Mielipiteet

Sotaministeriön laskutaito on ala-arvoista: ei osata laskea edes kymmenen miljardin tarkkuudella kustannuksia

Jos Suomen tuleva eduskunta hankkisi tiedossamme olevan suunnitelman mukaisesti hävittäjiä ulkomailta, se tekisi yhden suurimmista virheistä, mitä Suomen historian talous tuntee. Sote-yksityistäminen menisi tietysti reippaasti tämänkin edelle, mutta siitä onneksi on jo syntynyt niin iso meteli, että ei näytä se alkuperäinen veronmaksajien ryöstösuunnitelma ainakaan täydellisesti onnistuvan.

Hävittäjien kohdalla virhe syntyy jo yksistään siitä, että sotaministeriössä ei osata laskea edes kymmenen miljardin tarkkuudella kustannuksia. Julkisuuteen esitetään lukuja, joissa koneitten hankintahinnalle on annettu jopa viiden miljardin haarukka. Viisi miljardia on ihan hirvittävän paljon rahaa tuhlata taivaan tuuliin.

Vielä pahemmin sotaministeriön virkamiesten kyvyttömyys laskea näkyy koneiden koko käyttöiän aikaisia kustannuksia esitettäessä. Niissä esitetään sotaministeriöstä meille veronmaksajille ihan vaan ohimennen hintahaarukka, joka on jopa 20 miljardin suuruinen.

Tämä on jo niin kaamean iso luku ja hämäys, että vain kaikkein terävimmät matemaatikot osaavat sen luokan luvun jotenkin asettaa normaalin inhimillisen elämän kontekstiin. Nykyeduskunnassa istuvista poliitikoista näköjään valitettavasti ani harva. Siksi tuollaiset esitykset voisivat mennä läpi nuijankopautuksella, jos eivät aktiiviset kansalaiset ja valveutuneimmat kansanedustajat nyt ryhtyisi vaatimaan tarkkuutta ja peräämään rehellisyyttä raha-asioissa sotavoimiltakin.

Johan siitä sota syttyisi ja holtittomia virkamiehiä kilometritehtaalle kipinkapin marssitettaisiin.

On täysin mahdotonta, että joku muu valtiontalouden sektori tekisi näin valtavan mittaluokan arviointihaarukoita ja jättäisi todelliset kustannukset tarkasti ilmoittamatta. Johan siitä sota syttyisi ja holtittomia virkamiehiä kilometritehtaalle kipinkapin marssitettaisiin.

Näyttää siltä, että nykyinen poliittinen eliitti viis veisaa ihmisten todellista tarpeista ja hädästä. Uskon, että seuraavan kerran äänestyskoppiin mennessään äänestäjä osaisi ihan itse tehdä valinnan hyvinvointivaltion ja sotakoneittenkin välillä. Se valinta vain olisi voitava tehdä. Odotan, että äänestäjälle syntyy aito valinnan mahdollisuus. Valinnanmahdollisuus ja yksilön oikeudet kun ovat nyt niin kovasti muotia poliittisessa keskustelussa ja pintaliitoelämässä.

Nato-asiaa ei tarvitse enää pyöritellä, koska ne puolueet, jotka sanoutuvat selkeästi irti Natosta, tulevat vaaleissa pärjäämään.

Sivistyneiden äänestäjien äänet saa ehdokas tai mielellään puolue, joka esittää järjettömistä hävittäjähankinnoista luopumista. Sivistyneet äänestäjät puolustavat hyvinvointiamme ja vastustavat mieletöntä ja ennennäkemätöntä asevarustelua.

Sodista selvitään ja rauhantilaa ylläpidetään vain hoitamalla ulkopolitiikkaamme taidolla ja viisaudella. Nykymenossa, lähinnä valtamedioissa, näemme aivan sairaalloistakin sotauhoa. Asevarustelusta ja uhosta pitää pikaisesti päästä Suomessa eroon. Meillä kun ei ole onneksi oikeasti vihollisia.

Odotan, että hävittäjien hankinta pääsee seuraavissa eduskuntavaaleissa sille kuuluvaan asemaan. Sen pitää olla aivan keskeinen vaaliteema soten ohella. Nato-asiaa ei tarvitse enää pyöritellä, koska ne puolueet, jotka sanoutuvat selkeästi irti Natosta, tulevat vaaleissa pärjäämään.

Kansalaisten pitää olla nyt valppaina, että sotaministeriön toimijoille ei anneta avointa valtakirjaa hävittäjien hankintaan. Hävittäjähankintoja koskevia suunnitelmia on muutettava, kun eduskunta vaihtuu. Kansalaisilla pitää antaa mahdollisuus tehdä historiallinen muutos. Tehdään Suomesta rauhan maa.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 6 Demokraatti
HYVÄN TÄHDEN - Hussein al-Taee on kulkenut pitkän matkan
HYS! - Mitä Mitä se sulle kuuluu, mitä mä tienaan?
BREXIT - Tulevaisuus jonka ei pitänyt toteutua
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


DEMOKRAATTI

Demokraatti 7/19: Oho! Miten tässä nyt näin kävi? Norja on hoitotyön onnela, Minä-minä-ero! Miksi Ville Virtanen katsoo muualle?
21.3.2019

Luetuimmat


Uusimmat