Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Soini: “Tulee pohdittavaksi, onko valtion tehtävä rahoittaa Yleä” – puolueiden puheenjohtajat kommentoivat yhtiön tulehtunutta tilannetta

Kolme viikkoa on kulunut Suomen Kuvalehden uutisesta, jossa kerrottiin pääministeri Juha Sipilän (kesk.) vaientaneen Ylen Terrafame-asiassa. Sipilä ja Yle ovat tämän väitteen kiistäneet.

Tilanne Ylen ympärillä ei ole vieläkään rauhoittunut. Talossa on suoritettu työntekijöitten uudelleenasemoimista. Kaksi kokenutta toimittajaa on irtisanoutunut talon journalistiseen toimintakulttuuriin pettyneenä.

Hallitus ja hallintoneuvosto ovat kokoontuneet ja talon sisällä pyritään nyt ratkomaan ongelmia.

Ylen johdolla on Ylen hallituksen luottamus.

Demokraatti selvitteli eduskuntapuolueiden puheenjohtajien kantoja Ylen tilanteeseen nyt. Osa heistä toivottaisi tervetulleeksi ulkopuolisen selvityshenkilön.

– Ylen tilannetta on siinä mielessä kyllä hankala arvioida, että huonoltahan se näyttää, että sieltä muutama toimittaja on nyt lähtenyt ja kyllähän se ulospäin näyttää siltä, että olisi hyvä saada jonkintyyppinen ulkopuolinen, joka arvioisi tämän tilanteen, toteaa esimerkiksi RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson.

Hän jatkaa tilanteen olevan Ylen hallintoneuvoston ja Ylen hallituksen käsissä tällä hetkellä.

Lisää aiheesta

– Itse olen kyllä huolestunut tästä kehityksestä ja siitä, mitä me olemme nyt viime viikkoina saaneet nähdä.

Siihen, pitäisikö henkilöitä vaihtaa, Henriksson, kuten eivät muutkaan puheenjohtajat halua ottaa kantaa.

– Se ei ole minun asia puuttua siihen vaan minä luotan siihen, että hallituksella ja hallintoneuvostolla on oikea tieto. Mutta ainakin pitäisi miettiä, että miten pystytään luomaan puolueeton Yle, joka myös ulkoapäin näyttää puolueettomalta. Tällä hetkellä se ei aivan näytä siltä, Henriksson sanoo.

“Tämä kohu voi olla esimakua.”

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini sanoo Ylen uivan omissa liemissään.

– Toimittajat kirjoittavat mielellään toisistaan ja itsestään. Eikä siinä mitään. Sitä saa, mitä tilaa. Ennen pitkää tule pohdittavaksi, onko valtion tehtävä rahoittaa Yleä ylipäätään. Tämä kohu voi olla esimakua siitä haasteesta. Kansainvälisesti virta vie suuntaan, jossa valtiovetoinen radio- ja tv- toiminta putoaa kyydistä, Soini toteaa.

Kristillisdemokraattien puheenjohtajan Sari Essayahin mukaan vaikuttaa siltä, että Ylen henkilöstön epätietoisuus ja jonkinlainen kuohunta talon sisällä jatkuu.

– Tietysti varmaan tärkeää on se, että siellä toimivalle johdolle tulisi työrauha näiden asioiden selvittelyssä, mutta vaikea neuvoa ulkoapäin, että tarvittaisiinko jotakin erityistä selvitysmiestä tai vastaavaa. En osaa ottaa siihen tällä hetkellä kantaa, Sari Essayah pohtii.

Hän painottaa sitä, että Ylen rahoituksen pitää tulla valtion budjettikehyksen ulkopuolelta.

– Meillä ei saa syntyä koskaan edes ajatusta, että jotenkin poliittisesti ohjailtaisiin Yleä, hän selventää.

Vasemmistoliiton puheenjohtajan Li Anderssonin mielestä ehdotus ulkopuolisesta selvityksestä on hyvä.

– Sitten toivon kyllä myös, että sekä Ylen hallitus että hallintoneuvosto jatkavat tämän asian selvittämistä aika perinpohjaisesti, Andersson sanoo.

– Me emme ole kyllä saaneet selvyyttä kaikkiin niihin kysymyksiin, jotka siellä on taustalla ja ovathan ne erittäin painavia syytöksiä ja myöskin se, että kaksi tunnettua toimittajaa irtisanoutuu nimenomaan vedoten sananvapauden rajoituksiin.

“Ensin pitää mennä normaaleja reittejä.”

Hallituspuolue kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo sanoo, että on ennen kaikkea Ylen sisäisen keskustelun paikka selvittää talon asiat.

– Uskon, että tämä asia tullaan käymään, ja haluan että se käydään siellä sisällä perinpohjaisesti läpi ja on hyvä, että myöskin Julkisen sanan neuvosto käsittelee asiaa.

Julkisen sanan neuvosto on saanut kanteluita Ylen ja Sipilän jupakasta.

Orpo muistuttaa myös, että Ylen on informoitava hallintoneuvostoa talon sisäisestä selvityksestä. Ulkopuolista selvitystä hän ei pidä tässä vaiheessa tarpeellisena.

– Ensin pitää mennä normaaleja reittejä.

Ylen johdon asemaan Orpo ei ota kantaa.

– Se on parempi, että ne jotka ovat siellä vastuullisia ihmisiä, käyvät tämän läpi.

Vihreiden puheenjohtajan Ville Niinistön mukaan olisi hyvä, että Ylen hallintoneuvosto kävisi vielä asioita läpi. Hän toteaa, että hallintoneuvosto keskustelee Ylen toimitusjohtajan Lauri Kivisen kanssa ja Kivisen tehtävä on varmistaa, että työrauha ja riippumattomuus on varmistettu.

Jos hallintoneuvoston käsittelyn jälkeenkin jää vaikutelma, että ongelmia yhä on, hallintoneuvoston pitäisi Niinistön mukaan miettiä ulkopuolista media-alalta tulevaa selvittäjää.

– Poliitikot eivät voi ulkopuolelta vaikuttaa oikeastaan mihinkään suuntaan Ylen toimintaan, Niinistö painottaa.

“Halusin kuulla, miten Ylen johto näkee tilanteen.”

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne totesi Suomen Kuvalehdelle hiljattain, että Ylessä pitää analysoida, mitä on tapahtunut, ja prosessissa on kuultava sekä johtoa että henkilöstöä.

Myös Rinne väläytti ulkopuolisen selvityksen mahdollisuutta.

– Kansalaisten luottamuksen palauttamiseksi jonkinlainen ulkopuolinen selvitys voisi olla paikallaan, hän lausui.

Rinne vahvisti haastattelussa Suomen Kuvalehdelle, että Ylen vastaava päätoimittaja Atte Jääskeläinen oli ollut yhteydessä suurimman oppositiopuolueen puheenjohtajaan julkista mediayhtiötä ravistelevan kohun keskellä.

SK kysyi Rinteeltä, pyysikö Jääskeläinen tukea.

– Vastaan tähän kysymykseen, että hän kuvasi sitä tilannetta ilmeisesti omasta näkökulmastaan, Rinne kertoi.

Puoluejohtajista Orpo, Andersson, Henriksson, Soini ja Essayah toteavat, ettei Jääskeläinen ole ollut yhteydessä.

Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö sen sijaan toteaa kuulleensa Rinteeltä tämän Jääskeläisen kanssa käymästä keskustelusta. Niinistö kertoo tämän jälkeen jättäneensä avustajansa kautta soittopyynnön Jääskeläiselle.

Niinistö puhui Jääskeläisen kanssa eikä Jääskeläinen Niinistön mukaan hakenut poliittista tukea vaan kyse oli tiedonvaihdosta, Jääskeläinen kertoi tilanteesta.

– Halusin kuulla, miten Ylen johto näkee tilanteen. Olin huolissani median riippumattomuudesta ja työntekijöiden työrauhasta, välitin puhelussa tämän huolen, Niinistö sanoo.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE