Politiikka

Sokerivero tyssäsi EU-sääntöihin

Thinkstock
Thinkstock
Thinkstock

Eduskunnan valtiovarainvaliokunta hylkäsi tiistaina niin sanotun sokeriveron. Valiokunnan puheenjohtajan Timo Kallin (kesk.) mukaan syynä ovat EU:n kilpailusäännöt. Sokeriverolla tarkoitetaan tuotteiden sisältämän sokerin verottamista.

– Jo edellisen hallituksen aikana tuli selkeä tieto, että sellaista veroa ei voi olla, koska se ei ole yhdenvertainen kilpailun kannalta, Kalli sanoo.

Sokeriveron kaltaista veroa ei ole käytössä muissa EU:n jäsenvaltioissa, vaan käytössä olevat terveysperusteiset verot kohdistuvat tiettyihin sokeripitoisiin tuotteisiin.

Kalli kertoo, että valtiovarainministeriössä selvitetään tällä hetkellä, minkälaisella terveysperusteisella verolla sokerivero voitaisiin korvata.

Tämä tarkoittaa sitä, että valtiovarainministeriö on päivittämässä niin sanotun sokeriverotyöryhmän loppuraporttia ja selvittämässä muiden EU-jäsenmaiden tilannetta sekä EU-tuomioistuimen asiaan liittyvää viimeaikaista ratkaisukäytäntöä.

Elintarviketeollisuusliitto tervehti tyydytyksellä valtiovarainvaliokunnan päätöstä.

– Sokerivero olisi haitannut myös elintarvikkeita valmistavien yritysten toimintaa, ja se olisi heikentänyt koko elintarvikeketjun työllisyyttä, sanoo johtaja Marleena Tanhuanpää.

Valiokunta tukee valmisteverosta luopumista.

Eduskunnan valtiovarainvaliokunta puoltaa myös hallituksen esitystä makeisten ja jäätelön valmisteverosta luopumisesta.

Samalla maitoa korvaavat maustamattomat kasvipohjaiset juomat sekä jääpalat vapautetaan virvoitusjuomaverosta ja juomapakkausverosta. Muilta osin virvoitusjuomien valmistevero jää voimaan.

Lakimuutoksen tavoitteena on korjata makeisten, jäätelön ja virvoitusjuomien valmisteverotuksen epäkohtia, jotka ovat ilmenneet rajanvedossa veronalaisten ja veron ulkopuolella olevien tuotteiden välillä.

Valiokunnan mietintöön sisältyy kaksi vastalausetta.

Lakimuutosten on tarkoitus tulla voimaan ensi vuoden alusta.

Juttuun on lisätty maininta kahdesta vastalauseesta.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat