Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Sipilän perustulomallista ei ottanut vieläkään “erkkikään selvää” – Rinne korosti syyperustetta: “Ja sillä pitää tulla toimeen”

Neljän suurimman puolueen näkemykset sosiaaliturvan uudistamisesta, koulutuksen tarvitsemasta remontista ja työperäisestä maahanmuutosta ovat kaukana toisistaan. Eroavuudet tulivat hyvin esiin Keskuskauppakamarin pääministeritentissä tiistaina Helsingissä.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Ensi vaalikauden suururakka on sosiaaliturvan uudistaminen, josta saatiin jo kipinää aikaiseksi. Muut puoluejohtajat grillasivat keskustan puheenjohtajaa, pääministeri Juha Sipilää siitä, kannattaako hän perustuloa ja millaisessa muodossa.

Kovin selkeää vastausta tähän ei saatu. STT uutisoi pari päivää sitten, että keskustan sisällä ei ole löytynyt sopua siitä, tuleeko perustulon olla vastikkeellista eli esimerkiksi työnhakuun velvoittavaa vai ei.

– Keskustalla ei ole vielä valmista mallia eikä muillakaan. Kun luen teidän mallejanne, ei niistä ota erkkikään selvää, eikä Juhakaan, Sipilä puolustautui.

Vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto puolusti selkeää perustulomallia, jossa jokainen saisi tietyn summan ja työn vastaanottaminen sen päälle olisi aina kannattavaa. Tämä tukisi Haaviston mukaan ilman muuta myös työllisyyttä.

Kokoomuksen Petteri Orpo näki vihreiden ajattelussa useita ongelmia, muun muassa ettei sillä saada työllisyyttä kasvuun.

– Siinä mättää se, että se on tolkuttoman kallis. Enkä jättäisi esimerkiksi 18-vuotiasta nuorta sen päälle, vaan tuen on pakko olla vastikkeellista – että pyrkii eteenpäin, etsii työtä tai kouluttautuu, Orpo sanoi.

Lisää aiheesta

SDP yksin kiinni työvoiman tarveharkinnassa.

Työvoiman tarveharkinnasta luopuisivat sekä Haavisto, Sipilä että Orpo. SDP:n Antti Rinne poistaisi byrokratiaa muilta osin, mutta hänen mukaansa Suomessa ei silti ole juurikaan päällä tarveharkintaan liittyviä rajoituksia ja tarveharkinnasta sinänsä tulee pitää kiinni.

– Käytännössä kannattaa olla sellainen systeemi, jossa suhdannemuutoksen kautta ne, jotka ovat silloin Suomessa töissä, niiden työtä voidaan suojata, Rinne perusteli.

Koulupudokkaiden pelastamiseenkin keinot ovat erilaisia. Haavisto ja Rinne olisivat valmiita pidentämään oppivelvollisuutta koko ikäluokalta, kun taas Sipilä ja Orpo kohdistaisivat toimia niihin, joiden koulutie meinaa katketa peruskoulun päättyessä. Rinne korosti monien perheiden vaikeuksia saada toisen asteen kustannuksia maksettua.

– Esimerkiksi Petterin lapset kyllä pystyvät ostamaan oppimateriaalit itse, ja minun lapseni ovat pystyneet, ja sieltähän ne kustannukset sitten tulevat. Otetaan kiinni ne, jotka ovat putoamassa pois, mutta ei jatketa oppivelvollisuutta kategorisesti, Sipilä sanoi.

Useita yhtäläisyyksiäkin löytyi. Kaikki neljä puoluejohtajaa asettivat ensi vaalikauden työllisyystavoitteeksi 75 prosenttia, ja kaikille käy väyläverkon oma valtionyhtiö.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE