Turva – Hymy

Sosialistit vaativat Rajoyn hallitusta palaamaan neuvottelupöytään – ”Katalonia on osa Espanjaa”

Kuva: Lehtikuva-AFP
Katalonian alueen johtajan Carles Puigdemontin mukaan Katalonia on "voittanut oikeuden itsenäisyyteen" sunnuntain kansanäänestyksen myötä.

Espanjan Sosialistipuolueen (PSOE) puoluetoimisto on toimittanut julkisuuteen Katalonian PSOE:n puheenjohtajan Miquel Icetan kirjeen, joka edustaa sekä PSOE:n että Katalonian PSOE:n kantaa kiristyneeseen tilanteeseen Kataloniassa.

Sosialistit uudistavat perinteisen kantansa, että Katalonia on osa Espanjaa. Kansanäänestyksen järjestäminen muusta on puolueen mielestä laittomalla pohjalla.

Sosialistit kuitenkin kehottavat ja vaativat pääministeri Mariano Rajoyn (PP) hallituksen palaamista neuvottelujen ja sopimusten tielle Katalonian hallinnon kanssa, mitä PSOE on aina korostanut.

Prosessin poliittiseksi avaimeksi eli uuden hallintomallin luomiseksi sosialistit näkevät perustuslain uudistamisen ja kansanäänestyksen järjestämisen uudesta perustuslaista. Lopputulemana olisi Espanjan liittovaltion luominen sen tuomine muutoksineen myös Katalonian asemassa.

Katalonian alueparlamentti päätti yksipuolisesti järjestää 1. lokakuuta kansanäänestyksen itsenäisyydestä.

Äänestyspäivästä tuli verinen, kun Espanjan keskushallinnon ohjeistama mellakkapoliisi pyrki voimatoimin estämään äänestämisen sunnuntaina.

Asiantuntija: ”Katalonia tunnepolitiikan pauloissa”

– Tilanne on ajautumassa vaaralliseen umpikujaan, kun kansa jakautuu kansallisten tunteiden ja toiveiden kuohuessa, Barcelonassa asuva Espanjan tuntija, toimittaja-yrittäjä Hannu Arvio kirjoittaa Kalevi Sorsa -säätiön sivulla. Teksti on julkaistu 27.9., ennen Katalonian itsenäistymisäänestystä.

Arvion mukaan Espanjan valtapuolueista ainoastaan vasemman laidan Podemos ymmärtää jossain määrin Katalonian aluehallituksen politiikkaa. Muut ovat ryhmittyneet laillisuuslinjalle hallitsevan kansanpuolueen Partido Popularin taakse.

Itsenäisyyden kannatus on viime aikoina ollut mielipidemittauksissa hiukan päälle 40 prosenttia, jos vaihtoehtoina ovat itsenäisyys tai nykytila.

– Tuki laskee 30 prosenttiin, jos vastaajille annetaan myös välimaastoon sijoittuvia vaihtoehtoja, Arvio huomauttaa.

Hannu Arvion mukaan Katalonian hallitus tavoitteli kansansa avulla propagandavoittoa Espanjasta – ”ja siinä se on jo osittain onnistunut”.

Eilisen jälkeen itsenäisyyden kannatusprosentit voivat nousta, ja varmaan jonkin verran nousevatkin.

Itsenäisyysliike sai Madridin keskushallinnolta sunnuntaina enemmän vetoapua kuin se uskalsi ikinä toivoa. Tunnereaktio Espanjan poliisin ylimitoitettuihin, koviin otteisiin on ymmärrettävä.

Keskushallitus hölmöili, poliisi riehui äänestyspaikoilla. Veriset uutiskuvat ja somevideot äänestyksen estämisestä järkyttivät kautta Euroopan. Jokainen pampunisku oli kuin syöttö kansallistunteellista retoriikkaa viljelevän Katalonian presidentin Carles Puigdemontin lapaan.

Propangandavoitostaan huolimatta Katalonian aluehallitus on vaikeassa tilanteessa.

– Espanja ei anna periksi, vaan vaatii palaamista kaidalle polulle. Selkä on seinää vasten, Arvio kirjoittaa.

Muutama päivä ennen Katalonian äänestystä hän povasi osuvasti:

– Ilmapiiri kiristyy, sosiaalinen media lyö tulta ja kansa jakautuu.

Juuri näin kävi.

Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Teemu Tammikko ei usko, että Katalonialla on kovin realistiset suunnitelmat tulevan varalle. Luvassa ei ainakaan ole laajaa kansainvälistä tunnustusta eikä EU:n tukea, tutkija kommentoi tänään STT:lle.

Tammikon mukaan Katalonian itsenäistymisäänestys oli puutteellinen, eikä se anna vahvaa mandaattia itsenäistymishankkeelle.

Pääministeri odottaa esikoistaan – jää kotiin kuudeksi viikoksi lapsen synnyttyä

Kuva: Lehtikuva

Uuden-Seelannin lokakuussa aloittanut pääministeri Jacinda Ardern odottaa esikoistaan. Lapsen on määrä syntyä kesäkuussa.

37-vuotias Ardern nousi pääministeriksi viime vuonna vain kuukausia sen jälkeen kun oli aloittanut työväenpuolueen johdossa. Hän sai vaalien alla vastailla kysymyksiin siitä, suunnitteleeko perheenlisäystä.

Ardern torppasi, että raskaudella olisi vaikutusta naisten uranäkymiin.

Ardern aikoo jäädä kotiin kuudeksi viikoksi lapsen synnyttyä. Hän kertoi vauvauutisesta yhdessä puolisonsa Clarke Gayfordin kanssa perjantaina kotoaan. Ardernin mukaan parilla on ollut epävarmuutta siitä, voisivatko he saada lasta.

Ainakin 9 kuollut talvimyrsky Friederiken kourissa

Kuva: Lehtikuva

Pohjois-Eurooppaa piinannut Friederike-talvimyrsky on aiheuttanut viimeisimmän tiedon mukaan ainakin yhdeksän ihmisen kuoleman. Uutistoimisto AFP:n mukaan kuusi ihmistä on kuollut Saksassa ja kaksi Hollannissa.

Torstaina Saksaa ja Hollantia runnonut myrsky myös aiheutti molempiin maihin liikennekaaoksen. Esimerkiksi Amsterdamissa Schipholin kentällä lentoliikenne keskeytettiin torstaina aamupäivällä kokonaan.

Saksan ilmatieteen laitoksen mukaan myrsky oli pahin Saksassa sitten vuoden 2007.

Keskustelua aiheesta

Suihkuun kerran vuodessa, ruokaa kerran päivässä – ”vanhemmat helvetistä” kiistävät kaiken

Kuva: Lehtikuva

Yhdysvalloissa kalifornialaispariskunta, jonka epäillään pitäneen 13:a lastaan vangittuina kodissaan, on kiistänyt syyllisyytensä, kertoo BBC. 57-vuotiasta miestä ja 49-vuotiasta naista syytetään muun muassa kidutuksesta, uutistoimisto AFP kertoo.

Pariskunnan on määrä astua oikeuden eteen seuraava kerran helmikuun 23. päivä.

BBC:n mukaan pariskunnan lapset ovat olleet hoidettavana sairaalassa siitä asti, kun heidät löydettiin. Tilanne selvisi viranomaisille, kun yksi lapsista, 17-vuotias tyttö, pääsi pakoon sunnuntaina ja soitti hätänumeroon talosta löytämällään kännykällä. Kodista löytyivät nälkiintyneinä ja likaisina loput 12 sisarusta, iältään 2–29-vuotiaita.

Osa sisaruksista oli kahlittu sänkyynsä pimeään huoneeseen.

Amerikkalaisviestimien mukaan perhe oli erittäin uskonnollinen, eivätkä lapset käyneet koulua.

Riversiden piirikunnan syyttäjän Mike Hestrinin mukaan pakoon päässyt 17-vuotias tyttö oli suunnitellut pakoa sisarustensa kanssa yli kaksi vuotta. Tyttö oli kertonut poliiseille vanhempiensa pitävän sisaruksiaan vangittuina ja näyttänyt poliiseille kuvia.

Hestrinin mukaan lapset olivat muun muassa saaneet käydä suihkussa vain kerran vuodessa ja heitä oli pahoinpidelty säännöllisesti. Ruokaa lapset saivat kerran päivässä, Hestrin syytti.

Syyttäjän kommenteista uutisoivat muun muassa BBC ja CNN.

Pariskunta voi saada jopa 94 vuoden vankeustuomion. Kummallekin on asetettu yli kymmenen miljoonan dollarin takuusumma.

Demokraateille varoitus Yhdysvalloissa: ”Heidän ei pidä sulkea hallintoa”

Kuva: Lehtikuva

Yhdysvalloissa edustajainhuone on hyväksynyt budjettia koskevan esityksen, uutisoivat Washington Post ja New York Times. Esitys hyväksyttiin äänin 230–197.

Seuraavaksi esitys siirtyy senaattiin, missä demokraatit ovat uhanneet kaataa esityksen.

Jos budjettisopua ei synny määräaikaan mennessä, suljetaan liittovaltion hallinto rahapulan takia. Takaraja sovun saavuttamiselle on varhain lauantaina Suomen aikaa.

Sovun esteenä on ennen kaikkea ollut kiista Daca-siirtolaisuusohjelmasta, joka on sallinut noin 800 000:n lapsena laittomasti maahan tulleen opiskella ja työskennellä Yhdysvalloissa. Trumpin hallinto aikoo lakkauttaa ohjelman.

Edustajainhuoneen puhemies Paul Ryan (kuvassa) varoitti edustajainhuoneen äänestyksen jälkeen demokraatteja esityksen tyrmäämisestä. Hänen mukaansa demokraatit maksavat poliittisen hinnan, jos he estävät esityksen läpimenon.

– Senaatin demokraattien täytyy ottaa tämä vakavasti ja heidän ei pidä sulkea hallintoa, republikaanipuoluetta edustava Ryan sanoi.

Senaatin on määrä äänestää esityksestä piakkoin.

Professori, joka tunnetaan ennustajalegendana, sanoo sen nyt suoraan: Trumpia vastaan nostetaan virkasyyte jo kevään aikana

Kuva: Lehtikuva-AFP

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump asetetaan virkasyytteeseen vielä tulevan kevään aikana, ennustaa historioitsija Allan Lichtman, joka on aiemmin ennustanut jokaisen Yhdysvaltain presidentinvaalien voittajan oikein aina vuodesta 1984.

Lichtmanin näkemyksistä kertoo verkossa ilmestyvä Raw Story.

Historian professori Lichtman uskoo, että vielä raskauttavampia tietoja Trumpin kampanjan ja venäläisten yhteyksistä on tulossa.

”Se on salaliitto”, professori sanoo ja mainitsee jopa mahdollisen syytteen valtiopetoksesta.

Lichtman arvioi, että pian paljastuvat tiedot shokeeraavat maata.