Politiikka

Soini antoi heti tehtävän Hybridikeskukselle – Itämeren alueen riskit ja uhat arvioitavaksi

Lehtikuva / Mikko Stig
Lehtikuva / Mikko Stig
Lehtikuva / Mikko Stig

Eurooppalainen hybridiuhkien torjunnan osaamiskeskus aloitti tänään toimintansa Helsingissä.

Ulkoministeri Timo Soini (sin.) esitti Hybridikeskukselle, että se voisi arvioida riskit ja uhat Itämeren alueella. Hybridiriskiarvio voitaisiin toteuttaa yhteistyössä EU:n ja Naton kanssa. Aloite on yhteinen Ruotsin ulkoministerin Margot Wallströmin kanssa.

– Tämä aloite – mikäli hybridikeskus tällaiseen ryhtyisi – voisi toimia mallina kehittää arviointia myös muilla alueilla, kuten Välimeren tai Mustanmeren alueella, Soini arvioi.

Hän korosti puheessaan hybridiuhkien torjunnassa myös kokonaisturvallisuusajattelua, kybertoimintaympäristön haavoittuvuuksia sekä skenaariopohjaisia päätöksentekoharjoituksia.

– EU-puheenjohtajamaa Viron järjestämä CYBRID-harjoitus EU:n huomiseen puolustusministerikokoukseen on hyvin ajankohtainen ja ansaitsee onnittelumme. Tätä esimerkkiä tulisi seurata, Soini kiitteli.

Helsingin Sörnäisten lähellä sijaitsevan Hybridikeskuksen viralliset avajaiset pidetään 2. lokakuuta. Sen tehtävänä on lisätä tietoisuutta hybridiuhkista sekä yhteiskuntien haavoittuvuuksista, jotka liittyvät myös internetiin ja sosiaaliseen mediaan.

Strategista analyysiä tuottavassa osaamiskeskuksessa on mukana 12 maata, Suomen lisäksi esimerkiksi Yhdysvallat, Britannia, Saksa, Ruotsi ja Viro. Kaikilla EU:n ja Naton jäsenillä on mahdollisuus liittyä keskuksen osallistujamaaksi.

Hybridiosaamiskeskuksessa työskentelee tällä hetkellä kuusi suomalaista ja yksi britti.

 

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat