Demariristeily27.-20.8.2016

Sipsit ja perunat yhdistivät MTK:n ja ay-liikkeen – vetoavat norjalaisfirmaan Taffel-tehtaan puolesta

Kuva: Lehtikuva
marttilajuhamtklk1
– Kyllä käsi kaupan sipsihyllyllä hamuaa muualle, jos alkuperä ei ole suomalaista, uskoo maataloustuottajien keskusjärjestön puheenjohtaja Juha Marttila.

Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto MTK ja useat ammattijärjestöt vetoavat norjalaiseen Orklaan, ettei tämä lopettaisi Haraldsbyssä Ahvenanmaalla sijaitsevaa tehdasta. Tehtaalla valmistetaan Taffel-perunalastuja ja Oolannin perunapakasteita.

Järjestöt haastavat myös kuluttajat allekirjoittamaan vetoomuksen kotimaisen tuotannon ja tehtaan säilyttämisen puolesta.

– Kyllä käsi kaupan sipsihyllyllä hamuaa muualle, jos alkuperä ei ole suomalaista, sanoo MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila.

Tehdas työllistää suoraan 100 ihmistä ja koko tuotantoketjussa lähes 300 ihmistä. Tehdas käyttää lähes koko Ahvenanmaan perunasadon ja lisäksi manner-Suomessa viljeltyä perunaa. Kolmannes Suomen teollisuusperunasta tulee Ahvenanmaalta.

Vetoomuksen takana ovat MTK:n lisäksi ruotsinkielinen viljelijäjärjestö SLC sekä Elintarviketyöläisten liitto, Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT ja Ammattiliitto Pro.

Yle: Palkaton työnäyte kutistumassa kuukauden kokeiluksi

Kuva: Lehtikuva
LKS 20160503 - Oikeus- ja työministeri Jari Lindström hallituksen kotouttamista koskevaa toimintasuunnitelmaa esitelleessä tiedotustilaisuudessa Helsingissä 3. toukokuuta 2016. LEHTIKUVA / TROND H. TROSDAHL
Työministeri Jari Lindströmiin (ps.) henkilöitynyt työnäyte ei toteudu kaavaillussa muodossa.

Touko- ja kesäkuun vaihteessa kaatunut muutaman kuukauden palkaton työnäytekokeilu on kutistumassa vapaaehtoiseksi kuukauden työkokeiluksi, kertoo Yle.

Lausunnoilla olevassa esityksessä on luovuttu erillisestä työnäytteestä, mutta työtön voi antaa vapaaehtoisen näytteen osaamisestaan osana aikaisemmin käytössä ollutta työkokeilua.

Ennen työkokeilu koski vain pitkäaikaistyöttömiä ja ammatinvaihtajia. Uudessa esityksessä työkokeiluun saavat osallistua kaikki työnhakijat, jos niin haluavat. Esimerkiksi vastavalmistuneet tai vähän aikaa työttömänä olleet voisivat jatkossa näyttää soveltuvuutensa työnantajalle ennen työsopimuksen tekemistä.

Kuukauden mittaisen työkokeilun aikana työntekijä saisi nauttia työttömyyskorvauksista. Lisäksi valtio vakuuttaisi työkokeiluun osallistuvat.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Neste pumppasi tulosta öljytuotteissa ja uusiutuvissa

Kuva: lehtikuva / anni reenpää
neste001
Neste tekee hyvää tulosta.

Neste osoittaa vahvaa tuloksentekokykyä myös halvan öljyn aikakaudella. Yhtiö paransi jalostusmarginaalejaan ja takoi toisella neljänneksellä 282 miljoonan euron vertailukelpoisen liikevoiton. Viime vuonna vastaavan ajan voitto oli 78 miljoonaa.

– Yhtiön jalostusmarginaalit olivat vahvat niin öljytuotteissa kuin uusiutuvissakin tuotteissa. Lisäksi perinteisten öljytuotteiden myyntimäärät olivat odotettua vahvemmat, arvioi yhtiötä seuraava OP:n osaketutkimusjohtaja Henri Parkkinen.

Yhtiön toisen neljänneksen liikevaihto nousi 2,9 miljardiin euroon vuotta aiemmasta 2,6 miljardista. Liikevaihdon kasvu oli pääasiassa seurausta korkeammista myyntimääristä viime vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna, jolloin Porvoon jalostamon suurseisokki laski liikevaihtoa. Halpa öljy on lisännyt osaltaan kysyntää, Parkkinen sanoo.
Öljytuotteiden kokonaisjalostusmarginaali kasvoi 11,19 dollariin tynnyriltä, kun marginaali vuosi sitten oli 10,83 dollaria tynnyriltä.

– Pystyimme parantamaan tulostamme onnistuneilla omilla toimillamme, jotka näkyivät korkeina lisämarginaaleina, toimitusjohtaja Matti Lievonen kertoi osavuosikatsauksessa.

Nesteen uusiutuvien tuotteiden toisen neljänneksen vertailukelpoinen liikevoitto kasvoi 119 miljoonaan euroon, kun vuotta aiemmin se oli 54 miljoonaa. Yhtiö hyötyi myös Pohjois-Amerikan markkinoilla biopolttoaineiden sekoittajien verohelpotuksista.

– Toisella neljänneksellä yhtiö teki uusiutuvat tuotteet jätteistä ja raaka-aineista, joiden hinnat ovat Nesteelle kilpailukykyisiä, Parkkinen sanoo.
Neste järjestää syyskuussa pääomamarkkinapäivän.

– Mahdollisesti silloin ilmoitetaan merkittävästä investoinnista uusiutuviin tuotteisiin. Tällä hetkellä yhtiö myy kaikki (uusiutuvat tuotteet), mitä pystyy tuottamaan, Parkkinen sanoo.

 

Mikko Isotalo

70 voi menettää työnsä Postin varastopalveluissa

Kuva: Lehtikuva / Martti Kainulainen

Posti harkitsee enimillään 70 työntekijän vähentämistä, koska se tehostaa ja automatisoi varastopalveluitaan pääkaupunkiseudulla.
Varastotoimintoja keskitetään edelleen Vantaan Voutilaan, jossa yhtiöllä on verkkokauppalogistiikan palvelukeskus.

Elokuun alussa alkavat yt-neuvottelut koskevat 123:a varasto- ja palautuskeskuksessa työskentelevää vakituista työntekijää. Alustavan arvion mukaan vähennystarve on enintään 70 henkilöä. Henkilöstövaikutukset täsmentyvät yhtiön mukaan neuvottelujen edetessä.

Postin mukaan muutokset eivät liity Anttilan konkurssiin.

AVAINSANAT

EU peruuttaa Espanjaa ja Portugalia uhanneet sakot

EU ei halua lisätä unionin vastaisuutta.

EU-komissio peruuttaa Espanjaa ja Portugalia suuren velkaantuneisuuden vuoksi uhanneet sakot. Asiasta kertoi EU-komission varapuheenjohtaja Valdis Dombrovskis.

EU:n sääntöjen mukaan komissio olisi voinut langettaa kummallekin maalle sakot, jotka olisivat olleet enimmillään 0,2 prosenttia bruttokansantuotteesta. Britannian kansanäänestyksen jälkeen komissio on kuitenkin varonut toimenpiteitä, jotka vahvistaisivat EU-vastaisuutta jäsenmaissa.

STT-AFP , Bryssel

Talvivaaran tulevaisuudesta käydään yhä tiiviitä neuvotteluja

Kuva: LEHTIKUVA / Kimmo Rauatmaa

euvottelut entisen Talvivaaran kaivoksen rahoituksesta ja omistuksesta jatkuvat. Kaivosta pyörittävän Terrafamen mukaan neuvottelut kaivoksen rahoituksesta ja uusien omistajien löytämisestä jatkuvat loppuvuoden ajan erittäin tiiviisti.

Terrafame julkisti tänään tietoja alkuvuoden sujumisesta. Yhtiön käyttökate oli tammi-kesäkuussa 98 miljoonaa euroa negatiivinen, mikä oli vajaa 13 miljoonaa euroa vähemmän kuin oli budjetoitu. Terrafamen mukaan tulosta kohensivat sinkin parantuneet myyntitulot ja kemikaalien käytön tehostuminen metallien talteenotossa. Sinkkiä myytiin alkuvuonna 3,8 miljoonan euron arvosta enemmän kuin yhtiö oli odottanut.

Valtion omistuksessa kokonaan oleva Terrafame on onnistunut vähentämään merkittävästi vesien määrää Talvivaaran entisellä kaivoksella. Terrafame on pyörittänyt Talvivaaran kaivosta vuoden verran. Kaivosalueella oli vuosi sitten varastoituna noin 10 miljoonaa kuutiota vettä, kun määrä kesäkuun lopussa oli 7,2 miljoonaa kuutiota.

Terrafame tuotti ensimmäisen vuosipuoliskon aikana malmia yhteensä 5,8 miljoonaa tonnia.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta