Kolumnit

Sipilän valitsema tyylilaji sopii huonosti demokraattiseen järjestelmäämme

Jukka-Pekka Flander
Jukka-Pekka Flander
Jukka-Pekka Flander

Meneillään oleva vaalikausi on minulle neljäs, jonka aikana olen saanut olla eri tehtävissä valtakunnanpolitiikassa.

Puolueena me sosialidemokraatit olemme näiden neljäntoista vuoden aikana olleet vuoron perään hallituksessa, oppositiossa, hallituksessa ja nyt oppositiossa. Aika moni ajattelee, että vain hallituksesta käsin voi vaikuttaa asioihin ja että oppositiossa oltaessa vain odotetaan hallitukseen pääsyä ja ollaan turhautuneita. Viimeistään meneillään oleva oppositiokautemme osoittaa, ettei tämä pidä paikkaansa. Kun maassa on riittävän huono ja osaamaton hallitus, voi maata palvella myös oppositiosta käsin.

Pääministeri Juha Sipilän kaksi vuotta sitten valitsema tyylilaji on osoittautunut demokraattiseen järjestelmäämme huonosti sopivaksi. Kiire ja yritys johtaa yhteiskuntaa kuin yritystä on johtanut siihen, että hallitus on kerta toisen jälkeen joutunut perumaan ja muuttamaan päätöksiään.

Hallitus on parissa vuodessa perunut yhteensä 20 päätöstä tai lakiesitystä. Tämä on paljon, koska normaalisti hallitusten esitykset menevät läpi lähes poikkeuksetta. Hosumisen ja mutkien oikomisen lisäksi hallituksen kompurointi on johtunut siitä, ettei pääministeri eivätkä kaikki muutkaan ministerit ymmärrä hallinnon, työmarkkinoiden tai sosiaaliturvan toimintaperiaatteita riittävästi.

Oppositio on toiminut tällä vaalikaudella myös asiantuntijayhteisöjen äänenä.

Ehkä kuuluisimmat päätösten perumiset ovat eläkkeensaajien asumistuki, työelämän pakkolait, veteraanien indeksileikkaukset sekä moottoripyörä- ja venevero. Kaikki nämä ja muut perutut päätökset on haudattu tai korjattu opposition ja muun kansalaisyhteiskunnan aktiivisen toiminnan ja yhteistyön seurauksena. Oppositio on toiminut tällä vaalikaudella myös asiantuntijayhteisöjen äänenä.

On motivoivaa ja tärkeää lähteä liikkeelle joka aamu puolustamaan suomalaisia ja suomalaista yhteiskuntaa maan hallitukselta. Meidän tehtävämme on läpivalaista hallituksen esitykset ja osoittaa niissä olevat heikkoudet.

Tämän kevään ja kesän historiallisesti tärkeä tehtävämme on huolehtia, että sote-uudistus etenee niin, ettei hallituksen yhtiöittämis- ja bisnesintoilu johda sosiaali- ja terveyspalveluiden totaaliseen kaaokseen. Jos tästä ei löydä motivaatiota oppositiopolitiikkaan, niin mistä!

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat