Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

D-analyysit

Sipilän suolapurkin sirotin irtosi – ”valinnanvapautta” oli sittenkin pikkiriikkisen liikaa

Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa
Toimituksen kommentit

Johannes Ijäs

Kirjoittaja on Demokraatin eduskuntatoimittaja

Pääministeri Juha Sipilä (oik.) jätti tasavallan presidentti Sauli Niinistölle hallituksen eronpyynnön Mäntyniemessä.

”Kamala kun meni taas, kuinka tollanen suolapurkki on!” tokaisi edesmennyt isoäitini, kun suolapurkin sirotin oli irronnut. Koko purkin sisältö lepäsi sapuskan päällä lautasella. Tästä tuli vitsi, jota ruokapöydässä sitten aina toisteltiin, vieläkin.

Johannes Ijäs

Demokraatti

Mummun epätoivoinen parahdus tuli mieleen kuunnellessa toimitusministeri Juha Sipilän (kesk.) puheita eilisessä Ylen Ykkösaamussa. Sipilän sote-annokseen oli lipsahtanut hivenen liikaa kokoomuslaista suolaa, valinnanvapautta.

– Olen valinnanvapauden kannattaja, mutta hallituksen kaatuneessa esityksessä sitä oli hieman liikaa, sote-sopan pääkokki Sipilä sanoi Ykkösaamussa.

Edellispäivänä hän oli käynyt esittelemässä pilalle mennyttä sote-annostaan tasavallan presidentille.

Kukas nyt valinnanvapautta vastustaisi, hallituksesta ihmeltiin opposition suuntaan viimeisen neljän vuoden aikana monta kertaa. Ei kukaan tietenkään, kuului oppositiosta vastaus.

No nyt löytyi yksi vastustaja, Sipilä ise. Sipilän mielestä hallituksen kaatuneessa mallissa olisi annettu kansalaisille hieman liikaa vapautta valita. Ihan niin paljon kansalaisiin ei voisikaan luottaa.

Hallituksen valitsema termi valinnanvapaus tarkoitti opposition korvissa sitä, että sotea oltiin viemässä urakalla markkinoille. Sitä samaa, mistä meillä on viime aikoina oikein ”hyviä” kokemuksia vanhustenhoidon puolelta. Tämän vuoksi oppositiosta sotea vastustettiin.

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne on pitänyt esillä laskelmaa, jonka mukaan 5,4 miljardia euroa peruspalveluista olisi tullut hallituksen mallilla voiton tavoittelun piiriin. SDP:lle tämä oli vähän enemmänkin kuin ”hieman liikaa”.

Missä ovat keskustan ja kokoomuksen sote-mallit?

Sipilä törmäsi lauantaisella kommentillaan hallituksen kehittämään kauniiseen valinnanvapaus-termiin tragikoomisella tavalla. Nyt hän taisi puhua valinnanvapaudesta ensi kertaa suhteellisen samassa merkityksessä kuin oppositio, eli liikaa markkinoita. Tervetuloa oppositioon Sipilä.

Kokoomuksesta on luonnollisesti syytetty soten kaatumisesta keskustalaista maakuntamallia. Tätä toistavat nyt kaikki kokoomuslaiset kuorossa.

Nyt hallituspuolueista kysytään kilpaa myös sitä, mikä on SDP:n sote-malli. Ei auta, vaikka SDP kertoisi mallinsa ja toistaisi sen sata kertaa. Sitä kysytään yhä uudestaan.

Mutta hetkonen. Perjantaina taisi kaatua kokoomuksen ja keskustan sote-malli. Se oli perustuslaillisesti mahdoton. Se on nyt oikein testattukin. Puolueet jäivät ilman sote-malleja.

Uutta omaa mallia keskustalta ja kokoomukselta ei ole tainnut vielä kuulua. Alkaakin olla kiire suunnitella ne ja lyödä pöytään. Keskusta on luvannut jotain raapaista ensi viikolla. Vaalit on kuukauden päästä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Rane Aunimo

Päätoimittajalta
17.9.2020
Työtöntä kannattaakin auttaa eikä rangaista – uusi malli ei ota heiltä, joilla ei ole otettavaa
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE