halla-aho aikoo johtaa puoluettaan Brysselistä. Tämän hän on kertonut myös Sipilälle.

– Minulle on äärimmäisen tärkeää, että hallituksen päätöksentekokyky säilyy eikä tule ylimääräisiä mutkia. Täytyy olla yksi ihminen, joka edustaa perussuomalaisten ryhmää hallituksessa. Ei voi olla ulkoparlamentaarista elintä siihen.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE