Politiikka

Sote on pahasti kesken, mutta Karjalaisen mukaan Orpo tähyää jo sotu-uudistusta

Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto
Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto
Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto

Valtionvarainministeri ja kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo haluaa seuraavan hallituksen käynnistävän sosiaaliturvajärjestelmän kokonaisuudistuksen, kertoo sanomalehti Karjalainen.

Orpon mukaan sotu-uudistus pitää kirjoittaa vaalien jälkeisen hallituksen ohjelmaan, mutta niin, että uudistuksen pohjatyötä tekee jo tämä hallitus.

Uudistuksen tarve on hänen mukaansa ilmeinen monestakin syystä.

– Jo tiedossa oleva työelämän muutos pakottaa uudistamaan myös sosiaaliturvajärjestelmää niin, että se tulevaisuudessa täyttää tarkoituksensa ja auttaa nimenomaan niitä, jotka vallitsevassa elämäntilanteessaan tarvitsevat tukea, hän perusteli Karjalaiselle.

Orpon mukaan uudistuksen pohjatyötä tekee jo tämä hallitus.

Uudistus on Orpon mukaan vaikuttavuudeltaan ja haastavuudeltaan valtava ponnistus, vaikka se kohdistuisi pienempään määrä henkilöitä ja kiinteistöjä kuin sote-uudistus.

Juha Sipilän (kesk.) hallituksen keskeisiin hankkeisiin lukeutuva sosiaali- ja terveysalan uudistus on iso savotta ja värikäs näytelmä. Moni asiantuntija on varoittanut, että sitä on valmisteltu kovalla kiireellä ja riittämättömällä asiantuntemuksella. Hallitus käynnisti ison uudistuksen vuonna 2015.

Asiantuntijat ovat varsin laajasti epäilleet, ettei hallituksen sote-/maakunta-mallilla päästä uudistuksen tavoitteeksi asetettuun kustannusten säästöön.

Eduskunta aloitti tällä viikolla sote-uudistuksen käsittelemisen lähetekeskustelulla.

Paljon kritiikkiä nostattanutta sote-palvelujen valinnanvapautta koskeva laki on vielä lausuntokierroksella ja tulee eduskuntaan myöhemmin keväällä.

Peruspalveluministeri Juha Rehula (kesk.) lupasi valinnanvapauden eduskuntaan huhtikuun loppuun mennessä.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat