Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Mielipiteet

Sopimusyhteiskunta osoitti taas voimansa

Poliittinen oikeisto ja elinkeinoelämän johto ovat jo vuosikausia ajaneet kolmikantaiseen sopimiseen perustuvan sopimusyhteiskunnan rakenteiden purkamista. Elinkeinoelämän eliitin tavoitteena on ollut työntekijöiden edunvalvonnan alasajo ja ay-liikkeen toimintaedellytysten rapauttaminen.

Jukka Pekka Matintupa

Kunnallisneuvos, Alajärvi

Erityisesti EK:n ja oikeistopolitiikan hampaissa on ollut työttömyysturvan taso ja sen kesto. Työttömyysturvaan on vaadittu jatkuvasti heikennyksiä. Toisena heidän keskeisenä argumenttinaan on ollut työmarkkinoiden jäykkyys, joka oikeistopiirien mukaan on syntynyt ay-liikkeen sopimien kattavien työehtosopimusten seurauksena. Syynä siis kaikkia koskettavat palkankorotukset ja muut työntekijöiden suojelua koskettavat ehdot.

Muistissamme on, kuinka jo muutama vuosi sitten Elinkeinoelämän keskusliitto ilmoitti, että he eivät enää tee uusia tulopoliittisia ratkaisuja.

Noin kuukausi sitten Suomi törmäsi muun maailman mukana koronakriisiin ja sen mukanaan tuomaan taloussokkiin. Kaikki on nyt toisin. Miten ollakaan lähes ensimmäisenä kriisiin reagoi jäykiksi mainitut työmarkkinajärjestöt. Tähän suoritukseen päästiin, kun hädän keskellä Elinkeinoelämän keskusliitollekin alkoi taas sopiminen maittaa.

Näin istuttiin yhteiseen pöytään ja työmarkkinoiden keskusjärjestöt pystyivät nopealla aikataululla sopimaan toimista, joilla pyritään helpottamaan koronakriisin yrityksille tuomaa vaikeaa tilannetta. Lisäksi pystyttiin sopimaan toimista, jotka turvaavat palkansaajan toimeentuloa, jos joutuu lomautetuksi tai menettää työpaikkansa. Sopimuksen mukaan yritykset voivat nopeammin lomauttaa ja palkansaaja pääsee ansiosidonnaiselle päivärahalle puolta lyhyemmällä työhistorialla, ja ilman viiden päivän omavastuuta. Lisäksi työnantajien kuluihin esitettiin helpotuksia. Ihailtavaa yhteisvastuuta ja kolmikantaa.

Eikä tässä vielä kaikki. Nyt pääministeri Sanna Marinin hallituksen esityksestä on päätetty, että myös vaikeuksiin ajautuneet yrittäjät ja freelancerit pääsevät työttömyysturvan piiriin. Tämä on erittäin myönteinen ja kauaskantoinen päätös. Muutenkin on suurella tyytyväisyydellä pantava merkille, että Sanna Marinin hallitus osoittaa näissä poikkeuksellisissa oloissa päättäväistä johtajuutta.


Vahvalle sopimusyhteiskunnalle tarvetta jatkossakin

Suomi on pärjännyt ja noussut sodanjälkeisestä ahdingosta yhteistyöllä. On ollut kykyä ja tahtoa sopia. Vahvaan yhteisvastuullisuuteen luottaen on rakennettu nykyinen hyvinvointivaltio, joka hakee vertaistaan koko maailmassa.

Nyt taas kriisin aikana vahva sopimusyhteiskunta, yhteisöllisyys ja kollektiivinen toiminta ovat nousseet arvoon arvaamattomaan. Näin on käynyt, kun on ymmärretty, että kysymys ei ole vain minusta vaan meistä kaikista. Koko Suomesta!

Kysymys kuuluu. Jos vahva sopimusyhteiskunta pelastaa meidät kriisin kynsistä, miksi se ei olisi toimivin ratkaisu myös rauhallisimpina aikoina, jolloin voimme harjoitella ja pitää yllä perinteistä suomalaista sopimisen kulttuuria?

Nyt viimeistään meidän jokaisen on syytä tunnustaa, että vahvaan sopimisen kulttuuriin perustuva pohjoismainen hyvinvointivaltio on paras toimintaympäristö myös yrittäjille, elinkeinoelämälle ja markkinataloudelle. Sillä se tuottaa parhaat turvaverkot meille kaikille, ylläpitää järjestäytyneitä työmarkkinoita ja takaa sen, että voimme elää tasa-arvoisessa yhteiskunnassa.

Toivoa sopii, ettei Elinkeinoelämän keskusliiton ”sammakko”, taas saadessaan voitetun kriisin jälkeen kovaa maata alleen, ala kurnuttaa tuttua virttään työelämän jäykkyyksistä ja liian kattavasta työttömyysturvasta.

 

Kirjoittaja on kunnallisneuvos Alajärveltä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE