”Soini on puhtaasti tässä puoluetoverinsa asialla” – Puola kuumentaa tunteita EU-parlamentissa

Kari Hulkko
Meppi Miapetra Kumpula-Natri on huolestunut siitä, että eri puolilla Eurooppaa on alettu kyseenalaistaa oikeusvaltion instituutioita, jotka ovat tähän asti olleet demokratioissa itsestäänselvyys.
Kari Hulkko
Meppi Miapetra Kumpula-Natri on huolestunut siitä, että eri puolilla Eurooppaa on alettu kyseenalaistaa oikeusvaltion instituutioita, jotka ovat tähän asti olleet demokratioissa itsestäänselvyys.
Kari Hulkko
Meppi Miapetra Kumpula-Natri on huolestunut siitä, että eri puolilla Eurooppaa on alettu kyseenalaistaa oikeusvaltion instituutioita, jotka ovat tähän asti olleet demokratioissa itsestäänselvyys.

EU-komission päätös käynnistää alustava arviointi Puolan oikeusvaltiotilanteesta on herättänyt kiihkeitä kantoja puolesta ja vastaan eri puolilla Eurooppaa. EU-parlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natri (sd.) kannattaa arviointia.

– Meidän meppien sähköpostit ovat täynnä viestejä. Osa on tuohtunut siitä, että Puolan sisäisiin asioihin puututaan. Toinen osa ihmettelee, miten Puolan kansallismielinen Laki ja oikeus -puolue on seitsemässä viikossa romuttamassa EU:n unionin yhteiset perusarvot, Kumpula-Natri kuvaa jakolinjoja.

EU älähti, kun Puolan uusi oikeistohallitus ryhtyi välittömästi muun muassa kaventamaan oikeuslaitoksen toimivaltaa ja kontrolloimaan mediaa. Komissio päätti käyttää ensimmäistä kertaa mekanismia, joka on EU:n yhteinen työkalu jäsenmaiden oikeusvaltioperiaatteen valvontaan.

– Kun on uusi työkalu, sitä kannattaa kokeilla. Näin pidetään tavallaan maita ja hallituksia kaidalla tiellä. Se myös alentaa kynnystä ottaa työkalu käyttöön myös myöhemmin tarpeen vaatiessa, Kumpula-Natri korostaa.

Hänen mielestään on hyvä seurata ylipäänsä, mihin suuntaan Eurooppa on menossa.

– Eurooppalaiset perusarvot, tärkeimpänä oikeusvaltioperiaate, alkavat unohtua. Ajatellaan, että kun EU:n jäseneksi pääsee, asiat ovat kunnossa.

Näissä kysymyksissä on noustava puoluepolitiikan yläpuolelle, koska kyse ei ole vain arvovalinnoista.

Suomen hallituksenkin kannat rakoilevat suhtautumisessa Puolaan. Ulkoministeri, perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini älähti heti, että EU pysyköön lestissään ja erossa Puolan sisäisistä asioista. Kumpula-Natri ei jaa Soinin näkemystä.

– EU on enemmän kuin jäsenmaidensa summa. Sen päällimmäinen tehtävä on ylläpitää rauhaa. Turvallisuus ja yhteiskuntarauha rakentuvat vahvasti toimivaan oikeusjärjestelmään ja ihmisoikeuksiin, hän muistuttaa.

EU-parlamentin sosialidemokraattinen ryhmä on pitkään painottanut, että EU:n pitää pystyä nousemaan puoluepolitikoinnin yläpuolelle.

– Perussuomalaiset toimivat hyvin vahvasti puoluepoliittisesti. Puolan nykyhallitus on heidän kanssaan samassa ECR-ryhmittymässä. Soini on puhtaasti tässä puoluetoverinsa asialla, Kumpula-Natri arvioi.

Sama puoluepolitikoinnin ongelma tuli aiemmin eteen, kun Unkarin johto tehtaili muun muassa perustuslakimuutoksia, joilla haluttiin lisätä valtapuolueen asemaa. Kumpula-Natrin mukaan Unkarin ongelmiin ei päästy käsiksi, koska Unkarin valtapuolue kuuluu konservatiiviseen EPP-ryhmään, jossa myös kokoomus istuu.

– Näissä kysymyksissä on noustava puoluepolitiikan yläpuolelle, koska kyse ei ole vain arvovalinnoista vaan myös yhteiskuntajärjestelmistä, joihin EU-maat ovat sitoutuneet.

Hän korostaa, että parlamentin sd-ryhmä seuraa hyvin tarkkaan demarijohtoisen Slovakian tapahtumia.

Mutta halu rapauttaa yhteiskunnan instituutioita ei rajoitu vain entisiin Itä-Euroopan maihin. Myös Suomessa on hyvä olla varpaillaan.

– Suomalaiseenkin poliittiseen keskusteluun on tullut epäterveitä piirteitä kyseenalaistaa oikeusvaltion instituutioiden asemaa. Poliisin rooli, median vapaus, kansainväliset sopimukset ja ihmisoikeudet ovat olleet esillä ihan kummallisesta näkökulmasta, Kumpula-Natri ihmettelee.

Europarlamentaarikko Liisa Jaakonsaari (sd.) huomauttaa myös, ettei mikään puolue ole arvostelun yläpuolella – ei Suomessa eikä Puolassa.

– Vaikka Puolan uusi hallituspuolue on demokraattisesti valittu, niin oikeusvaltiossa on kuitenkin olemassa rajat sille, mitä yksi puolue voi tehdä. Enemmistöllä ei ole oikeutta tyranniaan, Jaakonsaari korostaa.

Jaakonsaarikin kummastelee Soinia, joka ”on taas ottanut ulkoministerin viittansa pois lausuakseen populistisia EU-vastaisia kannanottoja”.

– Muistuttaisin ministeri Soinia, että Euroopan lähihistoriasta löytyy demokraattisesti valittuja johtajia, jotka ovat tehneet kauhistuttavia tekoja kritiikin ja valvonnan puuttuessa.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat