Nyheter

Socialdemokratiska Studerande redo för kårval – vill inte att pappa ska behöva betala

Åbo Akademis Studentkår väljer i dagarna ett nytt kårfullmäktige. Åbo-Vasa Socialdemokratiska Studerande (ÅVSS) hoppas säkra sitt mandat för att på så sätt få jobba vidare mot ett rättvist universitet – där pappa inte behöver betala. 

Lukas Lundin

Arbetarbladet

 

Kårvalet inleddes redan förra veckan med förhandsröstning 29.10-1.11. De egentliga valdagarna inleds idag och avlsutas imorgon onsdag (6.11) klockan 15. Röstningen i kårvalet sker helt elektroniskt. I valet väljs ett kårfullmäktige, Åbo Akademis Studentkårs högsta beslutande organ, bestående av 25 ledamöter. Mandatperioden är två kalenderår.

 

I årets kårval ställer 102 kandidater upp, fördelade på åtta valföreningar. Vissa av dem är öppet politiska, andra obundna.  Åbo-Vasa Socialdemokratiska studerande (ÅVSS), som i år ingått valförbund med Gemensamma Vasa, ställer upp fem kandidater – fyra i Vasa och en i Åbo.

 

 

Målet är enligt föreningens nya ordförande Ronny Wikström att åtminstone trygga det mandat man lyckades ta i valet för två år sedan. Kampanjen har skett på sociala medier och på campus.

 

– Vi har två veckor i rad stått inne på ÅA och bjudit på kaffe på morgonen och pratat om valet med de som har velat det, berättar Wikström för ABL. 

 

Stort och smått

 

Synligheten är viktig för en liten förening som ÅVSS, som dessutom har stora mål. I valprogrammet finns både mer kårspecifika teman som hur kårens utrymmen utnyttjas på bästa sätt och betydligt större, politiska frågor. Bland annat vill ÅVSS verka för fler billiga studentbostäder och gratis preventivmedel för alla under 25 år. 

 

Föreningens valslogan är “Ett rättvist Åbo Akademi – för att pappa inte ska behöva betala”. 

 

– Vi vill att alla ska ha möjlighet att studera, att alla ska trivas och känna att de är med och att deras röst hörs, säger Wikström.

 

Trots det får man givetvis inte glömma de något mindre, men inte mindre viktiga, frågorna. Wikströms egen hjärtefråga, som också är inskriven i valprogrammet, är satsningar på kårens fastigheter för att öka tillgängligheten och sänka priserna för föreningarna. 

 

– Studentföreningarna borde ha bättre möjligheter att hyra utrymmen för egen användning. Redan idag finns ju Havtornen (ÅA Studentkårs kårhus i Vasa, reds. anm.) men utrymmena där måste bokas minst en månad i förtid. 

 

– Slipper jag in kommer jag att reda ut möjligheterna till att underlätta uthyrningen, säger Wikström. 

 

 

Att frågor som dessa är relevanta för kårens verksamhet kan knappast någon förneka. Däremot höjs det ibland kritiska röster mot de politiska kårgrupperingarnas val att även inkludera nationella politiska frågor i sina valprogram. Wikström menar ändå att det behövs: val handlar alltid om politik och värderingar och då är det viktigt att tydligt visa var man står.

 

– Vissa tycker kanske att nivån här inte är så hög, men redan här tycker jag det märks att det finns en politisk vinkling i de val som görs. Jag tror den vinklingen alltid finns där när beslut ska göras – också fast man kanske inte vill erkänna det själv, säger Ronny Wikström. 

 

Läs ÅVSS valprogram här.

 

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Mer om ämnet

Mest lästa

Senast

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE