Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

Skotlannissa jännitetään vaalituloksia – suomalaisasiantuntija: itsenäisyyskysymys on prisma, jonka läpi kaikkea muuta katsotaan

LEHTIKUVA / AFP / ANDY BUCHANAN
Ääntenlaskentaa Skotlannin Glasgowssa 7.toukokuuta 2021.

Skotlannissa jännitetään tänään ja huomenna torstain alueparlamentin vaalien tuloksia.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Glasgow’ssa asuva tutkimusjohtaja, VTT Mari K. Niemi E2 Tutkimuksesta odottaa itsenäisyysmielisten saavan parlamenttiin enemmistön, sillä ylivoimaisesti suurimman puolueen SNP:n lisäksi uuden itsenäisyyskansanäänestyksen järjestämistä tukevat myös Skotlannin vihreät.

Niemen mukaan Skotlannissa jännitetään nyt eniten sitä, saako kansallispuolue SNP yksin yli puolet Holyroodina tunnetun parlamentin 129 paikasta.

–  Sillä olisi symbolista merkitystä, ja viesti (itsenäistymisen puolesta) olisi vahvempi, Niemi sanoo.

Pääministerin paikkansa pomminvarmasti säilyttävä Nicola Sturgeon on käytännössä luvannut järjestää uuden kansanäänestyksen vuoden 2024 loppuun mennessä, jos puolue saa yli puolet paikoista. Tämän kunnianhimoisen aikataulun mukaan itsenäistyminen koittaisi kyllä-äänten voittaessa jo vuonna 2026.

Niemen mukaan on hyvin mahdollista, että kovan koronavuoden jälkeen tällainen nopea eteneminen epäilyttää myös joitakin SNP:n kannattajia.

–  Mutta vaikka aikataulu SNP:n kannattajia hirvittäisi, niin tuskinpa se on saanut heitä toisella tavalla äänestämään, Niemi toteaa.

Itsekin vaaleissa äänestäneen Niemen mukaan vaalikampanjan aikana oli toki esillä myös muita teemoja, mutta lopulta puhe kääntyi aina takaisin itsenäistymiseen. Se on ollut selkein jakolinja puolueiden välillä.

–  Se on prisma, jonka läpi kaikkea muuta katsotaan, Niemi tiivistää.

Brexit muutti kaiken

Itsenäistymisen vastustajat ovat syyttäneet pääministeri Sturgeonia koronan jälkihoidon unohtamisesta uuden kansanäänestyksen ajamisen kustannuksella.

–  Hänen vasta-argumenttinsa on ollut, että pandemian jälkihoito ja kaikki muukin Skotlannin kehittäminen riippuu siitä, että ollaan itsenäisiä ja osa EU:ta, Niemi kertoo.

Vastustajien vetoaminen siihen, että Sturgeon lupasi itsenäisyyskysymyksen ratkenneen vuoden 2014 kansanäänestyksessä sukupolven ajaksi, ei Niemen mukaan enää toimi. Brexit-kansanäänestys oli skotlantilaisille todellinen “märkä rätti kasvoille” ja osoitus siitä, että vaikka äänestäjäkunta Skotlannissa ilmaisee selkeästi haluavansa yhtä, niin politiikan lopputulos on kuitenkin toinen.

Niemen mukaan Lontoossa olisi ollut syytä pohtia heti brexit-tuloksen selvittyä sitä, miten EU:ssa pysymistä kannattaneet skotlantilaiset saadaan haluamaan myös pysymistä osana Yhdistynyttä kuningaskuntaa. Nyt pääministeri Boris Johnson on ollut ehdotuksineen aika viime tipassa, eikä itsenäistymistä tärkeänä identiteettikysymyksenä pitäville skoteille todennäköisesti riitä mikään puolivälin laajennettu itsehallintomalli, Niemi arvelee.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE