Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Teatteri & Tanssi

Sirkusarvio: Letkeää ilma-akrobatiaa telakkanosturissa

Pia Vainio
Aurajoen telakkanosturi tarjoaa mainion ympäristön ilma-akrobatiaesitykselle. Kuvassa taituroi Circ2M-duon Marjut Hernesniemi.

Circ2M on turkulainen Marjut Hernesniemen ja Myrsky Röngän muodostama ilma-akrobatiaduo, joka on heinäkuun ajaksi valloittanut Aurajoen rannalta Wärtsilän telakkanosturin esitykselleen Nosturisirkus.

Nosturisirkus on hyväntuulinen, lempeän rauhallisesti etenevä koko perheen esitys, jossa sirkustaitojen lomassa saadaan pieniä tietoiskuja niin laivan rakentamisen perusteista, laivojen nimeämisestä, Turun telakkahistoriasta kuin merirosvoistakin. Onpa mukana myös ripaus ekologiaa ja merien suojelua, kun esiintyjät kuvailevat Itämeressä eläviä kaloja ja niitä pyydystäviä lintuja akrobatian keinoin. Mainiosti vertikaaliköysi ja sillä tehtävät temput taipuvat myös tähän.

NYKYSIRKUS
Circ2M: Nosturisirkus
Wärtsilän nosturi 55, Itäinen Aurajokiranta, Turku
Suunnittelu ja toteutus Marjut Hernesniemi ja Myrsky Rönkä

Muutenkin läpi esityksen on virkistävää nähdä erilaisia köysi- ja matalan trapetsin temppuja, jotka toteutetaan huumorilla ja pilke silmäkulmassa. Tällä kertaa painopiste ei ole temppujen vaarallisuudessa tai hengästyttävyydessä, vaikkei niistä osaamista puutukaan.

Hernesniemi ja Rönkä esittelevät myös köydellä toteutettavaa vastapainotekniikkaa, jossa esiintyjät saman köyden eri päihin kiinnittyneinä toimivat toistensa ylösnousun vastapainoina. Tuloksena on vauhdikkaalla pomppimisella aikaan saatua ”pystytanssia”. Lopussa rytmiä ja liikettä tehdään myös lattiaharjoilla ja omalla keholla.

Itse nosturi toimii esityksen yleismiljöönä, lavasteena ja ilma-akrobatiavälineiden kiinnitysalustana, jonka jalkojen sisälle mahtuvat sekä esiintymistila että katsojien istuinaluekin. Hernesniemi ja Rönkä ovat kuvitteellisia telakkatyöntekijöitä, jotka letkeän rennosti kuljettavat esitystä eteenpäin. Niin heidän keskinäinen kuin yleisökontaktinsakin on välitöntä ja turhia konstailematonta. Ja vaikka joissakin kohdin esityksen intensiteetti aavistuksen verran pääsee herpaantumaan, pitää se katsojan kuitenkin imussaan.

Nosturisirkus toimii oivallisena kesäisenä piristyksenä ja ensitutustumisena nykysirkuksen akrobatiamaailmaan ihan kaiken ikäisille.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Johannes Ijäs

Politiikka
29.7.2020
Tässäkö on uusi hoitajamitoitus? – kokoomus ajautui Kainuun korpeen EU-politiikkansa kanssa
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE