Nyheter

Starka reaktioner mot missförhållanden i städbranschen – SDP:are vill ge facket rätt till grupptalan

Den finska städbranschen präglas idag av stora missförhållanden. Som värst jämförs arbetsförhållandena med människohandel.

Helsingin Sanomats reportage om stora missförhållanden inom städbranschen har väckt stor uppmärksamhet. Flera socialdemokrater, bland annat arbetsminister Tuula Haatainen, kräver och lovar nu åtgärder. 

ABL

 

I artikeln, som publicerades i söndagens Helsingin Sanomat, vittnar flera städare om de missförhållanden som råder inom branschen. Det handlar bland annat om allt för långa arbetsdagar, uteblivna löner och lunchpauser samt en ofta systematisk exploatering – i synnerhet av invandrare och asylsökande, vars omedvetenhet om de egna rättigheterna ofta utnyttjas. Enigt HS påminner städarnas arbetsförhållanden som värst om människohandel.

 

Arbetsminister Tuula Haatainen (SDP) uttalade sig redan på söndagen om tidningens avslöjanden. Hon konstaterade att utnyttjandet av arbetskraft dessvärre redan har fått fotfäste i ett stort antal sektorer.

 

– Det är upprörande att det har uppstått en kultur av att exploatera utländsk arbetskraft i Finland.

 

Enligt Haatainen bör man se över hur rätten att neka företag arbetstillstånd för utländsk arbetskraft används i praktiken, om missförhållanden uppdagas. Även kommunerna och staten måste bli bättre på att kontrollera de tjänster man använder sig av.

 

 

Statsminister Sanna Marin (SDP) fördömer också situationen och säger att regeringen kommer att ta till åtgärder.

 

– Situationen på den finländska arbetsmarknaden är fullständigt ohållbar då anställda utnyttjas så brett och systematiskt. För att rätta till situationen krävs både ändringar i lagstiftningen och mer resurser till myndigheterna, skriver Marin på Twitter.

 

 

Som en konkret förbättring nämner Marin tillräckliga resurser för övervakningsmyndigheterna att ingripa i och åtgärda missförhållanden i arbetslivet. Hon betonar att regeringen vill förbättra situationen för de mest utsatta på arbetsmarknaden.

 

– Utnyttjande av arbetskraften borde utgöra en så stor ekonomisk risk för arbetsgivaren att det inte lönar sig. Så är det inte nu. Också fackförbunden måste ges mer effektiva medel för att ingripa i missförhållanden.

 

Grupptalan för arbetsskyddet?

 

Både Marin och Haatainen öppnar även upp för att ge fackförbunden rätt att väcka grupptalan, något som fackliga företrädare har arbetat för i många år. Syftet är att trygga arbetsskyddet, även i situationer där arbetstagaren av olika orsaker inte själv vågar stå upp mot arbetsgivaren. Haatainen uppger till STT att hon i egenskap av arbetsminister har påskyndat lagberedningen i frågan.

 

Riksdagsledamot Matias Mäkynen (SDP) stöder förslaget.

 

– Rätten för organisationer att väcka talan skulle avsevärt förbättra arbetsskyddsmyndigheternas, fackföreningarnas och jämställdhetsombudsmannens möjligheter att ingripa i den typ av allvarliga övertramp som har lyfts fram under de senaste dagarna.

 

Matias Mäkynen är riksdagsledamot från Vasa valkrets. (Foto: Johan Kvarnström)

 

Mäkynen säger att fackförbunden genom sin fortlöpande kontakt till arbetsplatserna ofta har kännedom om övertrampen men saknar medlen för att ingripa. Enligt honom skulle rätten att väcka grupptalan också ha en förebyggande effekt.

 

– En ökad risk för att åka fast är det mest effektiva sättet att förebygga brott. För tillfället sker många övertramp eftersom anställda inte vågar göra någonting, av rädsla för stigmatisering och att förlora arbetet, vilket de arbetsgivare som bryter mot lagen vet om, konstaterar Mäkynen.

 

Läs Mäkynens ursprungliga uttalande i frågan här (på finska).

 

I övriga nordiska länder är fackets möjligheter att väcka grupptalan märkbart större än i Finland. Mäkynen vill nu följa i deras spår.

 

– Nu är det hög tid att organisationer som arbetar för sysselsättning, jämlikhet, jämställdhet och miljö får möjlighet att väcka talan även i Finland. Det skulle stärka arbetsskyddet, i synnerhet för dem som är mest utsatta på arbetsmarknaden och på så sätt avskaffa uppdelningen i två arbetsmarknader – vilket är i allas intresse.

 

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE