Politiikka

Sipilän hallitukselle myrskyisä viesti: Aiotteko tehdä jotain Suomen häpeällisen eläkeläisköyhyyden torjunnassa?

Eläkkeensaajien Keskusliitto EKL ry ilmaisi jo hallitusohjelman julkistamisen jälkeen vuonna 2015 pelkonsa siitä, että hallituksen tekemät päätökset tulevat lisäämään kansalaistemme eriarvoisuutta. Nyt liitto sanoo, että kuluneet vuodet ja useiden tahojen tekemät laskelmat ja arviot ovat vahvistaneet pelkojen toteutuneen.

Muun muassa kansaneläkeindeksin jäädytykset ja leikkaukset, palvelumaksujen suuret korotukset, sairasvakuutuskorvauksien leikkaukset, energiaverojen nosto sekä Kelan matkakustannusten omavastuuosuuden nosto ovat kiristäneet täysin kohtuuttomasti jo ennestään heikoimmin pärjäävien eläkkeensaajien taloudellista asemaa.

Edellä mainittujen säästöpäätösten päälle hallitus on ensi vuoden talousarviossaan muun muassa jättämässä voimaan aiemmin tekemänsä säästöpäätöksen indekseihin liittyen.

Jäädytys leikkaa reaalista ostovoimaa ja alentaa sosiaaliturvan tason pysyvästi alemmalle kehitysuralle myös tulevina vuosina ja vuosikymmeninä. Tämä tarkoittaa EKL:n mukaan suurta ja pysyvää heikennystä maamme eläkkeensaajille, mikäli jäädytystä ei hyvitetä täysimääräisenä tulevien indeksitarkistusten yhteydessä.

– Hallitus on kuullut muttei kuunnellut. Viitaten eurobarometrin tuloksiin kysyn, olisiko sen nyt lopultakin aika kuulla kansalaisiaan ja tehdä jotakin maallemme häpeällisen eläkeläisköyhyyden torjunnassa? Tähän asti siihen ei ole löytynyt minkäänlaista tahtoa vaan päinvastoin tehdyt päätökset ovat vain kurjistaneet entisestään kaikkein heikoimmassa asemassa olevien asemaa, sanoo Eläkkeensaajien Keskusliiton toiminnanjohtaja Timo Kokko Lapinlahden Eläkkeensaajien 40-vuotisjuhlassa keskiviikkona.

EKL on asiantuntijalausunnossaan eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnalle vedonnut, että eduskunta talousarviota käsitellessään peruu perusturvan indeksitarkistusten jäädytykset. Suomeen on laadittava toimenpideohjelma, jolla eläkeläisköyhien lukumäärä käännetään laskuun.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 43 Demokraatti
UUSI DEMOKRAATTI - Poliittinen aikakauslehti
SÄIDEN ARMOILLA - Politiikan tuulet nostavat SDP:tä
MACRON JUPITER - Ranskan Kennedy
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat