Sisäministeri uhkaa: Katalonian autonomiset oikeudet voidaan perua – Euroopan komissio kiemurtelee

Kuva: Lehtikuva

Espanja käyttää kaikki lain sallimat mahdollisuudet estääkseen Katalonian itsenäisyysjulistuksen, sanoo maan sisäministeri. Sisäministerin mukaan on mahdollista, että Katalonian autonomiset oikeudet perutaan ainakin tilapäisesti.

– Jos jokin taho päättää julistaa itsenäisyyden osaan Espanjasta, mitä se ei voi tehdä, koska sillä ei ole siihen oikeutta, tulemme tekemään kaiken lain salliman estääksemme sen, vakuutti sisäministeri Rafael Catala.

Catalalta kysyttiin myös, voidaanko Katalonian autonomiset oikeudet jäädyttää.

– Tämä työkalu on olemassa. Olemme aina sanoneet, että käytämme järjestysvaltaa sekä kaikkia lain ja perustuslain sallimia mahdollisuuksia, sisäministeri sanoi.

– Emme ole täällä jakaaksemme espanjalaisia, vaan palvelemassa yleistä hyvää. Joten vaikka joutuisimme käyttämään tiettyjä toimia, jotka huolestuttavat ja saattavat tehdä kipeää, teemme niin. On tärkeää taata, että Espanjassa kunnioitetaan lakia, Catala jatkoi.

Katalonian aluehallinnon mukaan itsenäisyyden puolesta on alustavien tulosten mukaan äänestänyt noin 90 prosenttia äänensä antaneista.

Väkivalta ei voi koskaan olla välineenä politiikassa.

Euroopan komissio kehotti aiemmin tänään kaikkia osapuolia Kataloniassa ja Espanjassa siirtymään vastakkainasettelusta kohti vuoropuhelua. Väkivalta ei komission mukaan ole koskaan ratkaisu.

Katalonian kansanäänestyksessä on komission mukaan laillisesti kyse Espanjan sisäisestä asiasta. Komission johtava tiedottaja Margaritis Schinas totesi, että Espanjan perustuslain mukaan äänestys ei ollut laillinen.

– Laillisen aspektin lisäksi komissio uskoo, että nämä ovat yhtenäisyyden ja vakauden aikoja eivätkä erottelun.

Schinas kiersi kysymyksen siitä, miksi EU-johto reagoi niin hitaasti Espanjan poliisin väkivaltaisuuksiin Kataloniassa.

– Väkivalta ei voi koskaan olla välineenä politiikassa, komissiosta tuomittiin.

Komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin ja Espanjan pääministerin Mariano Rajoyn kerrotaan olleen yhteydessä viikonlopun aikana. Komission mukaan he keskustelevat puhelimitse myös myöhemmin tänään.

Yksi keino, jolla EU voisi auttaa tai puuttua Katalonian tilanteeseen, olisi toimia välittäjänä alue- ja keskushallintojen välillä. Komission päätiedottaja ei ottanut kantaa, voisiko tämä olla mahdollista.

Ainakin 92 ihmistä loukkaantui ja kaikkiaan 844 ihmistä kävi tarkistuttamassa vammansa poliisin puututtua eilen väkivalloin Katalonian itsenäisyysäänestykseen.

Liian kriittinen kanava? – veitsimies tunkeutui radioasemalle Venäjällä

Venäjällä mies tunkeutui Eho Moskvy-radioasemalle Moskovassa ja haavoitti sen toimittajaa.

Hyökkäyksestä kertoo muun muassa radioasema itse. Sen mukaan toimittaja on sairaalahoidossa, mutta hänen vammansa eivät ole hengenvaarallisia.

Vartijat taltuttivat hyökkääjän, ja hän on poliisin huostassa. Hyökkäyksen syystä ei ole vahvistettua tietoa.

Eho Moskvy on tunnettu kriittisestä suhtautumisesta Venäjän vallanpitäjiin.

Keskustelua aiheesta

Vaalit pelastivat ex-presidentin, jota uhkasivat raskaat rikossyytteet

Kuva: Lehtikuva

Argentiinan entinen presidentti Cristina Kirchner tekee paluun valtakunnan politiikkaan nousemalla parlamentin kamareista toiseen eli senaattiin. Paikka heltisi sunnuntaina pidetyissä välivaaleissa.

Senaatin jäsenyys antaa Kirchnerille parlamentaarisen koskemattomuuden rikossyytteitä vastaan. Häntä uhkasi oikeudenkäynti, jossa häntä olisi syytetty valtakautensa aikaisista väärinkäytöksistä.

Kirchner oli presidenttinä 12 vuotta vuoteen 2015. Hänen seuraajasuosikkinsa hävisi tuolloin presidentinvaaleissa Mauricio Macrille.

Sunnuntaiset välivaalit vahvistivat Macrin keskusta-oikeistolaisen koalition valta-asemaa. Se oli voittamassa pääkaupungissa Buenos Airesissa ja 13 provinssissa 23:sta, kun miltei kaikki äänet oli laskettu.

Voiton arvellaan auttavan Macria talousuudistusten läpiviennissä.

Keskustelua aiheesta

Macronin koira Nemo virtsasi presidentinpalatsin takkaan – isännän tapaaminen keskeytyi

Kuva: Afp Photo/Philippe Huguen

Hätä ei lue lakia, tuumi Ranskan presidentin Emmanuel Macronin koira ja kävi virtsaamassa presidentinpalatsin takkaan.

LCI-uutiskanavan videolle tallentunut piipahdus tapahtui, kun Nemo-koiran isäntä kävi keskusteluja kolmen ministerinsä kanssa. Taustalta koristeellisen takan kulmilta alkaa kuulua lorinaa, ja sitten ihmiset puskahtavat nauruun. Macron kertoo koiran tekevän jotakin poikkeuksellista.

– Tapahtuuko sitä usein, kysyy yksi läsnäolijoista.

– Ei, vastaa Macron nauraen.

Kaksivuotias Nemo nähdään usein valokuvissa presidenttiparin seurassa. Koira on labaradorinnoutajan ja griffonin sekoitus. Macronit ottivat sen hoteisiinsa elokuussa eläinten turvakodista.

AVAINSANAT

Katalonian puolueet kokoontuvat miettimään jatkotoimia

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO Pau Barrena

Katalonian puolueiden on määrä kokoontua tänään pohtimaan jatkotoimiaan. Niiden odotetaan sopivan, milloin alueparlamentti kokoontuu puimaan Espanjan hallituksen aikeita rajoittaa alueen itsehallintoa.

Aluehallinnon tiedottajan mukaan uusien vaalien järjestäminen ei ole asialistalla.

Espanjan hallitus antoi lauantaina esityksensä Katalonian itsehallinnon rajoittamiseksi.

Hallitus haluaa muun muassa järjestää Kataloniassa uudet vaalit kuuden kuukauden kuluessa.

Aluehallinnon tiedottaja on nimittänyt hallituksen aikomia toimia vallankaappaukseksi.

AVAINSANAT

Isisin ahdinko kasvaa: nyt lähti yksi Syyrian suurimmista öljykentistä

Yhdysvallat kertoo sen tukemien kurdien ja arabien joukkojen vallanneen sunnuntaina yhden Syyrian suurimmista öljykentistä äärijärjestö Isisiltä.

Asiasta uutisoi muun muassa Washington Post, jonka mukaan al-Omarin öljykentän hallintaa on pidetty etuna etenkin kurdeille, kun heidän asemastaan joskus tulevaisuudessa mahdollisesti neuvotellaan. Toisaalta alueen valtaamisen on pelätty vetävän Yhdysvallat mukaan taisteluihin Syyrian hallituksen joukkojen ja niitä tukevien Venäjän ja Iranin kanssa.

Al-Omarin öljykenttä sijaitsee koillisessa Syyriassa Deir Ezzorin maakunnassa, jossa on suurin osa Syyrian öljystä. Yhdysvaltain tukemat joukot ovat kilpaa Syyrian hallituksen joukkojen kanssa pyrkineet valtaamaan Isisiltä alueita Deir Ezzorin alueella.

Al-Omarin öljykenttä oli Isisin hallinnassa vuodesta 2014 lähtien.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta