Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Sopu häämöttää tiedustelulaista? – SDP ja vihreät ounastelevat ratkaisun olevan mahdollinen jo huomenna

Tiedustelulakipaketti on nytkähtämässä eteenpäin. Perustuslakivaliokunta on tiettävästi saamassa perjantaina valmiiksi mietinnöt, jotka koskevat kiisteltyä tiedustelutoiminnan valvontaa.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Myös aiempiin malleihin kriittisesti suhtautuneet SDP ja vihreät uskovat ratkaisun olevan mahdollinen huomenna.

– Keskustelimme tilanteesta ja näemme, että tässä on nyt edellytykset löytää sopu perustuslakivaliokunnassa, kommentoi SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman (kuvassa) ryhmäkokouksen jälkeen torstaina.

Myös vihreiden Olli-Poika Parviainen uskoi sovun nyt löytyvän valiokunnassa. Hänen mukaansa parlamentaarisessa työryhmässä on myös neuvoteltu asiasta.

Tiettävästi SDP:lle ja vihreille sopii ainakin pääpiirteittäin eduskunnan hallintovaliokunnan lausunnossaan ehdottama malli. Sen mukaan tiedusteluvalvontavaliokunnan jäseneksi pyrkivä kansanedustaja voisi itse pyytää tietosuojavaltuutettua hankkimaan jäsenyyden edellyttämät henkilön luotettavuutta koskevat tiedot.

Molemmille puolueille on tärkeää myös se, että kansanedustajalla olisi oikeus saada hänestä tehdyn selvityksen tulos nähtäväkseen.

Kansanedustajat ovat kiistelleet tiedusteluvalvontavaliokunnan jäsenestä tehtävästä turvallisuusselvityksestä. Esimerkiksi puolustusvaliokunta piti ongelmallisena, että selvitykset tekisi supo, jonka toimintaa tiedusteluvalvontavaliokunnan on puolestaan tarkoitus valvoa.

Lisää aiheesta

Nyt esillä olevassa mallissa supon rekisterit tarkastaisi tietosuojavaltuutettu, eikä supo tekisi jäseneksi pyrkivästä arviota siinä tilanteessa.

Perustuslakivaliokunta on pitänyt tärkeänä, että valvontalinjaukset ovat kunnossa ennen kuin tiedustelulakipaketti voi kokonaisuudessaan edetä. Valvonnan lisäksi pakettiin kuuluvat siviili- ja sotilastiedustelulait.

Laaja oikeus tietojen ja selvitysten saamiseen.

Eduskunnan tiedusteluvalvontavaliokunta olisi uusi eduskunnan erikoisvaliokunta, johon tulisi 11 jäsentä ja kaksi varajäsentä.

Laissa säädettäisiin tiedusteluvalvontavaliokunnalle laaja oikeus tietojen ja selvitysten saamiseen tiedustelusta.

Tiedustelutoiminnan laillisuusvalvonnasta huolehtisi puolestaan uusi viranomainen, tiedusteluvaltuutettu, jonka tulisi esimerkiksi viedä merkittävät valvontahavaintonsa valiokunnan käsiteltäväksi.

Hallintovaliokunta piti lausunnossaan selvänä, että tiedusteluvalvontavaliokunnan tiedonsaannin ja koko valvonnan kannalta on välttämätöntä, että valiokunnan jäsenten ja varajäsenten taustat on tarkistettu.

– Tämä osaltaan tukee luottamusta valiokuntaan ja vähentää ennakollisesti sitä riskiä, että jäsen tai varajäsen altistuu laittomalle vaikuttamiselle, valiokunta sanoi.

Turvallisuusselvityksellä tarkoitetaan nuhteettomuuden tai luotettavuuden varmistamiseksi laadittavaa selvitystä henkilön taustasta.

STT–SANNA NIKULA

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE