Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Mielipiteet

Sote-juna puskuttaa – Jäävätkö ikäihmiset sote-uudistuksen jalkoihin?

Maan hallituksen sote-juna puksuttaa kiireellä eteenpäin, mutta keskustelu näyttää keskittyvän vain terveyspalveluiden järjestämiseen, vaikka uudistus sisältää myös sosiaalipalvelut ja vanhushuollon. Kahdesta jälkimmäisestä keskusteleminen olisi tärkeää, varsinkin kun uudistukseen liittyvistä säästötavoitteista on vaiettu.

Anette Karlsson

Arbetarbladet

Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen (kesk.) ei osannut (Yle A-Studio 4.4.) täsmällisesti arvioida, mistä hallituksen kaavailemat kolmen miljardin euron säästöt syntyvät. Ministeri työnsi vastuun tulevien maakuntavaltuutettujen niskaan. Hänen mukaansa maakunnassa tehdään tarvittavat ratkaisut. Uudenmaan osalta on arvioitu, että jo ensimmäisen vuoden aikana maakunta olisi noin 300 miljoonaa euroa alijäämäinen.

Riskinä on, että maan hallituksen tiukka talousleikkuri pakottaa maakunnat karsimaan palveluita tai nostamaan asiakasmaksuja.

Lakiasiakasmaksuista on yhä valmistelussa. Vasta sen valmistuttua tiedämme minkä raamien sisällä maakuntien on toimittava. Tässä vaiheessa se on selvää, että maksut tulee harmonisoida maakunnan sisällä – tämä saattaa nostaa maksuja joissakin Uudenmaan kunnissa.

Nordic Healthcare Groupin ministeriölle jo vuonna 2016 laatiman laskelman mukaan vanhuspalveluiden säästöpotentiaali on vuodessa lähes miljardi euroa. Talouspolitiikan arviointineuvosto toteaa tuoreessa lausunnossa, ettei hallituksen esityksestä käy ilmi miten tavoiteltuihin kolmen miljardin euron säästöihin päästään. Sen sijaan arviointineuvosto huomauttaa, että esityksessä ei tuoda riittävällä tavalla esiin miten sosiaali- ja terveydenhuollon tuottavuutta parannetaan niin, että säästötavoite ei vaaranna palveluiden laatua tai saatavuutta.

Aikooko maan hallitus toteuttaa säästötavoitteensa leikkaamalla kotihoidosta, palveluasumisesta ja terveyspalveluista?

Useampi kuin joka kymmenes pienituloinen ikäihminen jättää menemättä lääkäriin rahan takia.

Tällä hallituskaudella terveydenhuollon maksuja on korotettu ja lääkkeiden sekä Kela-matkojen omavastuita nostettu. Samaan aikaan maassamme lähdettiin purkamaan laitoshoitoa ilman varmistusta siitä, että kotihoito on kunnossa ja riittävästi resursoitu.

Useista tutkimuksista ilmenee, että ikäihmisten kanssa työskentelevät ovat huolissaan siitä, etteivät he ehdi tehdä työtään niin hyvin kuin haluaisivat. Kotihoidossa jopa puolet työntekijöistä kokee, ettei ehdi tekemään työtä kunnolla tai että joutuu ottamaan vastaan tehtäviä ilman riittäviä resursseja. Tästä huolimatta sitovia hoitajamitoituksia ei ole useista yrityksistä huolimatta saatu kirjattua lainsäädäntöön. Mitoituksista puhuminen vuodesta toiseen kuvaa sitä epätoivon tilaa, joka vanhustenhoidon piirissä vallitsee. Tähän on saatava muutos. Ikäihmiset ja heidän parissaan työskentelevät, pääsääntöisesti pienipalkkaiset naiset, eivät ole säästökohteita vaan arvokkaita yhteiskuntamme tukipilareita!

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE