Internationellt

Små östater vill rusta mot klimathot

Paradiset Dominica förvandlades till katastrofområde i samband med orkanen Maria i september 2017.

Små östater behöver kunna stå emot klimatförändringarnas effekter. Dominica satsar på att bli världens första klimatresilienta nation med kapaciteten att kunna hantera klimatförändringar och samtidigt kunna fortsätta utvecklas.

IPS

Arbetarbladet

 

68-årige McCarthy Marie har bott i Fond Cani, som ligger några kilometer öster om Dominicas huvudstad Roseau i 38 år. Han flyttade hit strax efter att den tropiska cyklonen David drabbat ön 1979.

När orkanen Maria slog till mot ön i september i år drabbades öborna av en förstörelse de aldrig tidigare upplevt.

−Hela huvudstaden Roseau var helt översvämmad, säger McCarthy Marie till IPS.

Orkanen Maria, som klassades som en kategori 5-orkan med vindhastighet på 80 meter per sekund, slog till mot Dominica den 18 och 19 september. Totalt omkom 27 personer och lika många saknades efter orkanen. Nästan 90 procent av byggnaderna på ön skadades eller totalförstördes.

McCarthy Marie säger att folket har talat om klimatförändringarna en längre tid men att befolkningen på ön inte var helt beredd på dess effekter. I allmänhet har husen inte byggts med tanke på monsterorkaner, men McCarthy Marie berättar att han tog till en ovanlig åtgärd efter cyklonen David 1979.

−Jag förberedde mig genom att bygga en orkanbunker 1989 när jag byggde mitt hus. När orkanen Maria tilltog i styrka gick jag ned i bunkern och stannade där tills stormen dragit förbi, berättar han.

Han menar att fler byggnader numera uppförs med tak av betong, men att de flesta hus har väggar av betong och stål samt tak av trä.

I samband med den senaste stormen var det många tak som kastades av och vattenmassor förstörde allt som fanns inuti husen.

−Vi måste bygga hus som kan stå emot vinden och det stora problemet är att de måste kunna stå emot de stora mängder vatten och översvämningar som vi kommer att drabbas av, förklarar McCarthy Marie.

 

Ord, men inte handling?

Bernard Wiltshire, tidigare statsåklagare, menar också att det finns många som pratar om klimatförändringarna men att det är sällan som retoriken översätts till konkreta åtgärder för att bygga motståndskraftigt.

Han beskriver den omfattande ödeläggelsen i en rad länder i Karibien efter den senaste orkansäsongen.

−Vi agerade definitivt inte tillräckligt snabbt i Dominica, det vet vi. Med tanke på vad som hände i Puerto Rico och Antigua och Barbuda ser jag inget som tyder på att vi har fått grepp om vad som krävs för att göra oss mer motståndskraftiga när det gäller de villkor som kommer att möta oss, säger Bernard Wiltshire.

Han menar att det inte bara handlar som att skapa stabilare byggnader utan också om hur samhället ska kunna hantera klimatförändringarna och samtidigt fortsätta att utvecklas.

Dominicas premiärminister Roosevelt Skerrit har begärt miljoner dollar i bistånd för att bli världens första klimatresilienta nation. Landets bruttonationalprodukt har sjunkit kraftigt till följd av skador på jordbruk och bostäder samt en minskad turism efter den senaste orkanen. Det är andra året i rad som befolkningen på 72 000 personer drabbats av naturkatastrofer.

Bernard Wiltshire säger att landet också har ett eget ansvar att inte torrlägga våtmarker för hotellprojekt och se till att det finns en plan för hur mark används.

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE