Kultur

Sommarboken 2022 del 11 – Matias Mäkynen läser om industrihistoria

Foto: Jukka-Pekka Flander/SDP
Matias Mäkynen. Arkivbild.

ABL:s serie om sommarläsning har kommit till del 11. Del 9 handlade om krigshistoria, något del 10 också till en del tangerade, och därifrån är det lämpligt att fortsätta till industrihistoria, något som också tangerades i del 2 som handlade om Victor Hasselblad och Göteborg. Nu är det dags att blicka mot Brändö i Vasa.

Topi Lappalainen

Arbetarbladet

 

 

Riksdagsledamot Matias Mäkynen visar ett tydligt lokalhistoriskt intresse i sin sommarläsning.

– Jag har haft ganska lite semester men jag har under sommarens lopp återkommit till en bok som jag har haft länge på nattduksbordet. Jag har läst Från bomull till kunskapsindustri: en lokalitets- och restruktureringsundersökning av stadsdelen Brändö, Vasa av Peter Ehrström, berättar Mäkynen.

Boken är Ehrströms doktorsavhandling från Vasa universitet som publicerades av Scriptum år 2010.

– Det är intressant historia av Brändö i övrigt men där finns intressanta historier om människor som står bakom gatunamn i Brändö.

En av personerna som har fått en gata uppkallad efter sig var skeppsredaren Carl Gustaf Wolff som var den rikaste mannen i Vasa.

– Man får läsa om människorna bakom varvsindustrin och motorindustrin. Hela den österbottniska industrins historia är mycket intressant.

Från bomull till kunskapsindustri är välskriven och baserar sig på forskning. Man kan lära sig mycket av att läsa om människor som har levt på 1800-talet och början av 1900-talet. Det har skett en stor strukturomvandling när folk har flyttat till städer och industrialiseringen har skett ganska snabbt i Österbotten. Många saker är likadana som nuförtiden, när man tänker på betydelsen av export, internationalism och öppenhet. Det gäller att skapa nätverk till Sverige, det övriga Norden och hela världen. Det är alltid lika viktigt och grundstenen som vi lever på idag i Österbotten härstammar från den tiden.

Det var spännande att läsa om hur en industrihistorisk linje formas med tanke på fartyg, bomull och motorer”

Mäkynen nämner den österbottniska företagskulturen där man vågar göra djärva investeringar och starta nya sektorer. Han understryker att batteriindustrin i dagens Österbotten är en fortsättning på den traditionen. Tillverkningen av båtutrustning har varit ett viktigt mellanled i den industrialla utvecklingen till dagens batteriindustri.

– Det var spännande att läsa om hur en industrihistorisk linje formas med tanke på fartyg, bomull och motorer. Textilindustrin har flyttat bort under 1900-talet men motorindustrin har kunnat överleva, säger Mäkynen.

En viktig dimension i industrihistoria är förstås arbetarrörelsen och dess betydelse.

– Brändö har haft en stark arbetarrörelse, kommenterar Mäkynen som själv har varit medlem i den lokala socialdemokratiska arbetarföreningen, Palosaaren Sos.dem. työväenyhdistys.

– Det gäller inte bara socialdemokrater utan kommunister och senare Vänsterförbundet har varit starka i Brändö i sin tid. Den historien ser man fortfarande där idag. Stark industri leder till stark arbetarrörelse och där är mycket som man kan lära av idag.

En sak som speciellt intresserar Mäkynen är hur arbetarrörelsen har byggt sina nätverk nerifrån upp, från industriområden till hela samhället.

– Arbetarföreningar har haft ett väldigt stort ansvar för kulturen, påpekar Mäkynen som stoltserar med Vaasan työväenyhdistys långa historia.

Helsingfors svenska arbetarförening är den äldsta fortfarande verksamma partiavdelningen i SDP. Mäkynen påpekar att registret fanns i Helsingfors och av den orsaken hann helsingforsborna registrera sig före vasaborna.

– Om jag har tid att läsa, så tycker jag att läsa om historia. Det får gärna vara om något som är bekant men som man kan fördjupa sig i genom historien, berättar Mäkynen om sin sommarläsning. Att läsa om Vasa, Österbotten i allmänhet och om arbetarrörelsen ligger nära hjärtat.

Mäkynen är övertygad om att historiska kunskaper är till vardaglig nytta i arbetet som riksdagsledamot.

– Det hjälper att förstå vad industrin och samhället grundar sig på. Då blir det lättare att förstå de strukturer som vi har idag. I det här fallet handlar det om hur industrin i Vasa har skapats och utvecklats. Det gäller väldigt konkreta frågor och strukturella ändringar i samhället som är viktiga idag.

Ur den österbottniska mentaliteten lyfter Mäkynen fram internationalismen och företagsamheten.

– Alla kan och alla tas med, det är väldigt inkluderande fast det handlar om internationellt affärsliv. Oberoende av varifrån du kommer och vad du kan, har alla en roll. Det är en fråga om vad du själv tycker att du är bäst på. Alla ska ha en reell chans, avslutar Mäkynen.

Matias Mäkynen har läst Peter Ehrströms doktorsavhandling om den industriella utvecklingen av Brändö i Vasa. (Bildkälla: Matias Mäkynen)

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE