Politiikka

STTK:n Palola tulkitsee Sipilän puheita: ”Kyllähän selvä vihjailu oli siihen suuntaan”

Jari Soini
Jari Soini

Irtisanomislakia koskeva kiista sai eilen erikoisen käänteen, kun pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ilmoitti mittauttavansa luottamuksensa työllisyyspolitiikassa.

Sipilä kuvaili hallituksen tiedonantoa, joka päättyy äänestykseen, poikkeukselliseksi keinoksi, mutta hänen mukaansa sitä on aiemminkin käytetty vastaavissa tilanteissa.

Sipilä sanoi tiedotustilaisuudessa varsin suoraan haluavansa eduskunnan kiistan osapuoleksi, jotta mielenilmaukset loppuisivat.

– Suomessa on poliittisille mielenosoituksille ja mielenilmaisuille oikeutus, ja sitä myös me kunnioitamme. Juuri siitä syystä haemme eduskunnan linjausta tämän hallituksen linjan jatkuvuudelle. Protestointi hallituksen linjaa vastaan on ollut se perinne, mutta eduskunnan linjauksia vastaan on vähemmän protestoitu.

STTK:n puheenjohtaja Antti Palola sanoo perjantaina Demokraatille, että poliittinen lakko on laillinen toimenpide. Hän muistuttaa, että hallitus edelleen vasta valmistelee irtisanomisen helpottamista edistävää lainsäädäntöä. Aikanaan esitys menee arviointineuvoston arvioitavaksi ja vasta sen jälkeen eduskuntaan.

Näettekö Sipilän manööverin suorana painostuskeinona?

– En uskalla niin rohkeasti sanoa, mutta nyt tästä käydään keskustelut ja arvioidaan. Mikään ei ole sinänsä eilisen jälkeen muuttunut. STTK pysyy aikaisemmassa kannassaan. Me vastustamme sitä lakia ja edellytämme, että se vedetään pois. Se on tämän päivän statement.

– Minulta kysyttiin tänään, että onko meillä jokin taistelu menossa. Ei  meillä vaan se on meidän liitoilla, ja siellä varmasti arvioidaan tilannetta.

– Mutta erikoinen temppu tämä oli.

Koetko Sipilän vihjanneen tai uhkailleen, että jos ay-liike jatkaa poliittisia lakkoja ensi keskiviikon jälkeen, poliittisia lakkoja saatettaisiin haluta rajoittaa?

– Ei suoranaista uhkailua, mutta mielenkiintoista, miten sen tulkitsee. Kyllähän selvä vihjailu oli siihen suuntaan.

– Sen voi sanoa, että kai tämä oli selvä viesti siitä, että jos nämä (poliittiset lakot) jatkuvat, varmasti sellainen keskustelu alkaa poliittisten työtaisteluiden oikeutuksesta.

Palola kuvailee syntynyttä tilannetta kimurantiksi.

– Kuka ihme tämän keksi?

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 49 Demokraatti
KEVYET TULOKSET - Perustulokokeilu päättyy vuoden lopussa
LIISA JAAKONSAARI- Konkarimeppi kertoo oppineensa ainakin yhden asian -
TARKKA JA LENNON - Kirja-arvioissa muistelmia
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


SIMO ALASTALO

Hampaaton rauhan Pekka syleilee natseja
14.12.2018

Luetuimmat


Uusimmat