Politiikka

Soininvaara lyttää kokoomus-kritiikin – ”Asuntopula ei ratkea kanakopeilla”

Kari Hulkko
Kari Hulkko
Kari Hulkko

Helsingin kaupunginvaltuutettu Osmo Soininvaara (vihr.) tyrmää Vuokraturvan hallituksen puheenjohtajan Timo Metsola näkemykset asuntopolitiikasta. Metsola totesi tiedotteessaan keskiviikkona, että Helsingissä on krooninen pula pienistä asunnoista, koska kokoomus on halunnut rajoittaa vihervasemmistolaisten äänestäjien muuttamista kaupunkiin.

”Helsingin Kokoomuksen kannalta pidettiin parempana, että Helsinkiin tuotettaisiin lähinnä perheasuntoja hyvätuloisille, joiden äänien arvioitiin suuntautuvan kuntavaaleissa Kokoomukselle”, Metsola kirjoitti.

Soininvaaran mukaan niin sanotussa 75:n neliön säännössä, jolla asuntojen keskikokoa rajoitettiin, oli kyse ennemminkin vihreiden hankkeesta.

– Se oli vihreiden ”salajuoni”, jonka tarkoituksena oli puolustaa lapsiperheitä. Sama asuntopolitiikan trendi on muuallakin maailmassa. Ei siinä hankita hyviä veronmaksajia. Kyllä sinkut, joilla on varaa maksaa 250 000 euroa yksiöistä ovat parempia veronmaksajia, Soininvaara sanoo.

Asuntopulalla ei hänen mukaansa ole mitään tekemistä 75-neliön säännön kanssa.

Se oli vihreiden salajuoni, jonka tarkoituksena oli puolustaa lapsiperheitä.

– Kun nämä itkevät sitä, että tämän takia ei tule asuntoja, se perustuu väärinkäsitykseen Rajoitus on efektiivinen vain Helsingin kantakaupungissa, jossa rakennetaan kaikki mitä kaavoitetaan. Kantakaupungin ulkopuolella asuntojen koot määräytyvät markkinaehtoisesti. Asuntojen keskikoko Espoossa oli muutama vuosi sitten 91 neliötä eikä kukaan valita.

Soininvaaran mukaan kaikissa maailman suurkaupungeissa on pyritty estämään kantakaupungin muuttuminen yksinomaan sinkkujen alueeksi.

– Esimerkiksi Montrealissa tehdään huomattavasti radikaalimpaa asuntopolitiikkaa. Asuntopulaan ei ole mitään vaikutusta sillä, että tänne ei rakenneta pelkkiä kanakoppeja. Esimerkiksi Kalliossa on äärimmäisen pieniä asuntoja jo niin paljon, ettei niitä kannata rakentaa lisää.

Soininvaaran mukaan kaupunkisuunnittelussa ajatellaan pidemmälle kuin hetkellistä voittoa tavoittelevat rakennuttajat.

Ikuiselta vaikuttava julkinen keskustelu kaavoituksen ongelmista liittyy Soininvaaran mukaan investointien kalliiseen hintaan. Jokainen uusi asukas maksaa vanhoille asukkaille 30 000 euroa.

– Investoinnit kuten ratikat, tiet, vesijohdot, koulut, päiväkodit ja terveysasemat vaativat rahaa. Rahaa nopeampaan kasvuun ei ole. Nyt yritetään tehdä sellaista yleiskavaa, johon mahtuu neljännesmiljoona uutta asukasta.

– Kukaan ei ole vielä valittanut, että kaavoitamme liian vähän. Sen sijaan sanotaan, että kaavoitatte liikaa, kaikki viheralueet menevät ja haluatte tänne kaikki suomalaiset. Tästä tilan raivaamisesta ei ole hirveästi kiitosta tullut.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Demokraatti 1/20
ÄÄRIPÄÄT - Miksi vastakkainasettelu kiinnostaa?
KANSA JA KAPITALISMI - Joillakin on varaa sijoittaa
MISSÄ OLET NYT - Ari Korhonen
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Rane Aunimo

Jussi Halla-ahon mukaan ilmasto lämpenee ja se liittyy ihmisen toimintaan – viiden lapsen isä julisti Helsingissä sanomaa, mutta flirtti olikin tutun ivallinen
23.1.2020

Luetuimmat


Uusimmat