Politiikka

Soini vei tikkarin Anna-Maja Henrikssonin suusta: ”Näytelmä on osa suomalaisesta House of Cards -sarjasta”

Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto
Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto
Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto

RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson hämmästelee perussuomalaisten ryhmän hajoamista ja Timo Soinin aiempia näkemyksiä loikkaamisesta. Henrikssonin mukaan keskustelut RKP:n sisällä mahdollisesta hallitusvastuusta eivät ehtineet edetä kovin pitkälle ennen Soinin masinoiman Uuden vaihtoehdon ilmaantumista.

– Ei se nyt niin pitkälle edennyt. Varauduimme siihen, että jos tulee kutsu, niin tiedämme mitkä ne asiat ovat joista halutaan keskustella. Sen verran ymmärsimme, että mitä tahansa voi melkein tapahtua.

Tiistain poliittiset kiemurat päätyivät Henrikssonin mukaan historian kirjoihin.

– Timo Soini hylkäsi puolueen, jota hän on ollut keskeisesti rakentamassa. Uuden ryhmän perustaminen on populistinen temppu. Koko tämä näytelmä on osa suomalaisesta House of Cards -sarjasta. Se on päällimmäisenä tullut tänään mieleen. Kyllähän joku on ajatellut näitä askelmerkkejä jo etukäteen. Ei tämä ihan tänään keksitty juttu ole.

Tässä sen näkee kuinka paljon sana pitää.

Hän kertoo, että yksittäisten perussuomalaisten kansanedustajien lähtöä osattiin odottaa, mutta ei sitä mitä tänään tapahtui.

– Soini itse sanoi kymmenen päivää sitten, ettei tule kuuloonkaan, että hän hylkäisi omaa puoluettaan. Hän oli kirjoittanut aiheesta myös blogin. Tässä sen näkee kuinka paljon sana pitää.

Edessä on mielenkiintoisia päiviä. Monia uuden ryhmään liittyviä kysymyksiä on Henrikssonin mukaan ratkaisematta.

Ehkä Sipilä ja Orpo halusivat sen näin.

– Mitä tämä merkitsee eduskunnan sisällä? Miten on mahdollista, että ryhmällä, joka ei ole puolue vaan ryhmä kansanedustajia, on puhemiehen paikka? Mitä valiokuntapaikoille tapahtuu? Tämähän on perussuomalaisten ja tämän uuden ryhmän keskeinen asia miettiä. Kyllä tässä syntyy vielä mielenkiintoisia asioita. Ei tämä varmasti viimeinen osio tästä näytelmästä ollut.

Uusi vaihtoehto on myös ryhmänä liki puolet alkuperäistä perussuomalaisten eduskuntaryhmää pienempi. Silti heillä on pääministeri Juha Sipilän (kesk.) ilmoituksen mukaan edelleen viisi ministeriä, saman verran kuin huomattavasti isommalla kokoomuksen eduskuntaryhmällä.

– Sehän on mielenkiintoista. Ehkä Sipilä ja Orpo halusivat sen näin. Itse toivon, että se mitä pääministeri ja valtiovarainministeri Orpo eilen sanoivat ihmisarvosta, arvopohjasta ja Suomen EU-politiikasta olisivat tänäänkin yhtä tärkeitä.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat