Politiikka

Sote-palveluiden yhtiöittämispakosta luovutaan – Ministeri Saarikko: ”Velvoite omaan liikelaitokseen”

Lehtikuva / Martti Kainulainen
Lehtikuva / Martti Kainulainen
Lehtikuva / Martti Kainulainen

Sosiaali- ja terveysministeri Annika Saarikko (kesk.) avaa blogikirjoituksessaan hallituksen viikonloppuna saavuttamaa sopua soten valinnanvapaudesta. Saarikon mukaan valinnanvapauden toteutumisen keinot pysyvät samoina kuin hallituksen kevään esityksessä. Maakuntiin perustetaan sote-keskuksia, käyttöön otetaan asiakassetelit ja henkilökohtainen budjetti.

Toisin kuin keväällä maakunnat on nyt vapautettu palvelujensa yhtiöittämispakosta, tosin yhtiöittäminen on edelleen mahdollista vapaaehtoisesti. Sen sijaan maakunnat velvoitetaan perustamaan liikelaitoksia.

– Tämä turvaa julkisten palveluiden saatavuuden kaikissa olosuhteissa, Saarikko kirjoittaa.

Kansalaisilla säilyy oikeus olla valitsematta itselleen sote-keskusta. Mikäli näin tapahtuu, tulee hänestä Saarikon mukaan automaattisesti kahdeksi vuodeksi julkisen palveluntuottajan asiakas.

– Silloin ne kansalaiset, jotka eivät vielä ole tehneet valintaa sote-keskuksesta, listataan palvelujen tavoitettavuuden mukaan eri tuottajien asiakkaiksi.

Kuten julkisuudessa on jo aiemmin kerrottu, sosiaalipalvelut rajautuvat suurelta osin pois perustettavista sote-keskuksista. Taustalla on perustuslakivaliokunnan kesäkuinen lausunto. Sote-keskuksiin on Saarikon mukaan jäämässä vain sosiaalihuollon neuvonnan ja ohjauksen tehtävä.

– Maakunnalla on kuitenkin velvollisuus jalkauttaa sosiaalityön osaamista sote-keskusten tueksi. Tällä halusimme vahvistaa integraation toteutumisen erityisesti paljon palveluja tarvitsevien kannalta.

Ministereiden saavuttama sote-sopu etenee hallituspuolueiden eduskuntaryhmien arvioitavaksi torstaina.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat