Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

STTK ei sulata hallituksen esitystä, vaatii hankkeen pysäyttämistä – “Jos näin ei tapahdu, liitot käsittelevät asiaa ja valmistautuvat järjestöllisiin toimiin”

Toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n hallitus vastustaa jyrkästi hallituksen kaavailemaa lakia, jolla aiotaan helpottaa alle 20 henkilön yrityksissä henkilöperusteista irtisanomista.

Demokraatti

Demokraatti

– Esitys on täysin kohtuuton. Jos pienissä yrityksissä irtisanomissuojaa heikennettäisiin, se altistaisi työntekijät työnantajan mielivallalle eikä työpaikan säilymisestä olisi mitään varmuutta, STTK:n puheenjohtaja Antti Palola toteaa.

– Jos työntekijöiden työsuhdeturva riippuisi yrityksen koosta, se laittaisi työntekijät aivan eriarvoiseen asemaan. Näin esitys on ongelmallinen myös perustuslain näkökulmasta – kuten moni muukin hallituksen aiempi esitys, Palola huomauttaa tiedotteessa.

STTK vaatiikin hankkeen keskeyttämistä.

– Jos näin ei tapahdu, liitot käsittelevät asiaa hallinnoissaan ja valmistautuvat järjestöllisiin toimiin, liitto kertoo tiedotteessaan.

Myös SAK:n hallitus on ilmoittanut olevansa valmis aloittamaan työpaikkakohtaiset toimet.

STTK:n lisäksi monet ammattijärjestöt, kuten palkansaajakeskusjärjestö SAK ja korkeakoulutettujen työmarkkinakeskusjärjestö Akava, vastustavat esitystä. Myös SAK:n hallitus on ilmoittanut olevansa valmis aloittamaan työpaikkakohtaiset toimet, jos hallitus ei peru työntekijöitä vahvasti eriarvoistavaa aloitettaan.

Lisää aiheesta

SAK sekä Palvelualojen ammattiliitto PAMin puheenjohtaja Ann Selin ja Julkisten ja hyvinvointialojen ammattiliitto JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine ovat ilmaisseet huolensa myös siitä, että uudistus iskisi pahiten naisvaltaisiin aloihin. Esitys uhkaa Niemi-Laineen ja Selinin mukaan tasa-arvoa ja lisää sukupuolten välistä eriarvoisuutta työmarkkinoilla.

STTK:n hallitus kertoo ihmettelevänsä, miksi irtisanomisperustetta pitäisi keventää, vaikka useat asiantuntijat ovat todenneet, että työllisyysvaikutukset ovat olemattomat eikä niitä edes kyetäkunnolla arvioimaan.

– Miksi hallitus jääräpäisesti vie tällaisia esityksiä eteenpäin, vaikka sen omat työllisyystavoitteet eivät niillä toteudu? Miksi on vaikea hyväksyä säällisiä työehtoja ja sen sijaan ajaa mielikuvituksellisia malleja työntekijöiden kurittamiseksi, Palola kysyy.

“Tällä menolla sinne ei ikinä päästä.”

Toimihenkilökeskusjärjestö huomauttaa, miten hallitus on reilun kolmen vuoden aikana jo monin tavoin heikentänyt työntekijöiden asemaa. Esimerkiksi koeaikaa on pidennetty, takaisinottovelvoiteaikaa lyhennetty ja aktiivimalli toteutettu.

– Irtisanomisen helpottaminen on hallituksen ideologinen loppukiri. Palkansaajat ja työttömät ovat eri tavoin hallituksen hampaissa, Palola kiteyttää.

Juhlapuheissa Suomi tavoittelee maailman parasta työelämää, mutta STTK katsoo, että tällä menolla sinne ei ikinä päästä.

– Riittävä työsuhdeturva on olennaista työhön sitoutumisen ja työhyvinvoinnin kannalta. Irtisanomisia helpottamalla siirretään yrityksen riski työntekijöiden harteille ja luodaan vahva pelon ja epäluulon ilmapiiri. Jos esitys toteutuisi, riitely, työmarkkinahäiriöt ja työttömyysturvan karenssit lisääntyisivät. Samalla halukkuus hakeutua alle 20 henkilön yrityksiin heikkenisi.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE