Mielipiteet

Sisällissota on neutraali nimitys vuodelle 1918, ja kiitän sodan lopputulosta

Suomessa on viimeaikoina kiistelty julkisuutessa siitä, että millä nimellä punaisten ja valkoisten välistä vuonna 1918 käytyä sotaa pitäisi nimittää. Osalle kansaa se oli kansalaissota, osalle vapaussota.

Valkoiset hehkuttivat vapaussotaa ja punakapinaa, punaiset taas luokkasotaa. Aikalaiset valkoisessa Suomessa, sodanjohto puhui mieluummin kansalaissodasta ja sisällissodasta kuin vapaussodasta. Ei venäläisten, saksalaisten ja ruotsalaisten mukanaolo sitä muuksi muuta.

Suomessa keskustelun yleinen piirre on kautta vuosikymmenten ollut käsitys, että meidän sotamme oli ylevämpi voimainmittelö verrattuna muualla aika ajoin riehuviin sisällisotiin.

Molemmat sodan osapuolet syyllistyivät hirvittäviin raakuuksiin.

Sisällisotia käydään yleensä itsenäisissä maissa, jotka säilyvät itsenäisinä olkoonpa sodan lopputulos mikä tahansa. Suomessa kaikki riippui sodan lopputuloksesta. Molemmat osapuolet halusivat itsenäisyyttä, mutta punaisten voitto olisi todennäköisesti tehnyt Suomesta neuvostotasavallan. Tässä mielessä kiitän sodan lopputulosta.

Molemmat sodan osapuolet syyllistyivät hirvittäviin raakuuksiin, enkä ole kummankaan puolella tässä asiassa.

Toivon, että sisällissodastamme käydään kiihkoton keskustelu, kuten presidentti Niinistökin toivoi, ja sen jälkeen asia jääköön historiaan esimerkkinä ihmisen mielettömästä julmuudesta olosuhteiden niin salliessa.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat