Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

D-analyysit

Sote vei hallituksen mennessään – tältä näyttää kaikkien aikojen poliittinen kupru

Lehtikuva
Toimituksen kommentit

Simo Alastalo

Kirjoittaja on Demokraatin politiikan toimittaja.

Tapahtui se millä toimitusministeristön johtajaksi siirtynyt keskustan Juha Sipilä pääministerikaudellaan uhkaili.

Simo Alastalo

Demokraatti

Hallituksen suuruudenhullu sosiaali- ja terveydenhuollon maakuntahimmeli leimahti kuin Gävlen olkipukki eikä reagoinut sammutustoimenpiteisiin.

Syksyllä 2015 Sipilä uhkasi kävellä presidentin luokse, mikäli sopua silloisen kokoomuksen johtajan Alexander Stubbin ja keskustan välillä ei olisi syntynyt. Aiheena oli sote- ja maakunnat, kokoomuksen ja keskustan poliittiset keppihevoset.

Yhteinen tahto löytyi, mutta valinnanvapauden ja maakuntien lehmänkaupaksi kutsuttu sulle-mulle-diili osoittautui perustuslain näkökulmasta mahdottomaksi toteuttaa.

Nyt kun kaikki on mennyt ja eduskuntavaalit ovat ovella, on aika tehdä vaalityötä eli löytää vihollinen, jota kaikkien aikojen poliittisesta kuprusta voidaan syyttää.

Pian hallituksen eroa koskevan tiedotteen jälkeen, sähköpostiin alkoi tipahdella keskustan koottuja selityksiä. Ennalta arvattavasti syylliset löytyivät alkiolaisen perintöyhdistyksen ulkopuolelta.

Soten kaatoivat keskustan mukaan prosessia jarrutellut oppositio ja järjettömän valinnanvapausmallin kehittänyt kokoomus.

Keskustan suorasuu, Lapin varakansanedustaja Mikko Kärnä kiirehti nimeämään entisen ja rakkaan hallituskumppani kokoomuksen valinnanvapausmallin jo Troijan hevokseksi.

Kansalaisen kannalta soten kaatuminen jälleen kerran runsaan vuosikymmen yrittämisen jälkeen on syvästi traagista. Sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut tarvitsevat uudistusta. Miksi näin tärkeä hanke uhrattiin puoluepoliittisille päämäärille?

Ovatko keskusta ja kokoomus tärkeämpiä kuin terveyskeskuksissa jonottavat suomalaiset veronmaksajat?

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE