Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Sivusto rankkasi mepit: Tässä ovat vaikutusvaltaisimmat EU-parlamentaarikot – kokoomuksen komissaarisuosikki jäi tylysti ulos top 100 -listalta

iStock

Tunnettu EU-sivusto on rankannut jo 15. kertaa vaikutusvaltaisimmat europarlamentaarikot. Suomalaisista korkeimmalle ylsivät kokoomuksen Petri Sarvamaa ja SDP:n Eero Heinäluoma.

Rane Aunimo

Demokraatti

EU-sivusto EU Matrixin tämänvuotisen rankingin top 100 -listalta löytyy viisi suomalaista meppiä. Petri Sarvamaa sijoittuu heistä korkeimmalle sijalle 25 yhtä sijaa ylempänä kuin Eero Heinäluoma, joka on siis listan 26.

Sadan parhaan listalle yltävät myös vihreiden Heidi Hautala sijalla 42, RKP:n Nils Torvalds sijalla 82 ja vihreiden Ville Niinistö sijalla 98.

Yllätys tai ei, komissaarispekulaatioiden vahva nimi, kokoomuksen Henna Virkkunen ei mahdu top 100 -listalle, mitä voinee pitää jonkinlaisena takaiskuna hänen komissaarihaaveidensa näkökulmasta. Virkkunen sijoittuu kuitenkin kahdenkymmenen vaikutusvaltaisimman mepin joukkoon digi-, kuljetus- ja institutionaalisten suhteiden kategorioissa.

RANKINGIN kärkisijat eivät yllätä Eurooppa-politiikkaa seuraavia.

Euroopan vaikutusvaltaisimmaksi mepiksi sivusto valitsi Euroopan parlamentin puhemiehen, maltalaisen Roberta Metsolan. Toiselle sijalle se listasi Euroopan parlamentin suurimman ryhmän, Euroopan kansanpuolueen EPP:n saksalaisen puheenjohtajan Manfred Weberin ja kolmanneksi sosialidemokraattien S&D-ryhmän espanjalaisen puheenjohtajan Iratxe García Pérezin.

Eniten sadan joukkoon mahtui meppejä juuri toiseksi suurimmasta S&D-ryhmästä, kaikkiaan 35, mutta vaikutusvaltaisin ryhmä on EPP. EU-maista Saksa sai eniten edustajia listalle, 13.

Naisia sadan parhaan joukossa on 39 miesten 61 vastaan. Yli 60-vuotiaita listalla on puolestaan 36 ja alle 40-vuotiaita 14.

HEINÄLUOMA sijoittuu lisäksi teemakohtaisessa listauksessa sijalle 8, kun sivusto pani mepit järjestykseen pääomamarkkina- ja finanssipolitiikassa.

– Sijoitukset tulivat itselleni iloisena tietona. Perinteisesti kärkisijoilla nähdään suurten EU-maiden pitkään istuneita meppejä, mutta on hienoa nähdä, että pienenkin maan uutena edustajana voi kovalla työllä tulla noteeratuksi, Heinäluoma kommentoi tiedotteella.

SDP:n toinen europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natri sijoittuu puolestaan sijalle 7 viestintä- ja digiasioissa.

– On ilahduttavaa, että työni huomioidaan ja naama näkyy kovassa joukossa, Kumpula-Natri kommentoi Facebook-sivuillaan.

– Tällä kaudella EU otti valtavia askeleita kaksoissiirtymässä, digitalisaation ja vihreän siirtymän edistämisessä. Olemme tehneet uraauurtavaa digilainsäädäntöä, jolla on vaikutuksia maailmanlaajuisesti.

EU MATRIX arvioi lisäksi, että suomalaisten meppien vaikutusvalta on suhteellisesti neljänneksi korkein kaikista EU-maista. Sivusto huomioi etenkin suomalaisten merkittävän roolin lakihankkeissa.

Sivuston mielestä suomalaiset eivät kuitenkaan loista unionin ulkopolitiikassa, puolustuspolitiikassa ja laajentumiskysymyksissä.

Korjattu Roberta Metsolan kotimaaksi Malta, ei Italia kello 28.2. kello 13.15.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE