Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Sote-valiokunnan puheenjohtaja: “Seitsemänkymppisten tilanne pitää pohtia uudelleen”

Anu Vehviläinen.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Anu Vehviläinen (kesk.) kertoo Uuden Suomen blogissaan pohtineensa viime päivinä, onko varovaisuus ja rohkeus yhdistettävissä koronalta suojautumisessa.

Demokraatti

Demokraatti

– Emme voi pitää Suomea suljettuna jouluun, ei edes ensi syksyyn. Hallitus on kertonut, että panostamme testaukseen, jäljitykseen ja eristämiseen. Näiden rinnalla avaamme asteittain yhteiskuntaa ja puramme varovaisesti rajoituksia.

– Terveydenhuollon näkökulmasta olemme onnistuneet hyvin. Tehohoito on riittänyt. Ongelmaksi on ehkä yllättäenkin noussut, että ihmiset eivät hakeudu muissa sairauksissaan hoitoon. Tällä voi olla huonot seuraukset.

Vehviläinen pohtii myös rajoitustoimien kohteena olevia.

– Miten he voivat – miten pää ja mielenterveys kestää? Terveys ei ole vain vapautta viruksesta, vaan myös henkistä jaksamista, liikkeellä olemista ja elämän merkityksellisyyden kokemista.

– Yhä enemmän pohdin, onko hallituksen ohje 70 vuotta täyttäneiden pysyttäytymisestä kotona liian jäykkä ja kategorinen. Varsinkin, jos koronavirus tulee olemaan luonamme vielä useiden kuukausien ajan.

Vehviläinen sanoo ymmärtävänsä hyvin, että monet hyväkuntoiset ja aktiiviset seitsemänkymppiset kaipaavat takaisin normaalielämään – kaikkien muiden ikäryhmien tavoin.

– Kun rajoitustoimia pikkuhiljaa puretaan, myös seitsemänkymppisten tilanne pitää pohtia uudelleen. Karanteeninomaiset olosuhteet ovat pitkittyessään kova paikka kenelle tahansa. Niiden jatkaminen tulee perustella erittäin hyvin ja jos vain mahdollista, tuoda ohjeistuksiin yksilöllisempää määritystä jyrkän ikärajan sijaan.

Geriatri, emeritaprofessori Sirkka-Liisa Kivelä on pohtinut, olisiko ikäraja voinut olla alun alkaenkin 70 vuoden sijaan 75 vuotta.

– Kivelä on myös tuonut esille hoivakodeissa asuvien ikääntyneiden tilanteen. Hollannissa on hoivakoteihin tuotu pihalle erillisiä tapaamistiloja. Kysynkin, millä keinoin Suomessa voimme vahvistaa hoivakodin asukkaiden ja heidän läheistensä yhteydenpitoa?

– Kesä on tulossa ja ilmat lämpiävät Suomessakin. Olisiko täälläkin mahdollista tehdä luovia, mutta turvallisia järjestelyjä, joilla mahdollistettaisiin hoivakodin iäkkäiden ja heidän läheistensä tapaamisia? Tiedän, että henkilöstö on jo nyt tiukoilla ja uudet järjestelyt vaativat aina lisää venymistä. Silti toivon, että tapaamisten järjestämistä erillisjärjestelyin ei suoralta kädeltä tyrmättäisi.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE