Nyheter

Socialdemokratisk ungdom: Finland borde fördöma Turkiets attacker!

Johan Kvarnström
Mikkel Näkkäläjärvi.
Johan Kvarnström
Mikkel Näkkäläjärvi.
Johan Kvarnström
Mikkel Näkkäläjärvi.

Statsledningen tiger då den borde säga ifrån, anser Socialdemokratisk ungdom med anledning av Turkiets attacker mot kurder i Syrien.

 

Turkiets bombningar av kurdiska enklaven Arfin i området Rojava i norra Syrien inleddes med hänvisning till skjutningar från nämnda område mot Turkiet. President Erdoğan lovade krafttag då han kommenterade militäroffensiven på lördagen. Krigshandlingarna har redan krävt civila offer och kompliceras av att de grupper som Nato-landet Turkiet bombar får stöd av Nato-landet USA. Än så länge har USA inte signalerat om desto större spänningar länderna emellan offensiven till trots. Vapeninudstrin torde i varje fall vara nöjd.

 

Det är inte Mikkel Näkkäläjärvi som leder Demarinupret (Socialdemokratisk ungdom i Finland). Han anser att ett angrepp mot kurderna som kämpar mot IS är förkastligt och varnar för att de internationella spänningarna kan öka i och med att Turkiet på sätt och vis nu stödjer Rysslands sida i Syrien-kriget.

 

– Finland bör fördöma Turkiets handlingar och kräva att Turkiet slutar med denna oerhörda aggression och brott mot mänskliga rättigheter. Sådan här anfallspolitik måste fördömas bestämt, men Finlands statsledning tiger om saken, säger Mikkel Näkkäläjärvi.

 

Regeringens tandlösa agerande är enligt honom fullständigt förbryllande och tecken på att den utrikespolitiska ledningen verkar ha tappat bort Finlands linje helt och hållet. Än värre är enligt Näkkäläjärvi att utrikesminister Timo Soini besökt Turkiet och bedyrat hur Finland och Turkiet delar västliga värderingar.

 

– Därtill är det fullständigt obegripligt att Soini dessutom försvarar Finlands vapenaffärer till konfliktområden, som Mellanöstern. Att utnyttja andras lidande är avskyvärt. Finlands linje har varit att inte sälja vapen till krigförande länder och detta bör börja följas igen, säger Näkkäläjärvi.

 

 

Delningar

Dela denna artikel

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Följ oss:
Mer om ämnet:

Kommentarer

Mest lästa


Senast