Työmarkkinat

Soveltuvuuskokeet eivät riitä – hoitajaliitto vaatii kunnon rahoitusta: ”Palautuu onnistuneina opiskelijavalintoina ja turvallisuutena”

lehtikuva / sari gustafsson
lehtikuva / sari gustafsson
lehtikuva / sari gustafsson

Suomen lähi- ja perushoitajaliiton Superin puheenjohtaja Silja Paavola on tyytyväinen soveltuvuuskokeiden paluuseen lähihoitajakoulutuksen opiskelijavalinnoissa.

– Päätös on hyvä, mutta se ei ole riittävä. Soveltuvuuskokeen käyttöä ei saa jättää oppilaitosten harkinnan varaan, vaan sen on oltava pakollista kaikille koulutuksen järjestäjille, Paavola huomauttaa.

Super vaatii, että kokeille on myös varmistettava rahoitus. Nyt niiden käyttöönottoa hidastavat oppilaitoksille aiheutuvat kustannukset. Liiton mielestä kustannukset on selvitettävä ja koulutuksen järjestäjille on löydyttävä korvamerkittyä rahaa.

– Uudistuksella ei tule olemaan toivottua vaikutusta, mikäli koulutuksen järjestäjille ei varata valtion budjetista määrärahaa kokeiden järjestämiseen. Laadukkaat ja hyvin toteutetut kokeet tarvitsevat rahoituksen, joka palautuu yhteiskunnalle takaisin onnistuneina opiskelijavalintoina ja turvallisuutena, Paavola korostaa.

”Turvallisuus on kaikkein tärkein asia ja se on taattava aina.”

Super on vaatinut ja vaatii edelleen asetuksen tiukentamista niin, että nolla valintapistettä saanutta ei voida valita koulutukseen. Sen pitää sitoa myös kaikkia muita saman alan koulutuksen järjestäjiä.

Paavola painottaa, että pääosa lähihoitajakoulutukseen hakevista on alalle soveltuvia, motivoituneita ja erittäin hyviä tulevia hoitajia.

– Sosiaali- ja terveys- sekä kasvatusalalle ohjataan kuitenkin myös opiskelijoita, jotka eivät ole näille aloille soveltuvia. Lasten, vanhusten ja muiden heikommassa asemassa olevien kanssa työskennellessä turvallisuus on kaikkein tärkein asia ja se on taattava aina, joka tilanteessa.

Hoitajaliiton mukaan osa alalle soveltumattomista opiskelijoista ei ole kiinnostunut alasta eikä tule koskaan työllistymään sinne. Tämä näkyy myös tutkinnon keskeyttäneiden määrässä.

Super on vaatinut, että koulutuksen järjestäjä velvoitetaan ohjaamaan yhteishaussa valitsematta jäänyt hakija muuhun soveltuvaan tutkintoon, koulutukseen tai muun palvelun piiriin.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 7 Demokraatti
VUODEN VALTUUTETTU - Minna Räsänen vei pisimmän korren
MINÄ-MINÄ-ERO! - Sipilä otti ja lähti
NORJA - Hoitotyön onnela
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Johannes Ijäs

Nyt otetaan perustuslaista mittaa – tässä jutussa Annika Lapintie, Tapani Tölli, Ben Zyskowicz, Ilkka Kantola ja Juha Rehula kertovat, täytyykö jonkin muuttua perustuslakivaliokunnan työssä
26.3.2019

Luetuimmat


Uusimmat