Internationellt

Snabb uppgång för förnybara energikällor i Chile

Foto: Pixabay
La Monedapalatset (till höger) i Chiles huvudstad Santiago.

Sol- och vindenergin är på snabb uppgång i Chile – och står bakom en allt större del av den el som konsumeras i landet. I takt med att investeringskostnaderna sjunker förväntas utvecklingen fortsätta i ett land som har enorma möjligheter för solkraft.

IPS

Arbetarbladet

 

 

I september i år stod de förnybara energikällorna för en dryg fjärdedel av den el som genererades i Chile – främst i form av sol- och vindkraft. Och utvecklingen går undan – elen som kommer från förnybara energikällor har ökat mycket snabbt under de senaste sju åren.

 

Den snabba tillväxten förväntas dessutom fortsätta eftersom många nya anläggningar för sol- och vindenergi är under uppbyggnad, uppger Chilenska förbundet för förnybar energi.

 

Nyligen meddelade energiminister Juan Carlos Jobet att kostnaderna för solenergi minskat kraftigt under det senaste decenniet – samtidigt som han betonade att landet fortfarande har en enorm potential att bygga ut kapaciteten ytterligare.

 

– Till 2040 kan de förnybara energikällorna mycket väl stå för 70 procent av produktionen och tio år senare för mellan 80 och 90 procent, säger Sara Larraín, som är ordförande för miljöorganisationen Chile Sustenable till IPS.

 

En av de viktigaste platserna för utvinningen av solenergi är den heta och soliga Atacamaöknen i norra Chile. Det är en öken som har nästan obegränsad potential enligt Sara Larraín. Atacamaöknen är världens torraste plats och har världens mest intensiva solstrålning.

 

Potentialen är enorm och det finns möjlighet att investera i mycket produktiva energiresurser”

 

Landets tidigare energiminister Andrés Rebolledo säger till IPS att Chile just nu genomgår en slags ”energirevolution” – där de förnybara energikällorna blivit mycket mer konkurrenskraftiga vilket lett till sänkta elkostnader och en pålitlig tillgång på el.

 

– Vi är utan tvekan på väg mot en övergång mot en mycket mer hållbar modell, säger Andrés Rebolledo, som var ansvarig för landets energipolitik under Michelle Bachelets andra omgång som landets president.

 

Det var under den perioden, mellan 2014 och 2018, som Chile beslutade att inleda en energiomvandling med siktet inställt på att skapa koldioxidneutralitet.

 

– Potentialen är enorm och det finns möjlighet att investera i mycket produktiva energiresurser. Men det krävs betydande nyinvesteringar, och där måste staten ha en mer aktiv roll, säger Andrés Rebolledo.

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Mest lästa

Senast

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE