Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

“Sipilän tapa esittää röyhkeitä syytöksiä on hyvin kyseenalainen” – hallituksen manööveri ei vaikuta Pron työtaisteluihin

Ammattiliitto Pron puheenjohtaja Jorma Malinen vakuuttaa, että hallituksen tiedonanto työllisyyspolitiikasta ei vaikuta Pron päätöksiin mahdollisista lisätoimista. Eduskunnassa käydään keskustelua tänään tiedonannon pohjalta.

Marja Luumi

Demokraatti

Malinen pitää tiedonantoa poliittisena pelinä.

– Siinä ei ole pääministerin itsensäkään mukaan kyse kiistellystä lakiesityksestä, vaan hallituksen politiikan linjasta. Eihän eduskuntaa voida pyytää siunaamaan lakiesitystä, jota ei edes ole vielä annettu, hän ihmettelee.

Asiantuntijoiden arvioiden mukaan hallituksen tiedonannolla ei ole valtiosäännön näkökulmasta merkitystä.

– Työtaistelutoimenpiteet koskevat hallituksen lakiesitystä, joten teemme omat päätöksemme sen mukaan, miten lakiesitys etenee tai ei etene. Tiedonanto ei vaikuta asiaan millään tavalla, Malinen painottaa.

Hallitus perustelee tiedonannossaan irtisanomissuojan heikennyksiä työttömyyden, ja erityisesti pitkäaikaistyöttömyyden vähentämisellä. Malisen mielestä perustelut ovat erikoisia.

– Kuitenkin hallituksen omassa lakiluonnoksessa esityksen positiivisia työllisyysvaikutuksia pidetään kyseenalaisina, eikä pitkäaikaistyöttömyyttä mainita yhtä ainutta kertaa, hän huomauttaa.

Lisää aiheesta

Malinen korostaa, että mikäli hallituksella on esittää uusia vaikutusarvioita lakiesityksen vaikutuksista pitkäaikaistyöttömyyteen, pitäisi ne tuoda tiedonannon yhteydessä esiin.

– Muutenhan käy niin, että eduskunta äänestää vain pelkkien olettamusten pohjalta.

“Pääministeri väittää kirkkain silmin.”

Malisen mukaan mahdollisista uusista toimenpiteistä tiedotetaan, kun se on ajankohtaista.

– Katsotaan miten tilanne kehittyy.

Pro on esittänyt hallitukselle toimenpiteitä työllistämisen helpottamiseksi. Se esimerkiksi esittää, että työehtosopimuksissa olevien paikallisen sopimisen mahdollisuuksia avattaisiin myös järjestäytymättömille yrityksille kilpailukykysopimuksessa sovitulla tavalla. Malisen mukaan parhaita lääkkeitä pitkäaikaistyöttömyyteen olisivat lisäpanostukset korkealaatuisiin henkilökohtaisiin työllisyyspalveluihin ja aikuiskoulutuksen voimakas kehittäminen.

– Meidän esityksemme paikallisen sopimisen edistämisestä on edelleen voimassa, mutta hallituksen suunnasta asiaa ei ole kommentoitu millään tavalla.

Malinen toivoo, että hallituksessakin olisi haluja umpisolmujen avaamiseen.

– Pääministeri väittää kirkkain silmin, että ay-liike vastustaisi demokratiaa vastustaessaan hallituksen esitystä. Sipilän tapa esittää röyhkeitä syytöksiä ay-liikettä kohtaan samalla, kun hallitus itse tekee manööverin, jonka tavoitteena on hiljentää kansalaisyhteiskunnan esittämä, täysin legitiimi kritiikki, on hyvin kyseenalainen, Malinen kritisoi.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE