Politiikka

Sovittelua, maahanmuuttoa ja biljoonaluokan infrastruktuurihanke – Trump valmistautuu pitämään ensimmäisen puheensa liittovaltion tilasta

LEHTIKUVA / AFP PHOTO
LEHTIKUVA / AFP PHOTO
LEHTIKUVA / AFP PHOTO

Yhdysvalloissa presidentti Donald Trump valmistautuu pitämään kongressille ensimmäisen puheensa liittovaltion tilasta. Kyseessä on vuotuinen rituaali, joka kuitenkin jätetään väliin niinä vuosina, kun virkaan on juuri astunut uusi presidentti.

Trump pitää puheensa tiistai-iltana Yhdysvaltojen aikaa eli keskiviikon varhaisina tunteina Suomen aikaa.

Amerikkalaislehtien ennakkotietojen mukaan presidentti aikoo puhua sovittelevaan sävyyn ja pyrkiä vetoamaan puheellaan koko kansaan eikä vain ydinkannattajiinsa.

Presidentin kanslia on valmistellut puhetta pitkään ja hartaasti, ja moni odottaa kiinnostuneena, pitäytyykö arvaamaton valtionpäämies käsikirjoituksessa.

Puhe on tärkeä tilaisuus korostaa kuluneen vuoden onnistumisia.

Noin tunnin mittainen puhe liittovaltion tilasta on presidentille kuin presidentille tärkeä tilaisuus korostaa kuluneen vuoden onnistumisiaan ja hahmotella tulevan vuoden poliittisia suuntaviivoja. Puhe näytetään suorana lähetyksenä televisiosta, minkä vuoksi se pidetään illalla parhaaseen katseluaikaan.

Trump kehunee puheessaan ainakin Yhdysvaltojen viimeaikaista talouskasvua. Maan taloudella menee paremmin kuin aikoihin, ja se näkyy äänestäjien arjessa muun muassa työllisyystilanteen paranemisena. Tästä iloitsevat niin Trumpin kannattajat kuin hänen vastustajansakin, vaikka he eivät olekaan yhtä mieltä siitä, missä määrin talouskasvu on Trumpin ansiota.

Presidentti nostanee saavutuksinaan esiin myös konservatiivisen Neil Gorsuchin nimittämisen korkeimman oikeuden tuomariksi ja verouudistuksen, jonka republikaanienemmistöinen kongressi onnistui hyväksymään viime vuoden loppumetreillä.

Trumpin erityinen vieras liittynee Yhdysvalloissa riehuvaan opioidikriisiin.

Puheen tulevaa vuotta hahmottelevassa osassa Trump aikoo ennakkotietojen mukaan käsitellä muun muassa maahanmuuttopolitiikkaa, tieverkon ja siltojen kunnostamishanketta, opioidikriisiä, kauppapolitiikkaa ja kansallista turvallisuutta.

Hän aikoo tiettävästi esitellä vaalilupaustensa mukaisen biljoonaluokan infrastruktuurihankkeen, jonka tarkoitus on kunnostaa muun muassa Yhdysvaltojen huonokuntoista tieverkkoa ja siltoja.

Maahanmuuttopolitiikasta puhuessaan Trump painostanee kongressia hyväksymään viime viikolla esittelemänsä kompromissiehdotuksen, joka turvaisi lapsena laittomasti maahan tuotujen maahanmuuttajanuorten aseman, mutta tiukentaisi muilta osin maahanmuuttolainsäädäntöä tuntuvasti.

Presidenteillä on jo pitkään ollut tapana kutsua puhetta kuuntelemaan jollakin erityisellä tavalla kunnostautunut kansalainen, jonka sankariteon ylistäminen tukee presidentin poliittisia tarkoitusperiä.

Pikkulinnut visertävät, että Trumpin erityinen vieras liittyy Yhdysvalloissa riehuvaan opioidikriisiin. Huumeiden yliannostukset tappavat amerikkalaisia hälyttävää tahtia.

STT – Maria Annala

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat