Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

Soininvaara lyttää kokoomus-kritiikin – ”Asuntopula ei ratkea kanakopeilla”

Kari Hulkko

Helsingin kaupunginvaltuutettu Osmo Soininvaara (vihr.) tyrmää Vuokraturvan hallituksen puheenjohtajan Timo Metsola näkemykset asuntopolitiikasta. Metsola totesi tiedotteessaan keskiviikkona, että Helsingissä on krooninen pula pienistä asunnoista, koska kokoomus on halunnut rajoittaa vihervasemmistolaisten äänestäjien muuttamista kaupunkiin.

Simo Alastalo

”Helsingin Kokoomuksen kannalta pidettiin parempana, että Helsinkiin tuotettaisiin lähinnä perheasuntoja hyvätuloisille, joiden äänien arvioitiin suuntautuvan kuntavaaleissa Kokoomukselle”, Metsola kirjoitti.

Soininvaaran mukaan niin sanotussa 75:n neliön säännössä, jolla asuntojen keskikokoa rajoitettiin, oli kyse ennemminkin vihreiden hankkeesta.

– Se oli vihreiden ”salajuoni”, jonka tarkoituksena oli puolustaa lapsiperheitä. Sama asuntopolitiikan trendi on muuallakin maailmassa. Ei siinä hankita hyviä veronmaksajia. Kyllä sinkut, joilla on varaa maksaa 250 000 euroa yksiöistä ovat parempia veronmaksajia, Soininvaara sanoo.

Asuntopulalla ei hänen mukaansa ole mitään tekemistä 75-neliön säännön kanssa.

Se oli vihreiden salajuoni, jonka tarkoituksena oli puolustaa lapsiperheitä.

– Kun nämä itkevät sitä, että tämän takia ei tule asuntoja, se perustuu väärinkäsitykseen Rajoitus on efektiivinen vain Helsingin kantakaupungissa, jossa rakennetaan kaikki mitä kaavoitetaan. Kantakaupungin ulkopuolella asuntojen koot määräytyvät markkinaehtoisesti. Asuntojen keskikoko Espoossa oli muutama vuosi sitten 91 neliötä eikä kukaan valita.

Soininvaaran mukaan kaikissa maailman suurkaupungeissa on pyritty estämään kantakaupungin muuttuminen yksinomaan sinkkujen alueeksi.

– Esimerkiksi Montrealissa tehdään huomattavasti radikaalimpaa asuntopolitiikkaa. Asuntopulaan ei ole mitään vaikutusta sillä, että tänne ei rakenneta pelkkiä kanakoppeja. Esimerkiksi Kalliossa on äärimmäisen pieniä asuntoja jo niin paljon, ettei niitä kannata rakentaa lisää.

Soininvaaran mukaan kaupunkisuunnittelussa ajatellaan pidemmälle kuin hetkellistä voittoa tavoittelevat rakennuttajat.

Ikuiselta vaikuttava julkinen keskustelu kaavoituksen ongelmista liittyy Soininvaaran mukaan investointien kalliiseen hintaan. Jokainen uusi asukas maksaa vanhoille asukkaille 30 000 euroa.

– Investoinnit kuten ratikat, tiet, vesijohdot, koulut, päiväkodit ja terveysasemat vaativat rahaa. Rahaa nopeampaan kasvuun ei ole. Nyt yritetään tehdä sellaista yleiskavaa, johon mahtuu neljännesmiljoona uutta asukasta.

– Kukaan ei ole vielä valittanut, että kaavoitamme liian vähän. Sen sijaan sanotaan, että kaavoitatte liikaa, kaikki viheralueet menevät ja haluatte tänne kaikki suomalaiset. Tästä tilan raivaamisesta ei ole hirveästi kiitosta tullut.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE