Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kotimaa

Sosiaalisesta mediasta terveydenhuollon apuri? – Facebook-ohjaus kannusti tervellisiin elämäntapoihin

Sosiaalisesta mediasta voi olla hyötyä nuorten terveysvalistuksessa. Näin kertoo terveystieteiden maisterin Heidi Ruotsalaisen Oulun yliopistossa tekemä väitöskirja.

Tutkimuksessa ohjattiin pohjoissuomalaisia ylipainoisia nuoria Facebookin kautta noudattamaan terveellisiä elämäntapoja. Sekä nuoret että vanhemmat saivat asiantuntijoilta neuvoja. Facebookin kautta sai esimerkiksi tilata fysioterapeutilta liikuntaohjelman. Toisella koeryhmistä oli käytössään Facebookin lisäksi aktiivisuusmittari.

Facebookia käyttäneet nuoret onnistuivat pudottamaan painoindeksiään. Vaikka Facebookissa ohjausta saavien nuorten painoindeksi laski verrokkiryhmään verrattuna, tulosta ei voi pitää vielä tilastollisesti merkittävänä.

Sen sijaan Facebookin ja aktiivisuusmittarin käyttö vähensi selvästi liikkumattoman ajan määrää. Tutkimus arvioikin, että liikkumattoman ajan vähentäminen voi olla ensimmäinen askel ylipainoisten nuorten terveyden edistämisessä.

– Näyttöä sosiaalisen median hyödyistä tarvitaan enemmän, mutta näen silti, että siellä tapahtuvasta ohjauksesta voi olla hyötyä, Ruotsalainen sanoo.

Ruotsalaisen mukaan sosiaalisesta mediasta voi olla erityisesti hyötyä haja-asutusalueiden nuorten tavoittamisessa.

– Aiemmissa tutkimuksissa on selvinnyt, että esimerkiksi haja-asutusalueilla monet voivat perua lääkäriajat välimatkojen takia.

Pelit ja TV ajavat nuoret sohvalle

Ylipainoisuus on lisääntynyt lasten ja nuorten keskuudessa huomattavasti. Suomalaisista nuorista vain puolet liikkuu riittävästi. Nuoret viettävät runsaasti liikkumatonta aikaa esimerkiksi pelien ja television ääressä.

– Jos liikunta ei kuulu elämäntapaan, sen saaminen osaksi sitä voi olla hankalaa. Joillain voi olla myös huonoja kokemuksia koululiikunnasta.

Ruotsalainen toteaa, että perusteellinen elämäntapamuutos vaatii intensiivistä ja pitkäaikaista ohjausta.

– Sosiaalinen media voi toimia ennen kaikkea perinteisen terveydenhuollon ohessa. Sen avulla voidaan yksilöidä ohjausta paremmin, hän sanoo.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE