[pro_ad_display_adzone id=68868]

”Sipilän kainalosauva ja Soinin hillotolppa” eduskunnan riepoteltavaksi – Opposition ja osin hallituspuolueidenkin ryöpyttämä uusi hallituspohja eduskuntaan

Kuva: Lehtikuva / Jussi Nukari
Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) ja valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok.) junailut joutuvat eduskunnan syyniin.

Eduskunta käsittelee tänään valtioneuvoston tiedonantoa hallituspohjan muutoksesta. Käsittelyn jälkeen eduskunta mahdollisesti äänestää hallituksen luottamuksesta.

Hallitus aikoo jatkaa entisillä ministereillä, vaikka hallituspuolue perussuomalaisten eduskuntaryhmä hajosi viime viikolla kahtia. Kaksikymmentä kansanedustajaa lähti puolueesta ja perusti Uusi vaihtoehto -ryhmän. Lähtijöiden joukossa ovat kaikki entiset perussuomalaisten ministerit.

Oppositio on kritisoinut tiukasti Uuden vaihtoehdon nousua hallitukseen. Ryhmän kansanedustajia on arvosteltu arvojen myymisestä.

– Sen ainoa tehtävä on pääministeri Juha Sipilän kainalosauvana viedä maakunta- ja sote-uudistukset läpi sekä turvata ex-puheenjohtaja Timo Soinin hillotolppa ulkoministerinä loppuvaalikaudeksi, sivalsi SDP:n Johanna Ojala-Niemelä eduskunnan kyselytunnilla torstaina.

Kikkailua ja valtapeliä

Oppositio tivasi torstaina kyselytunnilla perussuomalaisista lähteneeltä kulttuuri-, urheilu- ja eurooppaministeri Sampo Terholta (uv.) muun muassa, voivatko kansalaiset luottaa hallitukseen, koska sen muodostamista edelsi ”kova poliittinen peli”. Terho väisti kysymykset hallituksen luottamuksesta ja kertoi, että luottamuksesta äänestetään sen jälkeen, kun hallitus on tehnyt tiedonannon hallituspohjan muutoksesta.

Suurimman oppositiopuolueen SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne on sanonut, että Uusi vaihtoehto -ryhmä jatkaa täysin perinnettä, joka Sipilällä ja hallituksella perussuomalaiset mukaan lukien on tähän asti ollut. Köyhien kurjistaminen ja rikkaiden rikastuttaminen vain jatkuu, jos Uusi vaihtoehto -ryhmä kuuluu hallitukseen, Rinne sanoo.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson on sanonut, että kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpon ja keskustan puheenjohtaja Sipilän toiminta hallituksen muodostamisessa näyttää opportunismilta eikä arvojohtajuudelta. RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson puolestaan sanoi viime viikolla, että hallitusnäytelmästä saa sen vaikutelman, että käsikirjoitus oli laadittu jo etukäteen.

– On saatu olla mukana näytelmässä, joka hieman vaikuttaa siltä, että jotkut tiesivät etukäteen, että näin tässä kuitenkin loppumetreillä aiotaan tehdä.

Kokoomusedustaja hämmästelee salkkujakoa

Napinaa on kuulunut myös hallituspuolue kokoomuksen riveistä. Puolueen kansanedustaja Harry Harkimo hämmästeli eilen uuden hallituksen salkkujakoa Savon Sanomien julkaisemassa blogikirjoituksessaan.

– Syntyneellä uudella ”puolueella” on sama määrä ministereitä kuin ennen, vaikka kansanedustajien määrä melkein puolittui. Jos kuvittelemme, että Uusi vaihtoehto saisi vaaleissa puolet perussuomalaisille gallupeissa luvatuista ääniosuuksista, sillä olisi 8–10 kansanedustajaa – melkein joka toinen ministerinä!, Harkimo kirjoitti.

Harkimon mukaan ministerijaon taustalla on ”diili”, josta ovat päättäneet kokoomusjohtaja Orpo ja hänen avustajansa. Harkimon mielestä eduskuntaryhmällä ei ole ylipäätään valtaa päätöksenteossa.

 

 

Suomi auttaa Pohjois-Korea-tapaamisen järjestelyissä – Soini: ”Neuvottelujen sisältö täysin heidän käsissään”

Kuva: Lehtikuva / Roni Rekomaa

Ulkoministeri Timo Soini (sin.) sanoo, että Suomi lähinnä mahdollistaa Pohjois-Korea-keskustelujen pitämisen ja auttaa niiden järjestelyissä.

Soini sanoi STT:lle Brysselissä, että itse neuvottelut käydään osapuolten kesken ja sisältö on täysin heidän käsissään.

Soinin mukaan pohjois- ja eteläkorealaisia toimijoita tapaa Suomessa, ja Suomea on pyydetty fasilitoimaan tapaamisia. Hänen mukaansa asiaa kommentoi ulkoministeriöstä osastopäällikkö, sillä kyseessä ovat saman tason toimijat.

Keskustelua aiheesta

[pro_ad_display_adzone id=139132]

Katalonian syrjäytetty johtaja Suomeen – Keskustan Kärnä: ”Erittäin hienoa”

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO Josep Lago

Katalonian syrjäytetty aluejohtaja Carles Puigdemont vierailee Suomessa tällä viikolla, kertoo kansanedustaja Mikko Kärnä (kesk.).

Puigdemont tutustuu vierailunsa aikana muun muassa Suomen eduskuntaan eduskunnan Katalonia-ystävyysryhmän kutsumana ja pitää perjantaina julkisen luennon Katalonian tilanteesta Helsingin yliopistolla.

Puigdemont on asunut lokakuusta lähtien omaehtoisessa maanpaossa Belgiassa. Espanjan viranomaiset syyttävät häntä muun muassa kapinaan yllyttämisestä. Jos Puigdemont palaisi Espanjaan, hänet todennäköisesti pidätettäisiin.

– On erittäin hienoa, että saamme näin tärkeän vieraan Suomeen valottamaan viimeaikaisia tapahtumia Kataloniassa. Monet suomalaiset sekä Suomen katalaaniyhteisö iloitsevat Euroopan vapauden ja demokratian sekä ihmisoikeuksien esitaistelijan vierailusta Suomessa.

– Puigdemont taistelee alueiden Euroopan puolesta ja federalismia sekä Espanjan sortotoimenpiteitä vastaan, Kärnä kirjoittaa tiedotteessaan.

Kärnän mukaan Puigdemont matkustaa Suomeen yksityisenä EU-kansalaisena, eikä hallituksella ole mitään tekemistä vierailun kanssa.

Keskustelua aiheesta

[pro_ad_display_adzone id=139152]

Sähköistys- ja sähköasennusalalla 2 500 viikoksi lakkoon

Sähköliitto on jättänyt työtaisteluilmoituksen, joka koskee sähköistys- ja sähköasennusalan töitä Palvelualojen työnantajat Palta ry:n jäsenyrityksissä. Työtaistelu alkaa 9. huhtikuuta kello 06.00 ja päättyy 16. huhtikuuta kello 06.00, mikäli alalle ei sitä ennen saada neuvottelutulosta.

Työtaisteluun osallistuisi noin 2 500 sähköliittolaista.

Sähköliitto on neuvotellut sopimusalan työehtosopimuksesta jo pitkään Palta ry:n ja Sähkötekniset työnantajat STTA ry:n kanssa. Sopimukseton tila on jatkunut helmikuun alusta lähtien, ja alalla on voimassa ylityökielto. Neuvottelut ovat katkenneet kahdesti, viimeksi 15. maaliskuuta.

Sähköliitto ei voi hyväksyä sitä, että viime viikolla uudelleen aloitetuissa neuvotteluissa työnantajapuoli ei sitoutunut jo kertaalleen sovittuihin ratkaisumalleihin vaan veti ne kaikki pois pöydästä.

AVAINSANAT

Antti Rinteen lista Minna Canthin päivänä: Seksuaalisen häirinnän kitkeminen kaikkialta, perheväkivallan poistaminen…

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne sanoo, että Suomi on monessa asiassa tasa-arvon edelläkävijä. Laakereilla lepäämiseen ei silti ole aihetta.

”Se ei kuitenkaan tarkoita, että voimme jäädä paikoillemme tyytyväisinä. Tasa-arvo vaatii uudistuksia ja kehittämistä. Monessa asiassa on parantamisen varaa myös Suomessa.”

Tänään vietetään tasa-arvon ja Minna Canthin päivää. Rinne listaa Facebook-sivuillaan parannettavia asioita.

”Samasta työstä sama palkka naisille ja miehille. Perhevapaiden uudistaminen 2020-luvulle. Seksuaalisen häirinnän kitkeminen kaikkialta. Perheväkivallan poistaminen.”

Rinteen mukaan kaikki nämä tavoitteet vaativat tasa-arvoista politiikkaa ja uudistuksia.

”Sen eteen SDP tekee töitä joka päivä. On hienoa ja tärkeää, että Suomessa vietetään tasa-arvon päivää. Vielä tärkeämpää on, että tasa-arvo toteutuu yhteiskunnassa ja ihmisten arjessa. Se on SDP:n tavoite.”

Kehitys Suomessa ”luvattoman hidasta” – ministeri tilasi palkka-avoimuudesta selvityksen

Kuva: Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa

Tasa-arvoasioista vastaava perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) asettaa selvityshenkilön selvittämään palkka-avoimuutta.

Saarikon mukaan palkka-avoimuuden kehittäminen on merkittävässä osassa, jos ja kun halutaan edetä kohti samapalkkaisuutta miesten ja naisten välillä.

Saarikon mielestä samapalkkakehitys on Suomessa luvattoman hidasta, ja se kertoo hänen mielestään siitä, etteivät nykyiset keinot asian edistämiseksi riitä.

Selvityshenkilönä toimii tasa-arvovaltuutettu Jukka Maarianvaara.

Selvityksessä kuvataan samapalkkaisuuden nykytila Suomessa ja tehdään katsaus kansainvälisiin esimerkkeihin.

Selvityshenkilö tekee myös suosituksia Suomen lainsäädännön ja käytäntöjen muuttamiseksi. Selvityksen määräaika on lokakuun alussa.

Keskustelua aiheesta

[pro_ad_display_adzone id=139162]