Ulkomaat

Somalimaan kolmesta presidenttiehdokkaasta kahdella vahva suomalainen tausta

Afrikan sarvessa sijaitseva Somalimaa on monella tapaa erikoinen paikka. Britannian entinen hallintoalue irtautui Somaliasta jo vuonna 1991 diktaattori Mohammad Siad Barren kukistumisen jälkeen, mutta ulkomaailma ei ole vieläkään tunnustanut sen itsenäisyyttä – ei vaikka maalla on oma rahayksikkö, asevoimat ja oikeusjärjestelmä.

Levottomalla alueella sijaitseva Somalimaa on todistanut rauhanomaisia vallanvaihtoja ja järjestänyt kunnialla myös vaaleja. Maanantaina vuorossa ovat presidentinvaalit, joissa kolmesta ehdokkaasta kahdella on vahva suomalainen tausta.

Molemmat ovat pyrkineet presidentiksi myös aiemmin.

Oikeus- ja hyvinvointipuoluetta johtava Faisal Ali Warabe tuli Suomeen pakolaisena vuonna 1990. Hän opiskeli Helsingin yliopistossa ja oli myös mukana SDP:n toiminnassa.

Pitkään Somalimaan parlamentin puhemiehenä toiminut Abdirahman Mohamed Abdullahi puolestaan edustaa Waddani-puoluetta. Irro-nimellä tunnettu poliitikko asui niin ikään pitkään Suomessa 1990-luvulla.

Kuivuus lykkäsi vaaleja.

Kolmas ehdokas, hallitsevaa Kulmiye-puoluetta edustava Muse Bihi Abdi on entinen taistelulentäjä ja Somalimaan sisäministeri.

Lokakuussa ehdokkaiden välillä käytiin historiallinen suorana televisioitu vaaliväittely.

Lehtitietojen mukaan Irro ja Warabe ystävystyivät Suomessa 90-luvulla ja perustivat Somalimaahan palattuaan yhdessä UCDI-puolueen.

Sittemmin miesten tiet ovat eronneet ja Warabe on uhannut muuttaa pois maasta, jos Irro voittaa vaalit.

Somalimaan noin neljämiljoonaisesta väestöstä runsaat 700 000 on rekisteröitynyt äänestämään maanantain vaaleissa.

Äänestäjien biometrinen tunnistus perustuu silmän värikalvoon. Vaaliin valmistaudutaan muutenkin huolellisesti, ja äänestyspaikkoina toimivat koulut suljettiin jo hyvissä ajoin ennen vaalipäivää.

Presidentinvaalit piti järjestää jo maaliskuussa, mutta alueen pahan kuivuuden takia äänestystä päätettiin lykätä. Somalimaan vaaleja seuraamaan saapuu kymmeniä ulkomaisia tarkkailijoita.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 38 Demokraatti
ANI SUORASUU - Ann Selinille ei ryppyillä
VARAA PAREMPAAN - Eveliina Heinäluoma haluaa herättää puolueet Helsingissä
KUIN ERI PLANEELTA - SDP:n ja hallituksen sote-linjat eivät kohtaa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat