Sosialistit vaativat Rajoyn hallitusta palaamaan neuvottelupöytään – ”Katalonia on osa Espanjaa”

Kuva: Lehtikuva-AFP
Katalonian alueen johtajan Carles Puigdemontin mukaan Katalonia on "voittanut oikeuden itsenäisyyteen" sunnuntain kansanäänestyksen myötä.

Espanjan Sosialistipuolueen (PSOE) puoluetoimisto on toimittanut julkisuuteen Katalonian PSOE:n puheenjohtajan Miquel Icetan kirjeen, joka edustaa sekä PSOE:n että Katalonian PSOE:n kantaa kiristyneeseen tilanteeseen Kataloniassa.

Sosialistit uudistavat perinteisen kantansa, että Katalonia on osa Espanjaa. Kansanäänestyksen järjestäminen muusta on puolueen mielestä laittomalla pohjalla.

Sosialistit kuitenkin kehottavat ja vaativat pääministeri Mariano Rajoyn (PP) hallituksen palaamista neuvottelujen ja sopimusten tielle Katalonian hallinnon kanssa, mitä PSOE on aina korostanut.

Prosessin poliittiseksi avaimeksi eli uuden hallintomallin luomiseksi sosialistit näkevät perustuslain uudistamisen ja kansanäänestyksen järjestämisen uudesta perustuslaista. Lopputulemana olisi Espanjan liittovaltion luominen sen tuomine muutoksineen myös Katalonian asemassa.

Katalonian alueparlamentti päätti yksipuolisesti järjestää 1. lokakuuta kansanäänestyksen itsenäisyydestä.

Äänestyspäivästä tuli verinen, kun Espanjan keskushallinnon ohjeistama mellakkapoliisi pyrki voimatoimin estämään äänestämisen sunnuntaina.

Asiantuntija: ”Katalonia tunnepolitiikan pauloissa”

– Tilanne on ajautumassa vaaralliseen umpikujaan, kun kansa jakautuu kansallisten tunteiden ja toiveiden kuohuessa, Barcelonassa asuva Espanjan tuntija, toimittaja-yrittäjä Hannu Arvio kirjoittaa Kalevi Sorsa -säätiön sivulla. Teksti on julkaistu 27.9., ennen Katalonian itsenäistymisäänestystä.

Arvion mukaan Espanjan valtapuolueista ainoastaan vasemman laidan Podemos ymmärtää jossain määrin Katalonian aluehallituksen politiikkaa. Muut ovat ryhmittyneet laillisuuslinjalle hallitsevan kansanpuolueen Partido Popularin taakse.

Itsenäisyyden kannatus on viime aikoina ollut mielipidemittauksissa hiukan päälle 40 prosenttia, jos vaihtoehtoina ovat itsenäisyys tai nykytila.

– Tuki laskee 30 prosenttiin, jos vastaajille annetaan myös välimaastoon sijoittuvia vaihtoehtoja, Arvio huomauttaa.

Hannu Arvion mukaan Katalonian hallitus tavoitteli kansansa avulla propagandavoittoa Espanjasta – ”ja siinä se on jo osittain onnistunut”.

Eilisen jälkeen itsenäisyyden kannatusprosentit voivat nousta, ja varmaan jonkin verran nousevatkin.

Itsenäisyysliike sai Madridin keskushallinnolta sunnuntaina enemmän vetoapua kuin se uskalsi ikinä toivoa. Tunnereaktio Espanjan poliisin ylimitoitettuihin, koviin otteisiin on ymmärrettävä.

Keskushallitus hölmöili, poliisi riehui äänestyspaikoilla. Veriset uutiskuvat ja somevideot äänestyksen estämisestä järkyttivät kautta Euroopan. Jokainen pampunisku oli kuin syöttö kansallistunteellista retoriikkaa viljelevän Katalonian presidentin Carles Puigdemontin lapaan.

Propangandavoitostaan huolimatta Katalonian aluehallitus on vaikeassa tilanteessa.

– Espanja ei anna periksi, vaan vaatii palaamista kaidalle polulle. Selkä on seinää vasten, Arvio kirjoittaa.

Muutama päivä ennen Katalonian äänestystä hän povasi osuvasti:

– Ilmapiiri kiristyy, sosiaalinen media lyö tulta ja kansa jakautuu.

Juuri näin kävi.

Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Teemu Tammikko ei usko, että Katalonialla on kovin realistiset suunnitelmat tulevan varalle. Luvassa ei ainakaan ole laajaa kansainvälistä tunnustusta eikä EU:n tukea, tutkija kommentoi tänään STT:lle.

Tammikon mukaan Katalonian itsenäistymisäänestys oli puutteellinen, eikä se anna vahvaa mandaattia itsenäistymishankkeelle.

Liian kriittinen kanava? – veitsimies tunkeutui radioasemalle Venäjällä

Venäjällä mies tunkeutui Eho Moskvy-radioasemalle Moskovassa ja haavoitti sen toimittajaa.

Hyökkäyksestä kertoo muun muassa radioasema itse. Sen mukaan toimittaja on sairaalahoidossa, mutta hänen vammansa eivät ole hengenvaarallisia.

Vartijat taltuttivat hyökkääjän, ja hän on poliisin huostassa. Hyökkäyksen syystä ei ole vahvistettua tietoa.

Eho Moskvy on tunnettu kriittisestä suhtautumisesta Venäjän vallanpitäjiin.

Keskustelua aiheesta

Vaalit pelastivat ex-presidentin, jota uhkasivat raskaat rikossyytteet

Kuva: Lehtikuva

Argentiinan entinen presidentti Cristina Kirchner tekee paluun valtakunnan politiikkaan nousemalla parlamentin kamareista toiseen eli senaattiin. Paikka heltisi sunnuntaina pidetyissä välivaaleissa.

Senaatin jäsenyys antaa Kirchnerille parlamentaarisen koskemattomuuden rikossyytteitä vastaan. Häntä uhkasi oikeudenkäynti, jossa häntä olisi syytetty valtakautensa aikaisista väärinkäytöksistä.

Kirchner oli presidenttinä 12 vuotta vuoteen 2015. Hänen seuraajasuosikkinsa hävisi tuolloin presidentinvaaleissa Mauricio Macrille.

Sunnuntaiset välivaalit vahvistivat Macrin keskusta-oikeistolaisen koalition valta-asemaa. Se oli voittamassa pääkaupungissa Buenos Airesissa ja 13 provinssissa 23:sta, kun miltei kaikki äänet oli laskettu.

Voiton arvellaan auttavan Macria talousuudistusten läpiviennissä.

Keskustelua aiheesta

Macronin koira Nemo virtsasi presidentinpalatsin takkaan – isännän tapaaminen keskeytyi

Kuva: Afp Photo/Philippe Huguen

Hätä ei lue lakia, tuumi Ranskan presidentin Emmanuel Macronin koira ja kävi virtsaamassa presidentinpalatsin takkaan.

LCI-uutiskanavan videolle tallentunut piipahdus tapahtui, kun Nemo-koiran isäntä kävi keskusteluja kolmen ministerinsä kanssa. Taustalta koristeellisen takan kulmilta alkaa kuulua lorinaa, ja sitten ihmiset puskahtavat nauruun. Macron kertoo koiran tekevän jotakin poikkeuksellista.

– Tapahtuuko sitä usein, kysyy yksi läsnäolijoista.

– Ei, vastaa Macron nauraen.

Kaksivuotias Nemo nähdään usein valokuvissa presidenttiparin seurassa. Koira on labaradorinnoutajan ja griffonin sekoitus. Macronit ottivat sen hoteisiinsa elokuussa eläinten turvakodista.

AVAINSANAT

Katalonian puolueet kokoontuvat miettimään jatkotoimia

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO Pau Barrena

Katalonian puolueiden on määrä kokoontua tänään pohtimaan jatkotoimiaan. Niiden odotetaan sopivan, milloin alueparlamentti kokoontuu puimaan Espanjan hallituksen aikeita rajoittaa alueen itsehallintoa.

Aluehallinnon tiedottajan mukaan uusien vaalien järjestäminen ei ole asialistalla.

Espanjan hallitus antoi lauantaina esityksensä Katalonian itsehallinnon rajoittamiseksi.

Hallitus haluaa muun muassa järjestää Kataloniassa uudet vaalit kuuden kuukauden kuluessa.

Aluehallinnon tiedottaja on nimittänyt hallituksen aikomia toimia vallankaappaukseksi.

AVAINSANAT

Isisin ahdinko kasvaa: nyt lähti yksi Syyrian suurimmista öljykentistä

Yhdysvallat kertoo sen tukemien kurdien ja arabien joukkojen vallanneen sunnuntaina yhden Syyrian suurimmista öljykentistä äärijärjestö Isisiltä.

Asiasta uutisoi muun muassa Washington Post, jonka mukaan al-Omarin öljykentän hallintaa on pidetty etuna etenkin kurdeille, kun heidän asemastaan joskus tulevaisuudessa mahdollisesti neuvotellaan. Toisaalta alueen valtaamisen on pelätty vetävän Yhdysvallat mukaan taisteluihin Syyrian hallituksen joukkojen ja niitä tukevien Venäjän ja Iranin kanssa.

Al-Omarin öljykenttä sijaitsee koillisessa Syyriassa Deir Ezzorin maakunnassa, jossa on suurin osa Syyrian öljystä. Yhdysvaltain tukemat joukot ovat kilpaa Syyrian hallituksen joukkojen kanssa pyrkineet valtaamaan Isisiltä alueita Deir Ezzorin alueella.

Al-Omarin öljykenttä oli Isisin hallinnassa vuodesta 2014 lähtien.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta