Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan keskustalainen varapuheenjohtaja vahvistaa: Sote- ja maakuntauudistus siirtyy vuoden

Keskustan kansanedustaja, sosiaali- ja terveysvaliokunnan varapuheenjohtaja Hannakaisa Heikkinen.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Hannakaisa Heikkinen vahvisti Demokraatille tänään illansuussa eduskunnassa, että hallituksen kaavailema sote- ja maakuntauudistus siirtyy eteenpäin vuodella vuodesta 2020 vuoteen 2021.

Johannes Ijäs

Demokraatti

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) oli jo aiemmin tänään sanonut, että mikäli sosiaali- ja terveysvaliokunnasta ei tule sote- ja maakuntauudistuksen mietintöluonnosta heinäkuun loppuun mennessä, maakuntauudistusta joudutaan siirtämään vuodella.

Maakunnat eivät voi myöskään aloittaa vuoden 2020 alusta, mikäli maakuntavaaleja ei voida pitää ennen huhtikuun 2019 eduskuntavaaleja.

Hannakaisa Heikkinen toteaa nyt Demokraatille, että uudistus siirtyy vuoteen 2021.

– Uudistus siirtyy.

Voitte sanoa siis ihan suoraan, että uudistus siirtyy?

– Joo, koska jos virkamiesarvio on, että elokuun vaihteessa pitäisi olla meiltä mietinnöt perustuslakivaliokuntaan siirrettävissä, niin näin ei tule käymään.

– Jos virkamiesarvio on ollut, että se edellyttäisi näiden lakien eteenpäinlähtemistä meiltä, sosiaali- ja terveysvaliokunnalta perustuslakivaliokuntaan niin näin ei tule käymään, että meillä olisi jotakin annettavaa perustuslakivaliokuntaan heinäkuun lopussa.

Kysymykseen siitä, siirtyykö uudistus vain vuodella vai onko se samalla vaarassa kaatua, Heikkinen vastaa toivovansa, että maakuntien kanssa saadaan sellainen vuoropuhelu aikaan, että tahtotila uudistuksen toteuttamiseen säilyy.

– Mutta tämä siirto tulee äärettömän kalliiksi. Vuoden siirtyminen. Tämän siirtymävaiheen kulut ovat mittavat olleet jo nyt ja tulevat olemaan. Vielä enemmän olen kyllä huolissani siitä, että mitä käy kunnille, kuntayhtymille ja myös järjestöille, joilta on tullut vain enenevästi viestiä, että ostotarjouksia tulee olemaan. Se kiihtyvällä tahdilla tämä hallitsematon yksityistyminen tulee jatkumaan vuoden.

Heikkinen sanoo, että vielä raskaampaa on se, että sotealan ammattilaisten epävarmuus on hyvin kuluttavaa.

Iso kysymys on myös se, kun maakuntien aloittaminen siirtyy, siirtyvätkö samalla vuodella eteenpäin myös esimerkiksi valinnanvapauteen liittyvät asiat kuten sote-keskusten aloittaminen.

– Näin minä ymmärsin tässä vaiheessa.

Sopiiko se kokoomukselle?

– Minä en osaa arvioida muiden puolesta, mutta jos uudistus siirtyy, se tarkoittaa koko uudistuksen siirtymistä kyllä.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan kokousaikataulusta päätetään Heikkisen mukaan vasta huomenna aamulla.

– Mutta tämä päivä on ollut ihan rauhallista keskustelua aikatauluista.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE