Ulkomaat

Sisäministeri uhkaa: Katalonian autonomiset oikeudet voidaan perua – Euroopan komissio kiemurtelee

Lehtikuva
Lehtikuva
Lehtikuva

Espanja käyttää kaikki lain sallimat mahdollisuudet estääkseen Katalonian itsenäisyysjulistuksen, sanoo maan sisäministeri. Sisäministerin mukaan on mahdollista, että Katalonian autonomiset oikeudet perutaan ainakin tilapäisesti.

– Jos jokin taho päättää julistaa itsenäisyyden osaan Espanjasta, mitä se ei voi tehdä, koska sillä ei ole siihen oikeutta, tulemme tekemään kaiken lain salliman estääksemme sen, vakuutti sisäministeri Rafael Catala.

Catalalta kysyttiin myös, voidaanko Katalonian autonomiset oikeudet jäädyttää.

– Tämä työkalu on olemassa. Olemme aina sanoneet, että käytämme järjestysvaltaa sekä kaikkia lain ja perustuslain sallimia mahdollisuuksia, sisäministeri sanoi.

– Emme ole täällä jakaaksemme espanjalaisia, vaan palvelemassa yleistä hyvää. Joten vaikka joutuisimme käyttämään tiettyjä toimia, jotka huolestuttavat ja saattavat tehdä kipeää, teemme niin. On tärkeää taata, että Espanjassa kunnioitetaan lakia, Catala jatkoi.

Katalonian aluehallinnon mukaan itsenäisyyden puolesta on alustavien tulosten mukaan äänestänyt noin 90 prosenttia äänensä antaneista.

Väkivalta ei voi koskaan olla välineenä politiikassa.

Euroopan komissio kehotti aiemmin tänään kaikkia osapuolia Kataloniassa ja Espanjassa siirtymään vastakkainasettelusta kohti vuoropuhelua. Väkivalta ei komission mukaan ole koskaan ratkaisu.

Katalonian kansanäänestyksessä on komission mukaan laillisesti kyse Espanjan sisäisestä asiasta. Komission johtava tiedottaja Margaritis Schinas totesi, että Espanjan perustuslain mukaan äänestys ei ollut laillinen.

– Laillisen aspektin lisäksi komissio uskoo, että nämä ovat yhtenäisyyden ja vakauden aikoja eivätkä erottelun.

Schinas kiersi kysymyksen siitä, miksi EU-johto reagoi niin hitaasti Espanjan poliisin väkivaltaisuuksiin Kataloniassa.

– Väkivalta ei voi koskaan olla välineenä politiikassa, komissiosta tuomittiin.

Komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin ja Espanjan pääministerin Mariano Rajoyn kerrotaan olleen yhteydessä viikonlopun aikana. Komission mukaan he keskustelevat puhelimitse myös myöhemmin tänään.

Yksi keino, jolla EU voisi auttaa tai puuttua Katalonian tilanteeseen, olisi toimia välittäjänä alue- ja keskushallintojen välillä. Komission päätiedottaja ei ottanut kantaa, voisiko tämä olla mahdollista.

Ainakin 92 ihmistä loukkaantui ja kaikkiaan 844 ihmistä kävi tarkistuttamassa vammansa poliisin puututtua eilen väkivalloin Katalonian itsenäisyysäänestykseen.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat