Politiikka

”Sote-veteraani” tuskastui täysin Sipilän hallituksen massiiviseen lehmänkauppaan, avautuu nyt perusteellisesti: ”Putosimme kärryiltä jo aikaa sitten”

Kari Hulkko
Kari Hulkko
Kari Hulkko

Ex-ministeri, SDP:n kansanedustaja Susanna Huovinen kirjoittaa tänään blogissaan hallituskauden kummallisista sote-käänteistä pitkästi ja perusteellisesti.

Huovisen mukaan sote-uudistukselle isolla asiantuntijajoukolla ja laajalla päättäjien tuella viime kaudella asetetut tavoitteet ovat jäämässä poliittisen lehmänkaupan jalkoihin.

”Kepu halusi uudistuksessa maakunnat ja kokoomus laajan valinnanvapauden. Maakuntahallinto on kepun pitkäaikainen haave ja laaja valinnanvapaus avaa julkiset rahahanat Kokoomusta lähellä oleville yksityisille sote-yrityksille. Valtakunnan sote-väki on ihmeissään, ja me asiakkaat olemme pudonneet kärryltä jo aikaa sitten.”

Huovisen mielestä hallituskauden sote-prosessia on leimannut halu unohtaa viime kaudella tapahtunut kaikkien puolueiden yhteinen valmistelu.

”On käynyt selväksi, miksei parlamentaariseen pöytään ole haluttu palata. Siksi, ettei siitä pöydästä olisi missään tilanteessa saatu ulos tällaista ehdotusta.”

Eniten surettaa se, että liian monien puheeseen on hiipinyt kyynisyys.

Rakenteilla oleva sote vähentää Huovisen mukaan järjestäjien määrää, mutta samalla lisää sote-toimijoiden ja erilaisten sopimusten määrää.

”Tämä tarkoittaa meille kansalaisille lisää sote-luukkuja. Mikä pahinta, poliittinen puhe maakunnasta kaikkea sote-toimintaa ohjaavana ja säätelevänä keskusyksikkönä, näyttää olevan vailla todellisuuspohjaa. Oikeasti tästä hässäkästä tulee erittäin hankalasti ja vaikeasti hallittava kokonaisuus, tarkastelipa asiaa sitten asiakkaiden ja potilaiden palvelujen, maan eri osien tasavertaisuuden, erikokoisten sote-yritysten tai maakuntien rahoitustarpeiden kannalta.”

Huovinen perkaa esityksen huonoja puolia. Hän arvostelee, että hallitus haluaa ”väen vängällä”, poliittisen lehmänkaupan takia tuoda sote-yritykset julkisen sote-toiminnan kanssa samalle viivalle. Tästä seuraa, että sote-keskus kutistuu pelkäksi terveyskeskukseksi.

”Tästä tulee sote-integraation ensimmäinen ja pahin kompastuskivi. Mikään sosiaalityön jalkauttaminen – mitä se sitten ikinä tarkoittaakin – ei tule riittämään tämän mokan korjaamiseen.”

Susanna Huovinen.

Huovinen kertoo jutelleensa viikonlopun aikana lukuisten sote-ihmisten kanssa.

”Huoli on laaja ja yhteinen. Eniten surettaa se, että liian monien puheeseen on hiipinyt kyynisyys. Tilannetta ei helpota, että niin sote-yritysten kuin kokoomuksenkin taholta kaikki kriittisyys leimataan pelotteluksi, asiantuntemattomuudeksi tai muutosvastarinnaksi. Eikö näin ison uudistuksen mahdollisista ongelmista kannata puhua nimenomaan ennen kuin päätöksiä tehdään?”

Tiedän, että moni kysyy, miksette tehneet itse valmiiksi ja paremmin.

Huovinen sano, että hänen blogikirjoituksensa taitaa olla viimeinen laajempi kirjoituksensa aiheesta.

”Vuosikymmeniin tärkein suomalaisen yhteiskunnan uudistushanke uhkaa hukata vaivalla rakennetun hyvinvointiyhteiskunnan keskeisiä kulmakiviä. Ei sitä ole helppoa tällä kokemuksella seurata vierestä, vailla todellisia vaikutusmahdollisuuksia.”

”Tiedän, että moni kysyy, miksette tehneet itse valmiiksi ja paremmin. On totta, että soten eri vaiheissa on tehty virheitä. Myös viime kaudella tehtiin virheitä. Mutta ne eivät ole ollenkaan samalla mittatikulla nyt tehtävien virheiden kanssa, jos tämä esitys etenee. Toivon, että ne päättäjät, joiden nimet tähän historialliseen muutokseen tulevaisuudessa yhdistetään, voisivat herätä maakunta-unestaan siihen sote-painajaiseen, jota me muut sivusta nyt seuraamme.”

Viime kaudella peruspalveluministerinä kahdeksan puolueen yhteistä sote-valmistelua vetänyt Huovinen allekirjoittaa tekstinsä ”sote-veteraanina”.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 46 Demokraatti
NYT LOPPUI JUOMINEN - Aiemmin nuoret ryyppäsivät Islannin kansallispäivänäkin
PÄÄTOIMITTAJALTA - Kun idoli paljastuu petturiksi
ANTTI HEIKKINEN - Menestyskirjailijalla on monta rautaa tulessa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat