Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Sipilän hallituksen toimet uhkaavat jälleen Suomen sijoitusta – ensin meni sananvapaus, seuraavaksi…

Sipilän hallitus on saamassa kolme uutta miesministeriä 5.5. alkaen. Jatkossa hallituksessa on 12 miesministeriä ja 5 naisministeriä.

Kun perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula (kesk.) ja kansanedustaja Annika Saarikko (kesk.) suorittavat kesällä salkunvaihdon, suhdeluku on 11/6.

Toimittajat ilman rajoja -järjestö tiputti Suomen juuri lehdistönvapauden kärkipaikalta kolmanneksi. Syynä on pääministeri Juha Sipilän Yleen kohdistama painostus. Seuraavaksi voidaan lähteä odottelemaan sitä, että Suomen sijoitus laskee erilaisissa tasa-arvoindekseissä.

Toki ne tietenkin aina vaikuttavat, jos yksi mittari laskee voimakkaasti.

Sosiaali- ja terveysministeriön neuvotteleva virkamies Eeva Raevaara vahvistaa, että näin voi käydä.

– Esimerkiksi Euroopan neuvosto, Maailman talousfoorumi, YK ja EU seuraavat asiaa. Juuri olemme tarkistamassa Euroopan neuvoston raporttia, jossa tarkastellaan päätöksenteon tasa-arvoa muun muassa hallituksen sukupuolijakauman osalta.
Euroopan tasa-arvoinstituutilla (EIGE) on tasa-arvoindeksi, jota he päivittävät kahden vuoden välein. Se on tulossa taas tämän vuoden syksyllä.

Vaikka tasa-arvoindeksiin vaikuttavat monet muutkin asiat, Raevaara sanoo pitävänsä mahdollisena, että Suomen sijoitus putoaa eri indekseissä ministeripäätöksen takia.

Lisää aiheesta

– Toki ne tietenkin aina vaikuttavat, jos yksi mittari laskee voimakkaasti. Meillä on Suomessa 2000-luvulta ollut tasaista, on ollut 40 prosenttia ja joskus jop 60 prosenttia naisia hallituksessa, niin siinä kontekstissa tämä näkyy muutoksena.
5.5. jälkeen hallituksessa on alle 30 prosenttia naisministereitä.

Kehityssuunta on huono.

– Se paljonko naisia on hallituksessa, on indikaattori tai mittari, jota seurataan kansainvälisesti ja EU-tasolla koko ajan. Jos on heittoa alas tai ylöspäin, se helposti huomataan.

– Myös Pohjoismaista ollaan kiinnostuneita, miten me pärjätään, kun on tavallaan totuttu siihen, että olemme hyvässä asemassa tasa-arvomittareilla, Raevaara sanoo.

Tasa-arvovaltuutetun sijaisella Anja Nummijärvellä on selvä kanta hallituksen naisministerien määrän vähyyteen.

– Kehityssuunta on huono.

– Naisten suhteellisen vahva osallistuminen yhteiskunnaliseen päätöksentekoon on yksi asia, joka on kansainvälisesti nostettu esiin, kun on osoitettu, että Suomi toteuttaa suhteellisen hyvin tasa-arvoa. Toki on tärkeää, että niin merkittävässä elimessä kuin Suomen hallituksessa toteutuisi paremmin tasa-arvo, Anja Nummijärvi jatkaa.

Hallitus päätti myös, ettei se lähde toteuttamaan tai edes selvittämään perhevapaauudistusta.

Paraikaa isyysvapaalla oleva tasa-arvovaltuutettu Jukka Maarianvaara on nostanut omissa haastatteluissaan perhevapaauudistuksen tärkeyttä esiin.

– Olisi tärkeää, että isät osallistuisivat enemmän perhevapaiden käyttöön. Perhevapaauudistuksen malliin hän ei sinänsä ole ottanut kantaa, Nummijärvi toteaa.

Hän muistuttaa, että perhevapaiden tasaisempi käyttäminen parantaisi naisten asemaa työelämässä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE