Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Ulkomaat

Sotilaiden rangaistuksia tiukentava laki hyväksyttiin Ukrainassa – laki sai kritiikkiä ihmisoikeusaktivisteilta

LEHTIKUVA / AFP / ANATOLII STEPANOV
Haavoittunutta ukrainalaista sotilasta saateltiin hoidettavaksi Soledarin lähettyvillä Ukrainassa 14. tammikuuta.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi allekirjoitti keskiviikkona kiistanalaisen lain, jolla muun muassa kiristetään rangaistuksia karkuruudesta ja tottelemattomuudesta armeijassa.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Ukrainan parlamentin verkkosivuilla julkaistun lakiluonnoksen mukaan tiukemmat rangaistukset koskevat muun muassa taistelukentältä karkaamista, komentajien uhkailua ja alkoholin käyttöä. Uusi laki kieltää myös ehdollisten rangaistusten määräämisen näistä rikoksista tuomituille sotilaille.

Karkuruudesta voi saada 12 vuoden tuomion ja tottelemattomuudesta tai taistelusta kieltäytymisestä 10 vuoden rangaistuksen. Esimiehen uhkailu puolestaan voi tuoda 7 vuoden vankilareissun.

Ihmisoikeusaktivistit ovat arvostelleet lakia, ja presidenttiä oli vaadittu jättämään parlamentin viime kuussa hyväksymä lakiesitys vaille allekirjoitusta. Lakia vastustava vetoomus keräsi 35  000 allekirjoitusta.

– Sen sijaan, että kiittäisimme sotilaita, jotka ovat vastustaneet Venäjän täysimittaista hyökkäystä liki vuoden ja toteuttaneet operaatioita, joissa alueita on vallattu takaisin, tarjoamme vankilarangaistuksia pienimmästäkin erimielisyydestä tai huomautuksesta komentajille, vetoomuksessa sanottiin.

UKRAINAN armeija myönsi keskiviikkona, että sen joukot ovat vetäytyneet Soledarin kaupungista Donetskin alueella maan itäosassa. Riippumattomat lähteet olivat jo aiemmin kertoneet, että joukot ovat todennäköisesti vetäytyneet.

Ukrainan armeija ei täsmentänyt, milloin sen joukot olivat jättäneet kaupungin. Venäjän puolella taisteleva Wagner-palkkasotilasyhtiö on väittänyt sen sotilaiden vallanneen kaupungin jo kaksi viikkoa sitten.

Soledarin suolakaivoskaupungin hallinnasta käytiin viikkokausia kiivaita taisteluita, joissa kumpikin osapuoli kärsi raskaita tappioita.

Ukrainan armeijan edustajan mukaan Ukrainan joukot vetäytyivät ennalta valmisteltuihin asemiin.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE