Politiikka

Sipilän toiminta Vanhasen taustalla puhutti presidentinvaalipäivänä – Vanhanen: ”Minä luin sen hänen lausuntonsa alkuaankin niin kuin se on sanottu”

LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN
Matti Vanhanen sai presidentinvaaleissa 4,1 prosentin kannatuksen.
LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN
Matti Vanhanen sai presidentinvaaleissa 4,1 prosentin kannatuksen.
LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN
Matti Vanhanen sai presidentinvaaleissa 4,1 prosentin kannatuksen.

Keskustan puheenjohtaja ja pääministeri Juha Sipilä sanoo Ylen mukaan asettuvansa ehdolle keskustan puheenjohtajakisassa ensi kesäkuussa. Sipilä antoi ilmoituksensa presidentinvaalipäivänä.

Sipilä sanoi tänään jo aiemmin ennen vaalien ennakkoäänien tulosten julkistamista, ettei hän aio sitoa omaa kannatustaan keskustan ehdokkaan Matti Vanhasen presidentinvaalimenestykseen.

Sipilä kertoi saaneensa palauteryöpyn kenttäväeltä, kun hänen tulkittiin harkitsevan omaa jatkoaan Vanhasen tuloksen perusteella. Sipilän mukaan palaute oli ollut puheenjohtajuuden jatkoon kehottavaa.

Vanhanen sai presidentinvaaleissa 4,1 prosenttia äänistä.

Matti Vanhanen ei katso Sipilän vetäneen mattoa hänen altaan, kun Sipilä juuri ennen vaalituloksien julkistamista kertoi, ettei kytke jatkoaikeitaan Vanhasen menestykseen. Sipilän oli aiemmin tulkittu Pääministerin haastattelutunnilla harkitsevan jatkoaan Vanhasen menestyksen perusteella, mistä Vanhanen on eri mieltä.

– Ei, vaan hän halusi vahvasti sitouttaa, puheenjohtajana hän puhui siinä, puolueväen tähän kampanjaan mukaan. Minusta hän onnistui siinä, että viimeisinä viikkoina sadoilla paikkakunnilla oli tilaisuuksia. Puolueväki lähti todella mukaan. Siihen hänen vetoomuksensa kyllä tehosi erittäin paljon. Kyllä se oli aivan selvä asia, että tässä mitataan minun suosiotani, ei hänen.

Millainen ajatus siitä herää, kun hän ennen h-hetkeä vetäytyy taustalta pois?

– Ei, minä luin sen hänen lausuntonsa alkuaankin niin kuin se on sanottu ja hän halusi sitouttaa puolueväen siihen. Näin minä sen ymmärsin täysin ja myös hän onnistui siinä. Missään tapauksessa ei voi toisen ehdokkaan kannatukseen sitoa omaa asemaansa. Se olisi ollut täysin väärin, Matti Vanhanen vastaa.

”Se olisi vastuutonta tällaista sitoumusta antaa.”

Niinistön yli 60 prosentin kannatus kertoo Vanhasen mukaan presidentin tavattomasta suosiosta.

– Nimenomaan se, että kuitenkin seitsemän ehdokasta erilaisilla teemoilla ja kampanjoilla haastoi omien perinteisten kannattajien edessä ja ei kyetty horjuttamaan. Hieman se putosi niistä korkeimmista gallupeista, mutta kertoo hänen aivan poikkeuksellisesta suosiosta. Hän on saanut sellaisen – sitä on vaikea varmaan selittää – hänellä on jokin persoonakohtainen kontakti äänestäjiin, että siinä ei ole ketään välissä. Hän on siinä onnistunut ja ihmiset halusivat hänet uudelle kaudelle.

– Hänet valittiin nyt kuudelle vuodelle ja se on selvä, onnittelut hänelle.

Voisiko Vanhanen itse olla ehdolla presidentiksi jälleen kuuden vuoden päästä.

– Tämän ikäisen ihmisen ei pidä tai olisi vastuutonta ajatella sitoutuvansa johonkin käytännössä 12 vuoden päähän, koska silloinhan pitäisi tietysti ajatella, että tulisi valituksi ja haluaisi sitten tehtävää hoitaa aina 74–75-vuotiaaksi asti. Se olisi vastuutonta tällaista sitoumusta antaa.

– En edes mieti sitä, että se ei todellakaan ole neljän prosentin jälkeen ajankohtainen kysymys käsitellä. En pohdi sitä.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 46 Demokraatti
NYT LOPPUI JUOMINEN - Aiemmin nuoret ryyppäsivät Islannin kansallispäivänäkin
PÄÄTOIMITTAJALTA - Kun idoli paljastuu petturiksi
ANTTI HEIKKINEN - Menestyskirjailijalla on monta rautaa tulessa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat