Politiikka

STT elää kohtalon hetkiään: Alma Median Telanne tiukkana: ”Ei suoraa tukea valtiolta”

Lehtikuva / Irene Stachon
Lehtikuva / Irene Stachon
Lehtikuva / Irene Stachon

STT:n uutispalvelun tilanne on vakava. Demokraatti kertoi perjantaina Keskisuomalaisen vastaavan päätoimittajan Pekka Mervolan arvioista.

– Tilanne on oikeasti niin vakava, että jos jonkinlaista tukevaa ratkaisua ei löydy, sitten uutispalvelu vain loppuu. Ensi vuonna ei voi enää tehdä tukiratkaisuja, koska sitten se on jo ohi, hän uskoo.

Kyse on käytännössä siitä, tukeeko valtio STT:tä vai ei. Yksi ratkaisu voisi olla myös se, että valtio tulisi STT:n uutispalvelun asiakkaaksi.

– Asetelma on se, että jotta STT olisi elinkelpoinen, se tarvitse 4–5 miljoonaa jonkinlaista valtion tukea. Nyt on selkeästi tilanne, että STT:llä on noin puolentoista miljoonan euron vuosittainen tappio, päätoimittaja Mervola sanoi.

Mervola on STT:n hallituksen jäsen. Omat kommenttinsa hän antoi Keskisuomalaisen päätoimittajan roolissa.

Keskisuomalainen Oyj omistaa 7,1 prosenttia STT:stä.

”Me emme halua valtion tukea STT:lle.”

Alma Media tiedotti perjantaina osavuosikatsauksensa yhteydessä, että kaupallisen tv-uutistoiminnan monimuotoisuus ei voi rakentua valtion tuen varaan. Tämä herättää kysymyksen, onko yhtiön suhtautuminen STT:n tukemiseen samanlainen.

Alma Median toimitusjohtajan Kai Telanteen kannat ovat suorasukaisia. Niillä on painoarvoa, sillä Alma omistaa STT:stä peräti viidenneksen.

– Me emme halua valtion tukea STT:lle. Kaupallisen uutistoimiston pitää pystyä toimimaan markkinaehtoisesti, Telanne toteaa Demokraatille ykskantaan sähköpostitse.

– En istu STT:n hallituksessa, mutta oletan, että edustajamme siellä ei tukisi tällaisen tuen vastaanottamista. Hallitus toki tekee itsenäisesti päätökset ja meillä on siellä vain yksi ääni.

Suhtautuminen siihen, että valtio olisi STT:n asiakas on sen sijaan erilainen.

– Meillä ei ole sitä vastaan, jos valtio haluaa asiakkaaksi normaalein ehdoin, Telanne toteaa.

”Tilanne näyttää huonolta. Valitettavasti.”

Millainen käsitys teillä on STT:n uutispalvelun tulevaisuudesta ja uutispalvelun merkityksestä maassamme?

– Uutispalvelun kysyntä on ollut laskussa jo pidemmän aikaa eikä muutosta parempaan ole näköpiirissä. Tilanne näyttää huonolta. Valitettavasti. Suomalainen uutismedia kyllä pärjää ilman STT:tä, Telanne vastaa.

Siihen hän ei osaa ottaa kantaa, miten STT:n muut omistajat valtion tuesta ajattelevat.

– Me olemme joka tapauksessa tässä kysymyksessä johdonmukaisia. Emme hyväksy veronmaksajien rahaa itsellemme emmekä muille kaupallisille toimijoille. Riittää, että laitamme Ylelle puoli miljardia vuosittain verorahoja. Siinäkin on kolmasosa liikaa.

Demokraatti on kertonut, että STT:n hallitus ja liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk.) ovat keskustelleet STT:n uutispalvelun tilanteesta ja tukemisesta. Berner odottaa tällä hetkellä STT:ltä ehdotusta asiasta.

Bernerin mukaan rahaa voisi mahdollisesti olla luvassa.

– Tämä on sitten se, mihin otetaan kantaa, kun tiedetään, mikä STT:n omistajien kanta on, Berner on todennut.

 

”Käsityksemme mukaan tällainen tuki on myös EU säännösten vastainen.”

Suomessa puuhataan parhaillaan myös kaupallisen tv-uutistoiminnan tukemista valtion rahoilla.

MTV on hakenut yleisen edun kanavan toimilupaa kolmoskanavalleen. Niin ikään AlfaTV on hakenut tukea. Hakuaikaa on viikko jäljellä.

Liikenne- ja viestintäministeriö on budjetoinut tukea varten miljoona euroa tälle vuodelle ja kaksi seuraavalle.

Alma Media, MTV:n entinen omistaja ennen Bonnieria, tiedotti osavuosikatsauksessaan seuraavasti:

”Suomen hallitus hyväksyi syyskuussa kaupallisen television uutis- ja ajankohtaistoiminnalle tarkoitetun tuen. Alma Median kanta on, että kaupallisen median elinvoimaisuus tai uutistoiminnan monimuotoisuus ei voi rakentua valtiolta saatavien tukien varaan. Kestävää liiketoimintaa luodaan vain silloin, kun itse kyetään uudistumaan toimintaympäristön muutosten keskellä eikä verovaroin. Kaikille toimijoille tulee luoda tasavertaiset toimintaedellytykset ilman kilpailua vääristäviä tukia.”

Tarkoittaako kantanne sitä, että olette yksiselitteisesti sitä vastaan, että valtio tukisi kaupallista tv-uutistoimintaa?

– Kyllä. Olemme yksiselitteisesti vastaan näin kohdistettua valtiontukea. Käytännössähän tässä on kysymys veronmaksajien rahojen ohjaamisesta MTV 3:n omistajille suoraan. Käsityksemme mukaan tällainen tuki on myös EU säännösten vastainen, Telanne vastaa.

Demokraatti on STT:n asiakas.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 38 Demokraatti
ANI SUORASUU - Ann Selinille ei ryppyillä
VARAA PAREMPAAN - Eveliina Heinäluoma haluaa herättää puolueet Helsingissä
KUIN ERI PLANEELTA - SDP:n ja hallituksen sote-linjat eivät kohtaa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat