Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Työmarkkinat

Stora Ensolle sataa kritiikkiä: ”Tällaista kertarytinää saa aikaan vain lyhytnäköisellä ajattelulla”

LEHTIKUVA / JYRKI NIKKILÄ

Ylemmät toimihenkilöt YTN odottaa laajaa koulutus- ja työllistymispakettia Stora Ensolta, jotta Veitsiluodon-tehtaalta irtisanottavat saadaan mahdollisimman pian uusiin töihin.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

Metsäyhtiö Stora Enso kertoi eilen aikovansa lopettaa Kemissä sijaitsevan Veitsiluodon-tehtaan sellun ja paperin tuotannon. Yt-neuvottelut koskevat 670 työntekijää, joista ylempiä toimihenkilöitä on noin sata.

– Uutinen on raskas henkilöstölle ja laajemminkin suomalaiselle metsäteollisuudelle. Tehtaalla on paljon ensiluokkaista osaamista, jolle on löydettävä hyvää käyttöä myös tulevaisuudessa, YTN:n puheenjohtaja Teemu Hankamäki korostaa tiedotteessa.

YTN vaatii Stora Ensoa kantamaan vastuunsa työnantajana ja järjestämään irtisanottaville laajat koulutus- ja työllistymisohjelmat. Tarkoitus on saada mahdollisimman moni irtisanottava kouluttautumaan tai siirtymään suoraan osaamistaan vastaaviin, vaativiin tehtäviin.

– Stora Enso tekee yrityksenä hyvää tulosta, ja sen kannattaa toimia esimerkillisesti tilanteessa. Se tarvitsee hyviä työntekijöitä myös jatkossa eikä voi antaa maineensa rapautua.

Yritys perustelee tuotannon lopettamista kannattamattomuudella. YTN pitää tilannetta osoituksena siitä, miten käy, kun tutkimukseen ja kehitykseen ei panosteta riittävästi.

– Investoinneilla tuotantoon kannattavuutta voidaan parantaa koko ajan, ja lisäämällä tutkimus- ja kehitystoimintaa saadaan kehitettyä uusia, kasvavia liiketoimintoja. Tällaista kertarytinää saa aikaan vain lyhytnäköisellä ajattelulla, varapuheenjohtaja Samu Salo huomauttaa.

YTN muistuttaa, että irtisanottavien ylempien toimihenkilöiden kannalta on tärkeää kuulua ammattiliittoon. Liiton jäsen saa irtisanomistilanteessa palveluita, jotka helpottavat muutoksesta selviämisessä.

– Liitot auttavat työnsä menettäneitä ihmisiä löytämään omia vahvuuksiaan ja sopivia koulutus- tai uravaihtoehtoja. Uusien polkujen löytäminen onnistuu parhaiten ammattilaisen avulla, metsäalan toimialavastaava Anu Kaniin sanoo.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE