Nyheter

Stort upprop mot annektering av Västbanken – Kvarnström: Situationen riskerar förvärras i sommar

Foto: Pixabay
Den israeliska regeringen hoppas kunna stärka greppet om Västbanken genom Donald Trumps "fredsplan". Ett tusental europeiska politiker uppmanar nu EU att agera. (Arkivbild)

Totalt 1080 europeiska politiker från 25 länder har skrivit under ett upprop mot en israelisk annektering av Västbanken. FSD:s Johan Kvarnström är en av 21 finländska undertecknare. 

ABL

 

Bakom uppropet ligger en grupp israeliska politiker, med det israeliska parlamentet Knessets tidigare talman Avraham Burg i spetsen. Tillsammans med ett tusental andra politiker från olika partier protesterar man nu mot den hotande annekteringen av palestinska Västbanken, som en följd av USA:s så kallade ”fredsplan” för Israel-Palestinakonflikten.

 

Enligt undertecknarna innebär Donald Trumps planer för regionen en avvikelse både från internationellt överenskomna principer och det fredsarbete som Europa fört i regionen.

 

– De öppnar upp för en i praktiken permanent israelisk kontroll över ett splittrat palestinskt område, lämnar palestinier utan suveränitet och ger grönt ljus till Israel för att unilateralt annektera viktiga delar av Västbanken, varnar man i uppropet som har sänts till unionens utrikesministrar och EU:s höga representant i utrikes frågor, Josep Borrell.

 

Läs hela uppropet här.

 

Rädslan för en annektering är enligt undertecknarna både verklig och akut: Israels nya regeringsavtal öppnar upp för en framskriden annektering så tidigt som den 1 juli i år. Man uppmanar nu de europeiska ledarna att agera för att förhindra annekteringen och fortsätta det långvariga arbetet för en fredlig och rättvis tvåstatslösning.

 

– En varaktig lösning på konflikten måste uppfylla de legitima målsättningarna och säkerhetsbehoven samt garantera jämlika rättigheter för såväl israeler som palestinier. Europa har de diplomatiska verktygen för att främja detta mål och vi är redo att stödja sådana ansträngningar.

 

Akut mänskligt lidande

 

Även 21 finländska politiker från fem partier – Vänsterförbundet, SDP, Gröna, SFP och Centern – har undertecknat uppropet. FSD:s riksdagsman Johan Kvarnström är en av fyra SDP:are som har skrivit under.

 

– Situationen är redan nu illa på många sätt och riskerar förvärras i sommar om tvångsannekteringen eskalerar på Västbanken. Det handlar dels om akut mänskligt lidande, dels om principer för internationell rätt som sätts ur spel om Trumps alternativ blir verklighet. Istället för en rättvis, fredlig lösning finns risk för motsatsen, fruktar Kvarnström.

 

Johan Kvarnström (SDP) är riksdagsledamot från Nyland.

 

Han gläds åt det stora och organiserade motståndet.

 

– Det är viktigt att EU:s folkvalda lyfter denna fråga aktivt. Jag är glad att vi blev över tusen parlamentariker som undertecknade brevet.

 

 


 

Samtliga finländska undertecknare:

 

Hussein al-Taee (SDP), Paavo Arhinmäki (VF), Eva Biaudet (SFP), Satu Hassi (Gröna), Heidi Hautala (Gröna), Veronika Honkasalo (VF), Mikko Kärnä (C), Juho Kautto (VF), Kimmo Kiljunen (SDP), Mai Kivelä (VF), Anna Kontula (VF), Johan Kvarnström (SDP), Merja Kyllönen (VF), Pia Lohikoski (VF), Markus Mustajärvi (VF), Jussi Saramo (VF), Hanna Sarkkinen (VF), Matti Semi (VF), Iiris Suomela (Gröna), Erkki Tuomioja (SDP), Johannes Yrttiaho (VF)

 

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Mer om ämnet

Mest lästa

Senast

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE